Milas’ta Bafa Gölü’nün Durumu Masaya Yatırıldı

Milas Ticaret ve Sanayi Odası ile Bafa Gölü’nü Kurtarma ve Yaşatma Platformu işbirliğiyle Bafa Gölü’yle ilgili düzenlenen çalıştayda Bafa Gölü’nün sorunları konuşuldu.
Milas Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda düzenlenen “Bafa Gölü’nün Ekolojik Sorunları ve Çözüm Önerileri” çalıştayında Bafa Gölü’nü kurtarmak için yapılabilecek tüm öneriler masaya yatırıldı.
Saat 10.30’da başlayan çalıştaya Muğla CHP Milletvekili Tolga Çandar, Muğla MHP Milletvekili Mehmet Erdoğan, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, belediye Başkan Yardımcısı Zeynep Mat, Belediye Meclisi üyeleri, Milas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Reşit Özer, Milas MHP İlçe Teşkilatı Başkanı Murat Yıldırım, Milas CHP İlçe Teşkilatı Başkanı Suat Özcan, Bafa Gölü’nü Kurtarma ve Yaşatma Platformu üyeleri, EKODOSD Derneği üyeleri, Ege Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, ve Süleyman Demirel Üniversitesi öğretim görevlileri katıldı.
Gazeteci Olcay Akdeniz sunumuyla gerçekleşen çalıştayın açılış konuşmasını ilk olarak Bafa Gölü’nü Kurtarma ve Yaşatma Platformu Sözcüsü Zühra Dönmez yaptı.
Bafa’da yaşan biri olarak Bafa Gölü’nü bir göl olarak değil deniz olarak bildiklerini kaydeden Dönmez, geçmiş yıllarda Bafa Gölü’nün çok verimli olduğunu hatırlatarak, zamanla kirliliğin baş göstermiş olmasının kendilerini üzdüğünü dile getirdi. Bu kirliliğin en büyük sebebinin Menderes Nehri’nden kaynaklandığı söylendiğini ifade eden Dönmez, “Çevre illerden gelen sanayi atıkları Menderes Nehri ile Bafa Gölü’ne veriliyor. Ne zaman Bafa Gölü’nde bir koku olsa bu da temiz suyun verilmesiyle gideriliyor. Sonra da göl temizlendi diye açıklamalarda bulunuluyor. Biz gölümüzün kirlenmemesini istiyoruz. Tüm mücadelemiz bu yönde. Mart ve Nisan aylarında tamamen gönüllülerden oluşan bir platform kurduk. Bu platformun içindeki etkinliklerle sesimizi duyurmaya çalıştık. En son yaptığımız insan zinciri eyleminde de katılım çok güzeldi. Bu şekilde sesimizi duyurabildiğimizi sanıyorum. İnanmasak bu kadar insanı bir araya getiremezdik. Hepinize teşekkür ediyorum.”ifadelerini kullandı.
Bafa Gölü kirliliğine nasıl çözüm bulunabilir düşüncesiyle yola çıktıklarını dile getiren MİTSO Başkanı Reşit Özer, “Gölün son zamanlardaki yeşil rengi, kirliliği gösteriyor. Bu durum kıyıdaki bitkileri ve göldeki balıklarımızı öldürüyor. Bizim dileğimiz acaba eski balık türlerini yeniden canlandırabilir miyiz? Buradaki sorunu hocalarımız önderliğinde sunulan çözüm önerileriyle en azından kokudan tutup bu kimyasal atıklarla son zamanlarda kötü duruma gelen gölümüzü eski haline getirebilmek istiyoruz.”dedi.
Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Bafa Gölü sorunun sadece bölge halkının sorunu değil tüm insanlığın sorunu olduğunu dile getirdi. Bu açıdan yapılan bu çalıştaya önem verdiğini dile getiren Tokat, “Özellikle duyarlı çevre dostlarına ve akademisyenlere teşekkür ediyorum. Bafa Gölü sorunun devlet politikası olarak ele alınmasını yerel yönetici olarak temenni ediyorum.”dedi.
Muğla MHP Milletvekili Mehmet Erdoğan, tabiata verdiği önemden bahsederek, göle bırakılan kimyasal atıkların önüne geçilmesini ve özellikle tarımda kullanılan ilaç ve gübrelerin suya karıştığını ve bu durumun kontrol altına alınması gerektiği üzerine durdu.
Muğla CHP Milletvekili Tolga Çandar, doğayı korumanın aynı zamanda dinsel inancın yerine getirmek olduğuna dikkat çekerek, tabiata sahip çıkılması gerektiğini savundu. Doğanın insanlığa bırakılan bir miras ve torunlardan alınan borç olduğunu dile getiren Çandar, doğayı korumanın görev olduğunu ve bunun için insanların üzerine düşen görevi yapması gerektiğini söyledi.
Açılış konuşmaların ardından çalıştaya geçildi. Birinci oturumda ilk olarak EKODOSD Derneği Başkanı Bahattin Sürücü Bafa Gölü’nün doğal, kültürel ve tarihsel önemini anlattı.
Ardından Mühendisi Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4.Bölge Aydın Şubesi Orman Mühendisi A. Egemen İşçan Bafa Gölü Tabiat Parkı Koruma Alanı’nın özeliklerinden bahsetti. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Yrd. Doç. Dr. Erol Kesici Dünden Bugüne Bafa Gölü adli konuşmasında Bafa Gölü’nde yaşanan değişikliklerden ve yaşayan canlılardan bahsetti.
Öğle yemeğinin ardından ikinci oturuma geçildi.
Bafa Gölü’ndeki Balık Faunası adlı sunumunda Bafa Gölü’nde yaşayan canlı ve balık türlerini anlatan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Temel Bilimler Bölümü Doç. Dr. Hüseyin Şaşı şuan ki durumda birçok balık çeşidinin gölde olmadığını dile getirdi.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Temel Bilimler Bölümü Yrd. Doç. Dr. Murat Yabanlı Bafa Gölü’ndeki kirliliğin balıklar üzerine etkisini anlattı.
Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Tabiat Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Dr. Ortaç Onmuş ise Bafa Gölü’ndeki ekolojik sorunların su kuşları üzerindeki etkisi katılımcılara aktardı. Oturumun sonunda ise Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Yrd. Doç. Dr. İnci Tüney Bafa Gölü’nde kirliliği için çözüm önerilerini dile getirdi.
Çalıştay sonunda düzenlenen forumda Bafa Gölü’nde yaşanan ekolojik sorunlar için çözüm önerileri tartışıldı.

Haberleri