Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İnebolu’yu İşleyecek

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde 10 öğretmen ve 72 öğrencisiyle birlikte Kastamonu’nun ilçesi İnebolu’ya geldi.
2 otobüsle İnebolu’ya gelen öğretmen ve öğrenciler 6 gün boyuna İnebolu’da kalarak araştırmalar yaptı. Bu yıl proje olarak İnebolu’yu seçen bölümde öğrenciler her Perşembe günü 09.00-17.00 arası İnebolu’yu ders olarak işleyecekler. Proje sonunda elde edilen veriler kitap haline dönüştürülecek.
Esnaf ve kurumları gezen öğrenciler anketler yaptı, bilgiler topladı. Tarihi dokuları da inceleyen öğrenciler, İnebolu’nun tarihi dokusundan kültürel ve ekonomik değerlerine, sosyal ve kültürel yapısından siyasi ilişkilerine kadar bir çok konuda analiz yaptı.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Öğretim Üyesi Yrd. Doç Binnur Öktem Uysal, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Niçin İnebolu’yu seçtikleri sorusuna Uysal, şu yanıtı verdi:
"Aslında biz her sene böyle bir arayışa giriyoruz. İnebolu’da çok ilginçtir ki nüfus kaybeden bir yer, güçlü bir tarihi kimliği olan bir yer, tam bir ticaret merkezi olmuş bir yer. Geleneksen konut dokusunu büyük bir ölçüde korumuş ama bir taraftan da Türkiye’deki birçok benzeri yerleşme problemlerine sahip. Göç işsizlik gibi …Bizim öğrencilerimizin bir çok şeyi birlikte düşünebileceğini ve bu sorunlar üzerinde kafa yorabileceği yön verebilecekleri bir yapıya sahip İnebolu."
İnebolu’da öğrencilerin faaliyetlerinden de bahseden Uysal, şunları söyledi:
"Şu ana kadar ilk 2-3 gün arazi kullanımı gerçekleştirdiler. Kurumlarla görüşerek kurumlardan İnebolu’nun toplumsal yapısını ilişkin, ekonomik yapısına ilişkin, mekanına ilişkin ve ekolojik yapısına ilişkin veriler topluyorlar. Bu arada kurumların hazırladığı verilere bakıyorlar yada yetkili insanlarla halk ile sivil toplum kuruşları ile bir takım mülakatlar yaparak aslında burada hem İnebolu’ ya dair sorunlar nasıl gördüğünü hem de kamu kuruluşlarının ve kamu kuruluşlarını temsil edenlerin bu sorunlara karşı yapmış oldukları çalışmaları ve onların düşüncelerini öğrenmeyi çalışıyorlar."
Öğrencilerin yıl boyunca İnebolu’yu işleyeceklerini belirten Uysal, şöyle devam etti:
"İlk dönem analizlerimizi yapıyoruz ikinci dönem ise bunlardan yola çıkarak plan çalışmasına başlayacağız. Öğrencilerimiz İnebolu’yu bir sene boyunca çalışacaklar. Her Perşembe günü sabah 9’dan akşam 5’e kadar İnebolu’yu çalışacaklar ve bir sene sonunda yaklaşık Haziran gibi 2 tane rapor hazırlayacaklar bir tanesi bütün bu analizlerin raporu ikincisi ise plan raporu diyoruz.5 bin ölçekli çalışacaklar ve buraya dair plan üretecekler. O planlarda hem bu sorunları tespit edecekler hem de bu sorunlara çözümler üretmeye çalışacaklar."
İnebolu’ya ilk defa geldiklerini belirten Uysal, İnebolu’yla ilgili görüşlerini şöyle dile getirdi:
"İnebolu çok güzel bir doğaya sahip. Tarihi konut dokusu çok güzel ve gerçekten bu ölçekteki bir ilçe için çok enteresan. Biz buraya gelmeden öncede tarihini çok okumuştuk. Küçük bir yer, nüfus kaybeden bir ilçe ve insanları bizlere hiçbir sorun çıkarmadan çok yardımcı oldular. Çok ilginçtir ki bir çok şey aynı anda gerçekleşmeye çalışıyor. Limanın varlığı, tersanenin varlığı, limanın özelleştirme süreci, Küre ile olan ilişkileri, köyleri ile olan ekonomik ilişkileri bütün bunlar aslında bizim ilgimizi çekti. Çok güzel çok canlı bir yer. Aslında daha da canlandırılabilecek bir yapıya sahip. Coğrafi açıdan gerçekten çok güzel bir yer ama bir taraftan da gelişmeye müsait olmayan bir yer . Kaymakam bey ve belediye başkanı gerçekten bizlere çok yarımcı oldular çok teşekkür ediyorum."

Haberleri