Mimarlar Odası Mersin Şubesi tarafından odaya kayıtlı mimarlara, ’Bilirkişi Temel Eğitimi’ verildi. 2. Başkan Ali Ekinci, "Toplumda hukuka olan güven yüzde 20’lere düşmüş durumda. Bunun önüne geçilebilmesinin en önemli ayaklarından biri meslek odalarının eğittiği doğru bilir kişilerin adliyelerde görev yapmasının sağlanmasıdır" dedi.
Mimarlar Odası Mersin Şubesi’nde 2 gün süren eğitimlerde, mimarlara 16 saat eğitim verildi. Eğitimlerle ilgili açıklamalarda bulunan Mimarlar Odası Mersin Şubesi Merkez Yönetim Kurulu 2. Başkanı Ali Ekinci, hukuk alanında var olan davaların yargıçların doğru karar vermeleri için o davaların mümkün olduğu kadar doğru insanların yer almasını sağlamak üzere mimar üyelere bilir kişilik eğitim verdiklerini söyledi. Hakimlerin, savcıların bilmedikleri teknik konularda bir mimardan, mühendisten veya şehir plancısından destek almak zorunda olduğunu belirten Ekinci, "Onların vereceği raporlara göre o dava hakkında karar verebilecek pozisyona geliyor. Eğer bilgili, doğru insanlar mahkemelerde bilir kişilik yapıp doğru yazarlarsa hakimlerin adil karar verme imkanı doğacak. Biz mimarlar odası olarak kamusal sorumluluğumuzu yerine getirmek açısından meslektaşlarımızın adliyede doğru rapor yazmaları için onların bilgilendirilmesi, eğitilmesi çalışmalarını başlattık. Mersin’de Sinan Başkanın öncülüğünde gerçekleşti. Kendisine teşekkür ediyorum" diye konuştu.
"YANLIŞ KİŞİLER ÇAĞRILDIĞI ZAMAN ORADA ADALET TECELLİ ETMEYECEK"
Bilirkişinin çok önemli olduğunun altını çizen Ekinci, "Kamulaştırma alanında, hukukun ceza alanlarında çok önemli. Öyle ki bir insanın tutsaklığı bile bilir kişinin verdiği raporlara göre yapılıyor. Bunun en somut örneğini Soma faciasında gördük. Orada bilir kişilerin verdiği raporlar başarılı raporlar olmadığı için oradaki hakimler yeni inceleme yaptıracaklarını ve orada gerçek suçluların ona göre belirleneceği konusunda açıklamalar yaptılar. Bu şunu gösteriyor. Adalet Bakanlığı, yargıçlar mutlaka bilen insanları meslek odalarından çağırırlarsa doğru insanları çağırmış olacaklar. Aksi takdirde sokaktan geçenleri çağırdıkları zaman orada adalet tecelli etmeyecek. İstanbul’da yine asansör olayında gördük. Karma karışık konular çıktı ortaya. Gerçek suçlunun bulunabilmesi için meslek odalarından adliyelerin destek alması gerek ve meslek odalarının yetiştirdiği bilir kişilerin orada görev yapmasına imkan sağlanmalıdır. Ancak bu şekilde doğru kararlar çıkar. Eğer adalette doğru kararlar çıkmıyorsa mutlaka yanlış insanlar orada olduğu için çıkmıyordur. Bundan da hepimiz huzursuz. Türkiye’de bugün hukuk dediğiniz zaman herkes yaka silkeliyor" şeklinde konuştu.
"TOPLUMDA HUKUKA OLAN GÜVEN YÜZDE 20’LERE DÜŞMÜŞ DURUMDU"
Toplumda hukuka olan güvenin yüzde 20’lere düştüğünü savunan Ekinci, "Bunun önüne geçilebilmesinin en önemli ayaklarından biri meslek odalarının eğittiği doğru bilirkişilerin adliyelerde görev yapmasının sağlanmasıdır. Bu konuda biz Adalet Bakanlığını göreve davet ettik ve üzerilerine düşeni yapmalarını istedik. Biz Mimarlar Odası olarak da bu iş için elimizi taşın altına koyduk ve bu konuda gerekli çalışmaları yaptık. 2015 yılında adliyede görev yapacak mimar bilir kişilerimiz hazır bizim. Adliyelerin artık bu arkadaşları göreve çağırmasını bekliyoruz. Umuyoruz adalete katkı sağladığımız oranda halkın mutluluğuna da katkı sağlamış olacağız. Başta imar konuları, kenti ilgilendiren vatandaş ile devlet arasında oluşan davalarda, kamulaştırma davalarında, özellikle gayri menkulün değerlendirilmesi ile ilgili taraflar arasında var olan anlaşmazlıklarda, binaların yapımında oluşan hasarlarla ilgili davalarda, kullanılan malzemelerin sağlıklı olup, olmaması konusunda görülen davalarda yani inşaatı ilgilendiren, inşaatla ilgili toplumda oluşan her türlü sorunun çözüleceği davalarda inşaat bilgilerini mahkemeye sunarak bilirkişilik görevi yapıyor mimarlar. Tespit, icra davaları yada devlet dairelerinde yapılan yolsuzluklarla ilgili davalarda bilir kişilik yapıyoruz" ifadelerini kullandı.