Mersin’de Hemşireye Şiddet Protesto Edildi

Mersin Sağlık Hakkı Meclisi üyeleri, Mersin Devlet Hastanesi’nde hemşirelik yapan Aygül Aydemir’e bir hasta yakını tarafından saldırılmasını protesto etti. Protestoda konuşan adını söylemeyen bir hemşire, sevgililerin bir perde arkasında uygunsuz olduğunu, buna hemşire arkadaşının izin vermemesinden dolayı saldırıya uğradığını iddia etti.
Öğle saatlerinde Mersin Devlet Hastanesi Acil Servisi önünde bir araya gelen Sağlık Hakkı Meclisi üyeleri, sloganlar atarak sağlıkta şiddete tepki gösterdi. Burada Meclis adına açıklama yapan Mersin Tabip Odası Başkanı Ful Uğurhan, tüm meslek grupları asında, zor durumdaki bireylerle doğrudan teması gerektiren sağlık çalışanlar, iş yeri şiddetinin en önemli hedefi ve kurbanları olduğunu söyledi. Sağlık çalışanlarının yüzden 50’sinden fazlasının mesleklerini uyguladıkları herhangi bir zamanda şiddete maruz kaldığını vurgulayan Uğurhan, "Sağlık alanında hizmet verenler, diğer iş alanlarında çalışanlara göre 16 kez daha fazla saldırıya uğramaktadır. Gardiyan, polis, şoför ve banka çalışanlarından daha fazla saldırıya uğrayan sağlık çalışanları arasında da hemşireler diğerlerine göre 3 kat daha fazla risk altındadır. Hemşire arkadaşımız Aygül Aydemir, geçen gün bir hasta yakınının saldırısına uğradı. Ne yazık ki bu ne ilk ne de son. Yaratılan bu ucube sağlık sisteminde her saat başı bir sağlık çalışanı şiddet görmekte. Hurharca işlenen cinayetlerden, hareketlere, tehditlere kadar şiddet iş hayatımızın artık bir parçası oldu. Geçen ay Adana’da hamile bir çocuk hekimi arkadaşımız saldırıya uğradı. Van’da bir hekim arkadaşımız kendini saldırganından tekvando yaparak korudu" diye konuştu.
Acil servis çalışanları ve 112 ambulans hizmetlerinde çalışanlar için şiddetin günlük yaşamlarının bir parçası olduğunu belirten Uğurhan, "Aldığı hizmetten memnun olmayan hastalar memnuniyetsizliklerini daha doğrusu hınçlarını karşılarında ilk gördükleri kişiye yani hemşireye, doktora, güvenlik görevlisine, laboratuvar çalışanlarına yansıtmakta. Artık sağlık çalışanları iş güvenliği önlemi olarak beyaz önlük giymekten daha önce kask, gözlük, kulaklık taksa, hastalarını camların arkasında muayene etse yeridir. Oysa şiddeti sıfırlamak mümkün olmasa bile azaltmak mümkün. Unutulmamalıdır ki güler yüzlü hizmet, hastayı memnun etmek gibi kavramlar ancak sağlık çalışanı mutluysa, yorgun, uykusuz değilse, tanı, tedavi, bakım konularında yeterli olanaklara sahipse, evdeki çocuğuna, kendisine insanca yaşayabileceğini maddi imkanlar sağlanıyorsa mümkündür" dedi.
Uğurhan’ın konuşmasının ardından açıklama yapan ve adını söylemeyen bir hemşire ise "Şiddetin olduğu gün ben de çalışıyordum. Arkadaşım sevgililerin bir perdenin arkasında uygunsuz bir şekilde yakaladı. Buna izin vermeyince hemşire arkadaşıma saldırıldı. Artık bıktık. Her gün yeni saldırılar oluyor" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından sağlık çalışanları görevlerinin başına döndü.

Haberleri