Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Tekno Mersin, Yeni Hayat ve Bulu Belediye projelerinin tanıtım yapıldı.
TEKNO MERSİN PROJESİ
Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen tanıtımda, projenin detayları anlatıldı. Tekno Mersin Projesi ile dünya turizminin parlayan yıldızı Akdeniz’in, kirlilikten en az etkilenen upuzun sahili, Antik Çağ’a uzanan tarihi sayesinde sahip olduğu ören yerleri, doğal, kültürel zenginlikleri ve tüm bu özelliklerin birleşimi ile oluşan turizm çeşitliliği ile Akdeniz’in incisi Mersin’in sanal tur yolu ile tanıtımı amaçlanıyor. Bu noktadan hareketle tanıtım faaliyetlerinde yenilik ve çeşitlilik stratejisi baz alınarak, uygulanacak proje kapsamında il merkezi ve ilçeler genelinde yaklaşık 150 noktada hava, kara, deniz, gece, gündüz çekimleri yapılacak. Proje ile kullanıcılar dünyanın her yerinden internet aracılığı ile Mersin’in sahip olduğu tarihi, doğal ve kültürel değerlere hızlı, güncel ve güvenilir bir şekilde ulaşabilecek. Kullanıcılar, oluşturulacak web sitesi üzerinden, Mersin sınırlarındaki 150 noktayı büyük bir açık hava müzesi gibi, 360 derece sanal tur yöntemi ile izleyebilecek. İzlerken mekanların hikayelerini 4 farklı dilde dinleyebilecek, ilgi alanlarına göre farklı rotaları seçip gezebilecek. Ayrıca, proje ile Mersin’de bulunan ve muhtelif tarihlerde Bakanlar Kurulu kararı ile Turizm Bölgesi olarak ilan edilen, 8 turizm merkezinin de tanıtımı yapılmış olacak. Böylece bölgeler turizm yatırımcıları için daha cazip hale gelecek.
YENİ HAYAT PROJESİ
Yapılan araştırmalar sonucunda, Suriye’de çıkan iç savaş yüzünden Mersin’e sığınan kayıtlı 21 bin 555 Suriyeli bulunduğu belirlendi. Göçmenler, işsizlik, barınma, eğitim olanaklarından yaralanamama gibi birçok yaşamsal sorunla karşı karşıya. Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Mersin’de de göçmenlerle yerel halk arasında tam bir kaynaşma olamadı. Bu noktada en önemli etken dil unsuru. Göçle gelen nüfus, yerel halkla iletişim kuramamakta ve temel ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çekmekte. Bu saptamalar doğrultusunda bu projenin odak noktasına Türkçe Dil Eğitimini koyarak, Suriyeli göçmenlerin sosyal yaşamda kendilerini ifade etmelerine engel olan iletişim problemini ortadan kaldırmayı hedeflemekte. Ayrıca kurulması planlanan ’Yeni Hayat’ uygulama merkezinde 8-11 ve 12-16 yaşları arasındaki katılımcılara, bedensel gelişimlerine paralel olarak Temel Temizlik ve Öz Bakım eğitimleri düzenlenecek, sportif aktiviyelere katılmaları sağlanacak, okuma ve hikaye yaratma temalı faaliyetler ile katılımcıların dil yeterliğine uygun olarak sesli ya da sessiz okuma faaliyetleri düzenlenecek, küçük yaş gurupları için resim destekli hikaye yaratma etkinlikleri yapılacak. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın eşleri, Hatice Kocamaz’ın himayelerinde yürütülecek olan proje ile Mersin’e yaşayan yaklaşık 150 Suriyeli göçmene ulaşılarak, bireylerin ve çocuklarının çeşitli aktiviteler yolu ile sosyal entegrasyonlarına katkı sağlanacak, Mersin’deki birlik, beraberlik ve huzur ortamının korunmasına katkı sunulacak.
BULUT BELEDİYE PROJESİ
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin bilgi teknolojileri alanındaki ihtiyaçlarının karşılanmasını hedefleyen Bulut Belediye Projesini, teknolojinin hızla geliştiği dünyada, gelişen teknolojileri kullanarak, insana hizmet etmenin ve şeffaflaşmanın temelini teşkil eden ’Çağdaş Belediyecilik’ anlayışı olarak tanımlanabilir. Ortak bilişim alt yapısının oluşturulmasıyla online işlemlerin yapılması ve vatandaşa daha hızlı ve etkili hizmetin sağlanması, belediyelerin anlık olarak merkezi veri tabanlarına ulaşması, Coğrafi Bilgi Sistemi ile interaktif haritalar oluşturulması, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin diğer belediyelerle entegre olması ve elbette vatandaş odaklı memnuniyetin artırılması imkanlarını sağlayacak ’Bulut Belediye’ sisteminin geliştirilmesi fikrini ortaya çıkardı. ’Bulut Belediye’ sistemine geçiş ile pilot olarak belirlenen Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin de içinde olduğu 20 belediyenin iş ve işlemlerinin merkezi bir yapı ile elektronik ortamda yürütülmesi, belediyelerin bu proje sistemi içinde ihtiyaç duyacakları merkezi veri tabanlarından anlık ve kesintisiz yararlanmasını sağlamak amacıyla gerekli altyapının oluşturulması, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin kendi bünyesinde ve diğer Belediyelerle anlık olarak haberleşmelerinde Elektronik Belge Yönetim Sisteminin kullanılmasını sağlayarak kağıtsız ofis uygulamasına geçilmesi, belediyelerin iç işleyişine yönelik meclis ve encümen kararları, muhasebe, bütçe, emlak, personel, taşınır mallar, CBS ve benzeri modüllerin ortak ve standart olarak kullanılmasına imkan tanınması, iş zekası uygulamaları sayesinde istenilen raporların anlık üretilmesi, verilerin listelenmesi, online 7/24 yerel hizmet sunumunun sağlanması ile mükerrer yatırımların önüne geçilmesi sağlanacak.