Mersin Firmaları İlk 9 Ayda 1,2 Milyar Dolarlık İhracat Gerçekleştirdi

Mersin firmaları, 2014’ün ilk 9 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre ihracatını yüzde 15 artırarak 1,2 milyar dolara çıkardı. Mersin, yılın üç çeyreğinde ithalattaki artış hızına rağmen net ihracatçı yapısını korudu.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Aylık Göstergeler Eylül Ayı Bülteni yayınlandı. İHA muhabirinin, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan geçici verilerin değerlendirildiği bültenden derlediği bilgilere göre, yılın üç çeyreğinde de hem ihracatta hem ithalatta artış gözlendi. 2014 yılı Ocak-Eylül döneminde Mersin hinterlandı kapsamında gerçekleştirilen ihracat, önceki yıla göre yüzde 7, ithalat ise yüzde 5 artış kaydetti. Dış ticaret açığı ise yüzde 4 artarak 5,3 milyar dolara ulaştı. Belirtilen dönemde ihracatın ithalatı karşılama oranı geçen yıla göre 1 puan yükselerek yüzde 54 olarak gerçekleşirken, Türkiye’de gerçekleştirilen ihracatın yüzde 5,3’ü, ithalatın ise yüzde 6,4’ü Mersin hinterlandından yapıldı.
Mersin firmaları ihracat artış performansı, yılın ilk 9 aylık döneminde Türkiye genelinin üzerinde olurken, ithalatta ise Türkiye genelindeki azalışın aksine artış kaydetti. 2014 Ocak-Eylül döneminde Mersin firmaları ihracatı geçen yıla göre yüzde 15 artarak yaklaşık 1,2 milyar dolara, ithalat ise yüzde 21 artarak 1 milyar dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı geçen yıla göre 6 puanlık azalışla yüzde 113’e, dış ticaret fazlası yüzde 19 azalarak 131 milyon dolara geriledi. Bu verilerle Mersin’in 9 aylık dönemde net ihracatçı yapısını koruduğu görüldü.
Yılın ilk iki çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre istikrarlı artış eğiliminde olan Mersin firmaları ihracatında, üçüncü çeyrekte Temmuz ayındaki daralmanın da etkisiyle belirgin yavaşlama gözlendi. Tarım ve hayvancılık ile gıda ürünleri ve içecek sektörlerinde yılın ilk iki çeyreğindeki ihracat artışında üçüncü çeyrekte tarım ve hayvancılık sektöründe belirgin, gıda ürünleri ve içecek sektöründe ise sınırlı yavaşlama etkili oldu. Metalik olmayan diğer mineral ürünler ile plastik ve kauçuk ürünleri sektörleri ihracatında ise yılın üç çeyreğinde de daralma eğilimi olduğu gözlendi.
İTHALATTAKİ ARTIŞ 3. ÇEYREKTE HIZ KAZANDI
Öte yandan, yıllık bazda 9 aydır artış eğiliminde olan Mersin firmalarının gerçekleştirdiği ithalatta da 2014 yılı ilk ve ikinci çeyreğindeki önceki yıla göre artış, yılın üçüncü çeyreğinde ivme kazandı. Tarım ve hayvancılık ile gıda ürünleri ve içecek sektörleri ithalatı yılın üç çeyreğinde de önceki yılın oldukça üzerinde seyir izlerken, gıda ürünleri ve içecek sektörünün yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre artış hızının yükseldiği gözlendi. İthalat içerisinde önemli ağırlığa sahip olan kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünleri ve nükleer yakıtlar sektörü ithalatının ise petrol fiyatlarındaki gerileme eğiliminin de etkisiyle yıllık bazda 9 aydır azalış eğiliminde olması, Mersin firmaları dış ticaret dengesine pozitif yönlü katkı sağladı.
MERSİN’İN EYLÜL AYI İHRACATI 133 MİLYON DOLAR
Veriler aylık bazda incelendiğinde, Mersin firmalarının 2014 Eylül ayı ihracatı, Ağustos ayındaki 103 milyon dolarlık ihracata göre yüzde 29’luk artışla 133 milyon dolara yükselirken, geçen yılın Eylül ayına göre de yüzde 10’luk artış kaydetti. Firmaların bir önceki ayda yaptığı 120 milyon dolarlık ithalat ise Eylül ayında yüzde 14 azalarak 104 milyon dolara gerilerken, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 13 arttı. Söz konusu dönemler için dış ticaretteki gelişmelere sektörel olarak bakıldığın, tarım ve ormancılık sektör grubu ihracat artışında etkili olurken, imalat sanayi sektör grubunun da ihracattaki artışta, ithalatta ise azalışta belirleyici olduğu görüldü.
RUSYA İHRACAT EYLÜL’DE YILIN EN YÜKSEK SEVİYESİNE ULAŞTI
2014 yılı Ocak-Eylül döneminde Mersin firmaları tarafından gerçekleştirilen ihracat başlıca ülke grupları itibariyle incelendiğinde de Asya ülkeleri haricinde geçen yıla göre azalış kaydedildi. Mersin’in önemli ihraç pazarlarındaki gelişmeleri aylık bazda incelendiğinde, Avrupa ülkeleri ihracat hacminde Nisan ayı haricinde azalış eğiliminin Ağustos ayında yön değiştirdiği, Eylül ayında ivme kazandığı, Asya ülkelerinde Mart-Nisan, Afrika ülkelerinde ise Şubat-Nisan dönemi haricindeki azalış eğiliminin Ağustos-Eylül döneminde yerini artışa bıraktığı gözlendi.
Mersin’in önemli ihraç pazarları arasında yer alan Avrupa ülkeleri içerisindeki Rusya Federasyonu’na yapılan ihracatın ise 2014 yılı Şubat ve Mayıs ayları haricindeki azalış eğiliminin, Ağustos ayında hızlı artışa geçtiği, Eylül ayında ise yılın en yüksek seviyesine ulaştığı görüldü. Söz konusu gelişme, Rusya’nın AB ile ABD’den ithal edilen bazı ürünlere sınırlama getirmesinin, Mersin’in Rusya’ya ihracatı açısından avantajlı konuma geçmesinin etkisi olarak değerlendirildi. Irak ve Suriye’ye yapılan ihracatın ise bölgedeki jeopolitik risklere karşın 2014 yılında geçen yılın üzerinde seyrettiği gözlendi.

Haberleri