Mermere Kadın Eli Değdi

Türkiye’de, ağır iş kollarından sayılan mermer sektöründe çalışan kadın sayısı gün geçtikçe artarken, Denizli’de bir mermer fabrikasında çalışan kadın işçilerin çalışma azimleri beğenildi.
Türkiye’de ağır iş kollarından biri olarak bilinen mermer sektöründe çalışan kadın sayısı gün geçtikçe artıyor. Kadın işçilerin daha çok çalışmak için başvurduğu mermer sektöründe ağır işleri yine erkekler yaparken, kadın işçiler paketleme, mozaik ve seleksiyon gibi işlerde çalışıyor. Fabrika içindeki yoğun sesten dolayı kulaklıklarını takan, güvenlik önlemlerinin tümünü alan kadın işçilerin çalışma azmi fabrika sahipleri tarafından beğeniliyor. İş güvenliği kapsamında eldivenlerini takan ve büyük bir uyum içinde çalışmalarını sürdüren kadın işçiler, kadınların eskiye göre daha fazla mermer sektöründe çalışma yürüttüğünü söylüyor.
Denizli’deki bir mermer fabrikasında çalışan Melek Çelan isimli kadın işçi, "Mermer sektörü çalışmak isteyen için gerçekten de zor bir meslek değil. Bu sektörde kendi alanlarına göre zor yerler var. Ancak kadınlar zor dahi olsa işin üstesinden gelebiliyor. Ben daha önce tekstil sektöründe çalıştım. Ancak mermer sektörü bana daha rahat geliyor. Kadınlar bu işin üstesinden çok rahat gelir. Erkek mesleği olarak görülmesin. Kadınlar erkeklere göre bu işi daha iyi yapar’’ dedi.
Mermer sektöründe çalışmanın korkulacak bir tarafı olmadığını kaydeden Melek Çelan, şöyle konuştu: "Erkeklerin çalıştığı alanlar daha zor. Kadınlar erkeklerin çalıştığı zor alanlara verilmiyor. Kadınlarımıza yapabilecekleri ne varsa o veriliyor iş olarak. Çalışırken de bütün güvenlik önlemlerimiz alınıyor. Kulaklıklarımız, iş eldivenlerimiz ve maskelerimizi takarak iş yapıyoruz.’’
Denizli’de, 300 kişinin çalıştığı mermer ocağının sahibi olan Mehmet Eyüpoğlu, fabrikasında 300 kişi çalıştığını ve bu kişilerden 140’ının kadın olduğunu söyledi. Son yıllarda kadın işçilerin daha fazla mermer sektöründe çalıştığını belirten Eyüpoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Fabrikamızda çalışanların yüzde 50’si kadın. Biz kadın çalışanlarımızdan erkeklere göre daha fazla verim alıyoruz. Kadın işçilerimiz eskiden bu kadar çok değildi. Son yıllarda sanayinin geldiği noktada biz 7 sene önce işçi bulmakta zorluk çektik. O zaman kadın işçi alma kararı aldık ve başladık. Başladığımız günden beri gördük ki bu iş kadınlarla daha verimli oluyor. Kadınlarımızı ağır işlerde değil, paketleme, mozaik ve seleksiyon gibi alanlarda değerlendiriyoruz. Kadın çalışanlarımız olmasa herhalde Afrika ülkelerinden emek ithal etmek zorunda kalabilirdik.’’

Haberleri