Mersin’de Sokak Sağlıklaştırma Ve Kentsel Tasarım Projesi

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ’Kasaplar Çarşısı ve Balık Pazarı Çevresi Sokak Sağlıklaştırma ve Kentsel Tasarım Projesi’nin tanıtımı yapıldı. Proje kapsamında kasaplar çarşısı ile balık pazarı ve çevresi restore edilerek, yeniden hizmete girecek. Başkan Kocamaz, "Mersin’i ayağa kaldırmak istiyoruz. Biz diyoruz ki Mersin’in merkezi önce bir adam olmalı" dedi.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılan tanıtım toplantısında, kasap ve balıkçı esnafından katılımın az olması dikkat çekti. Toplantıda, proje ile ilgili detaylı bilgiler verildi. Burada konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, daha büyük bir katılım beklediklerini ifade ederek, "Ama maalesef bizim insanlarımızdaki bu umursamazlık, duyarsızlık bugün bu salona da yansıdı. Burada Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin belediye ile ilgili hiçbir beklentisi yok. Bilakis bu şehirde yaşayanlara, layık olduğu hale getirilmesi için gösterdiği bir gayret ve çaba var. Bu iş için belediyemiz hem proje bazında hem imalat bazında kaynak aktaracak, masraf yapacak belki biz o masrafı şehrin yada ilimizin değişik bölgelerine yapsak eğer olaya siyaseten bakmış olsak belki bize çok daha fazla getirisi olur. Ama biz diyoruz ki Mersin’in merkezi önce bir adam olmalı. Mersin’in bugün bu çarpık yapılaşmasını tarihi değerlerinin maalesef bir bir elden çıktığını görünce bizim de yüreklerimiz sızlıyor. Ülkenin birçok yerinde tarihi değerleri yeniden ayağa kaldırmak ve kent kimliğini korumak düşüncesiyle bir çok belediye aslında kendi görevi olmadığı halde sadece kentte sahip çıkma saiki ile bir gayretin içine girdi" diye konuştu.
1998 yılında Türkiye’de 42 belediye başkanı bir araya gelerek yeni bir hareket başlattıklarını vurgulayan Kocamaz, "Tarihi Kentler Birliği’ni kurduk. Hatta o 42 kişilik belediye listesinin 28 tanesi bizim ondan daha önce başlattığımız bu İnanç Turizmi Belediye Birliği oluşumundan oraya taşındı. O günden bu yana son durumu 400’ün üzerinde üye belediyesi var. Bu 400’ün üzerindeki belediye başkanı bir gönül seferberliği başlattı ve tarihi değerlerimize sahip çıkmak için çok büyük bir çaba içerisine girdi. Bu değerlere sahip çıkma olayı bu bölgelerde turizm potansiyelini de artışını sağladı. Bizim de ana gayemiz Tarsus’da başlattığımız bazı çalışmaları Mersin’de de devam ettirmek, Mersin’i de dikkat çeken bir cazibe merkezi konumuna getirmek" diye konuştu.
"BİZ HİÇ KİMSEYİ MAĞDUR ETMEK İSTEMİYORUZ"
Buradaki ana gayelerinin düzenleme yapmak olduğunun altını çizen Kocamaz, "Vatandaşa hiç olmasa bir katkı sunalım ama bu bölgedeki iş yerlerini de artık amacına uygun, turistik mekanlar olarak hizmet versin istiyoruz. Tabi burada kasaplar çarşısındaki esnaflarımız da o görüntüden çok memnun değil. Biz hiç kimseyi mağdur etmek istemiyoruz. Oradaki esnaflarımızı daha uygun bir mekanda konuşlandırmak istiyoruz. Orada restorasyona bir an önce başlayıp, kent merkezindeki o kent kimliğini taşıyan dokuyu yeniden gün yüzüne çıkarmak istiyoruz. Aynı şekilde balıkçı esnafımızla ilgili de düşüncelerimiz var. Şu anda bir taraftan Karaduvar bölgesinde bir balık hali oluşturma gayreti içindeyiz. Bir yandan da balık pazarı ile ilgili çalışmalarımız var. Biz yerel yönetim olarak üzerime düşeni yapmak istiyoruz. Mersin’i ayağa kaldırmak istiyoruz. Ama biz bu gayreti gösterirken özellikle buradaki esnafımızın, mal sahiplerimizin bizimle birlikte hareket etmeye, bize destek vermeye davet ediyoruz. Biz kimseden herhangi bir para isteme derdinde değiliz. Biz dışarıdaki restorasyonları kendimiz üstleniyoruz ama o iş yerlerinin iç kısımlarının dizaynını da projeye uygun halde esnaflarımız tarafından yapmaları ve bu bölgeyi tamamen turizme açma yönünde bize destek vermelerini bekliyoruz. Niyetimiz tamamen halis, bu kenti ayağa kaldırmak istiyoruz" şeklinde konuştu.

Haberleri