Mersin Üniversitesi (MEÜ) Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, Çiftlikköy Kampüsü’nün etrafını telle kapatma gibi bir istekleri olduğunu ifade ederek, "Şu anda sınırlar çiziliyor ama bir iki yerde problem var. Onların da fizibilitesini yapıp çözdükten sonra aynı diğer illerdeki üniversiteler gibi sınırımızı belirleyecek şekilde telle çevireceğiz" dedi.
Üniversitenin güvenliği ve yeni projeleriyle ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, güvenlik konusunda özellikle kapı geçişlerinde araçlar için artık HGS’li sisteme geçeceklerini söyledi. Artık kapıdan girişler otomatik okuma ile olacağını belirten Çamsarı, "Aydınlatma üstünde duruyoruz. Birde kampüs etrafını kapatma gibi bir isteğimiz var. Şu an onun sınırları çiziliyor ama bir iki yerde problem var. Hem araç giriş ve çıkışı ile ilgili hem de yukarıda bazı köylere temas eden sınırlar var oralarda bir sorun var. Oraların da fizibilitesini yapıp çözdükten sonra aynı diğer illerdeki üniversiteler gibi sınırımızı belirleyecek şekilde telle çevireceğiz. Burada akşamları kampüs içinde yürüyen çocuklarımız oluyor. Yani onların tabi ki güvenlikleri çok önemli bizim için. Bir takım şeyler engellemiş mali açıdan güvenlik sayısının artmasını. Biz o konuda da inşallah bir artırım ve değişiklik düşünüyoruz. Bunlar tabi zamanla olacak şeyler" diye konuştu.
"75 MİLYON TL BORÇLA ALDIĞIMIZ BİR ÜNİVERSİTE DE HERŞEY YAVAŞ YAVAŞ OLACAK"
Bursla ilgili çalışma başlatacaklarını vurgulayan Çamsarı, "Bizim bunla ilgili atıl dediğimiz Geliştirme Vakfı’nı kullanmak istiyoruz. Birde yükseklisans öğrencisi dışında doktora öğrencilerimiz var. Bilimsel araştırma ödenekleri 3 yıldır kapalı bizde. Biz şimdi bilimsel araştırma projesini açtığımızda onlara elimizden geldiği kadar lisans, yükseklisans ve doktora öğrencisi almaya başlayacağız. Siz projeye bir para aktardığınızda bunun bir kısmını öğrenciye burs olarak verebilecek buradaki hoca. O zaman her hoca her kabul ettiği yükseklisans öğrencisini maaşını da vermiş olacak. Bu çok ciddi bir cazibe yaratacak. Burada bizim tek dezavantajımızı bu yılın bütçesi geçtikten sonra atanmamız. Fakat biz bunu bütçe geçtiği halde bazı kaynaklardan besleyerek canlandırmayı düşünüyoruz. Fakir öğrencilere dönük de çalışma başlatacağız. Burayı kazanıp da maddi zorluk çeken öğrencilerimize zaten bizlerde hoca olarak da destek vererek bir burs başlatmıştık daha önce. Fakat bunlar gerçekten çok kısıtlı kalıyor. Yani kendi öz bütçemizle yürütme fikri çok kısıtlı kalıyor. Bu ödüllendirme gibi olabilir. Giren yüksek puanlıları teşvik için olabilir. Fakir öğrencilerimiz içinde ciddi sayıda burs verilebilir. Bu sayıyı artırdık mı burs düşer bursu artırdık mı sayı düşer. Bizlerin lisans öğrencisi başına verdiğimiz bir ödeneğimiz var. Bu ödenek bütçemize yetecek bir ödenek değil. Bunları çok kısıtlı harcamak zorundayız. Bunlar sosyal imkanlarda taviz verilerse burs verilir. Tabi buda çok kötü olur. Bütçe ne kadar genişlerse bu imkanlar o kadar genişler. 75 milyon TL borçla aldığımız bir üniversite de her şey yavaş yavaş olacak" şeklinde konuştu.
"ÖĞRENCİ DEKANLIĞI KURMAYI DÜŞÜNÜYORUZ"
Göreve geldikten sonra 2-3 grup öğrenci ile görüşme yaptıklarının altını çizen Çamsarı, "Bu konuda ne yapabiliriz diye görüşmeler yaptık. Benim iki düşüncem var. Birincisi öğrencilerden sorumlu bir danışmanım olabilir. İkincisi de Türkiye’de çok yaygın olmayan bir Öğrenci Dekanlığı diye bir birim kurabiliriz. İnşallah bu olduğunda beni herkes istediği an göremeyebilir işlerimden dolayı. Ancak bu danışman veya dekanlık arada benim de katılacağım rutin toplantılar yaparak öğrencilerle diyalog ve iletişim halinde olacağız. Sorun çıkmadan çözüm yoluna gideceğiz. Sorun çıktıktan sonra çözümü çok zor oluyor. Bir takım haklı istekleri var öğrencilerimizin. Fakat günden güne çözülüyor bunlar. Öğrencilerin istediği bir şey vardı mesela. Öğrenci yemekhanemizin kapasitesini 200 kişi artırdık. Şimdi oradaki darlık sıkıntısı ciddi anlamda azaldı. İlerleyen dönemlerde kısmet olursa yeni bir bina yapmayı da düşünüyoruz. O zaman belki 2 katına artacak kapasite. Yani yemekhaneden başladık. Arkasından yemek kalitesi üzerinde duracağız. O konuda da şikayetler var. Bunlar sıra sıra olacak. Toplantılarımızla bunlar çözülecek. Büyükşehir ve ilçe belediyelerimizin desteği ile ulaşım ve servis sıkıntımızı da çözmeye çalışıyoruz. Artık 1., 2. ve 3. çevre yolundan otobüs konuluyor fazladan. 2 tane de otobüs hibesi söz konusu. Belki Yenişehir ile bura arasında da rink başlayacak. Kampüs içinde de başta aydınlatma ve köpekler olmak üzere hiç kimseyi üzmeden, kırmadan, bizi de mali açıdan biri zorlamadan iyi çözümler bulmaya çalışacağız" ifadelerini kullandı.