Mersin’de 10 Milyar Sedir Tohumu Toprakla Buluşuyor

Mersin genelinde bu sezon ekimi yapılacak 10 milyar karperli sedir tohumlarının ilki Erdemli ilçesi sınırlarındaki 2 bin 100 rakımlı Ünlük Tepe’de toprakla buluştu.
Mersin Orman Bölge Müdürü Abit Baca, 1984 yılından bu yana aralıksız olarak devam edilen karpelli sedir tohumu ekim çalışmalarının hayranlık uyandıracak şekilde başarıyla sürdürüldüğünü söyledi.
Sezonun ilk tohumlarının toprakla buluşması dolayısıyla düzenlenen programa katılan Baca, “2100 rakımındaki Ünlük Tepe’de 285 hektarlık alanda ormancılarımız zor koşullarda Torosların süsü asil ağaç sediri yetiştirmek için fedakarca çalışmakta. Toprak işlemesi yaz aylarında yapılan buraya, yaklaşık 130 ton civarındaki tohum atımını başlattık. Mersin Bölge Müdürlüğü olarak il genelinde toplanan kozalakların tohumlarını karpelli sedir tohumları olarak çıkarttık. İlçelerimizdeki 6 bin hektarlık toprak işlemesi yapılan sahalarda sedir ekimini gerçekleştiriyoruz. Yaklaşık 6 bin hektarda da hem dikim, hem de ekim yoluyla ağaçlandırma faaliyetinde bulunacağız” dedi.
Mersin genelinde 980 ton sedir kozalağı topladıklarını ifade eden Baca, “Biz bunun toplamasına eylül ayında başladık, ekimin 15’inde de bitirdik. Anamur’dan, Gülnar’dan, Silifke’den, Tarsus, Erdemli, Mersin’den, Torosların değişik yörelerinden 980 ton civarında sedir kozalağı topladık. Mersin Bölge Müdürlüğümüz sedir ile simgeleşmiş. Burası sedir yetiştiriciliğin ekolü ve okulu olmuş. Kayseri, Konya’da, Karaman’da ve Kahramanmaraş tarafındaki fidanlıkların ihtiyacını da karşılıyoruz. Bu yıl bu illerimize yaklaşık 200 ton sedir tohumu gönderdik. Toroslar da yaklaşık 110 bin hektar sedir sahamız oluşmuş durumda. Çok güzel bir görüntü oluştu ve hatta seyreltmeye başladık. Ormancı ağabeylerimizin yaptığı çalışmalarının semerelerini şimdi topluyoruz. Bugün yaptığımız çalışmalardan da gelecek kuşaklar faydalanacak” diye konuştu.
Sedirin yanında köylülere gelir sağlayacak türlerde de ağaçlandırmaların gerçekleştirildiğini ifade eden Baca, “Toroslar’da biz sadece sedir değil, sedirin yanında köylülerimize, gelir getirici türlerden de ağaçlandırmalar yapıyoruz. 99 köyümüzde bin 28 hektarlık alanda ceviz, badem, defne, harnup, sumak ve gelir getiren diğer türlerle birlikte ağaçlandırma yapıyoruz. Erdemli ilçemizde 350 hektar civarında bir alanda ceviz ve badem ağaçlandırmamız var. Bakanlığımızın verdiği talimatlar doğrultusunda Orman Kanunu’nun ek 12. maddesi kapsamında köylülerimize bakımlarını yapmak, şartıyla dağıtıyoruz. Bu konuda köylülerimizden oldukça rağbet alıyoruz” dedi.
Ağaçlandırmanın sadece dağlarda gerçekleştirilmediğini hatırlatan Baca, “Sadece dağlarda değil, yaklaşık 10 kilometre Tarsus otobanında ağaçlandırma faaliyetlerimizi başlattık. Yine mezarlık, okul, hastane bahçesi gibi çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının bahçelerinde ağaçlandırma yapıyoruz. Karayolu kenarlarında 80 kilometre karayolu ağaçlandırması yapıldı.
Yaklaşık 130 kilometre de orman yolu kenarına köylülerimizin gelirini arttıracak şekilde ağaçlandırıldı. Buralar da badem, harnup, defne üzerinde, sumak, alıç dikimi üzerinde durduk. Ayrıca yaban hayvanlarını da düşünerek, bunların içerisine yaban armudu, ardıç, andız gibi yaban türleri de karıştırıyoruz” şeklinde konuştu.
Mersin’in küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde ilk sırada yer aldığına da değinen Baca, “Mersin küçükbaş hayvancılıkta da birinci. Buralar aynı zamanda Yörüklerimizin otlak sahası. İleride 10-15 yıl sonra ağaçlar yetiştiğinde kademeli olarak koyun ve keçi otlatmasına açacağız. Faaliyetlerimizi müştereken yürüteceğiz. Hayvancılık önemli, organik et bugün ülkemizin ihtiyacı. Onları da koruyarak geliştirerek ormancılık faaliyetlerimiz sürdürüyoruz” dedi.
Baca, beraberindeki Ağaçlandırma Şube Müdürü Erdoğan Üstüner ve Erdemli Orman İşletme Müdürü Kenan Akduman ile birlikte Sorgun yöresinde devam eden ceviz dikim sahasındaki çalışmaları da yerinde inceleyerek, işçilerle birlikte ağaç dikti.

Haberleri