Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) ile ortaklaşa yürütülen “Göç Okulu Projesi", mevsimlik işçilerin hayat koşullarını iyileştirmek, mevsimlik işçilerin sorunları duyurmak ve mevsimlik işçilerin medya savunuculuğunu yapmak gibi amaçlarla yola çıkarak ilerlemeye devam ediyor.
Bu proje kapsamında Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Basın ve Yayın öğrencisi Aykut Aytaç Mevsimlik Hayatlar isimli fotoğraf sergisi düzenledi. İletişim Bilimleri Fakültesi Sanat Galerisi’nde açılışı gerçekleştirilen sergiye, Doç. Dr. Nezih Orhon, Doç. Dr. Haluk Birsen, Proje Koordinatörü Handan Kaygusuz ve birçok davetli katıldı.
Mevsimlik işçilerin birçok sıkıntıları olduğunu dile getiren Aykut Aytaç, sergide, hem Alpu hem de Urfa’dan olmak üzere 60 fotoğraf bulduğunu söyledi. Urfa’ya gittiği zaman çok farklı bir kültürle karşı karşıya kaldığını belirten Aytaç, “Urfa’ya gittiğimizde çok değişik bir ortamla karşılaştık. Daha önce görmediğimiz bir ortam olduğu için öncelikle kendimi o ortama adapte etmeye çalıştım. Eğer o ortama adapte olursam çektiğim fotoğraflarda o yerin kültürünü, insanlarını yansıtabileceğimi düşündüm. Oraya ilk gittiğimde o insanların acılarını, sevinçlerini görmem gerekiyordu. Görmeden bunları fotoğrafa yansıtmak imkânsızdı. Öncelikle bunları gözlemledim, çok fazla fotoğraf çekmedim” şeklinde konuştu.
Özellikle kadın fotoğraflarını çekerken çok zorlandığını ifade eden sergi sahibi Aytaç, “Çünkü çok ataerkil bir yapı vardı. Bu durum kadınların objektifden kaçmasına neden oluyordu. Beni gördükleri zaman genellikle peçelerini yüzlerine örtüp kaçıyorlardı. Kız arkadaşlarım sayesinde onlarla iletişime geçebildim. Sonuç olarak ortaya böyle bir sergi çıktı” dedi.
Aytaç, p?roje kapsamında yardımlarını esirgemeyen Doç. Dr. Nezih Orhon ve Handan Kaygusuz’a teşekkür etti. Fotoğraflar 29 Ekim tarihine kadar Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Sanat Galerisi’nde sergilenmeye devam edecek.