Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş. ile MTSO tarafından geçtiğimiz günlerde düzenlenen ve sektör temsilcilerin de katıldığı toplantıdaki konuların, bazı basın yayın organlarında eksik ve yanlış anlamalara meydan verecek şekilde haber yapıldığı bildirildi.
MİP’ten yapılan açıklamada, 13 Ocak 2015 tarihinde Mersin Ticaret ve Sanayi Odası tarafından organize edilen ve Mersin Liman yönetimi, liman kullanıcıları, yerel oda ve sivil toplum kuruluşları ve Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, son aylarda Mersin Limanı’nda gözlemlenen konvansiyonel yük artışı sebebi ile oluşan aksaklıkların değerlendirildiği belirtildi.
Bahse konu toplantının, bazı basın kuruluşlarınca eksik ve yanlış anlamalara meydan verecek şekilde işlendiği ifade edilen açıklamada, "Toplantı, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nca organize edilmiş ve 100’ün üzerinde liman kullanıcısı firma temsilcileri, oda ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla gerçekleşmiştir. Toplantıda, Mersin Limanı yetkililerince zaman zaman basına yansıyan ve son dönemde konvansiyonel yük operasyonlarında yaşanan sıkıntıların gerçek sebepleri anlatılmış ve rakamlarla tüm şeffaflığı ile paylaşılmıştır. Liman yönetimi tarafından aksaklıkların esas sebeplerinin özellikle, geçen sene ülkemizde yaşanan kuraklık sebebi ile artan buğday ithalatı, liman kullanıcıları tarafından yeteri kadar sağlanamayan lojistik organizasyonlar, yeni yılın ilk haftasında yaşanan kötü hava şartları dolayısıyla gemilerin limana yanaşamaması, Mersin Limanı’nı büyütme çalışmaları ve inşaatından dolayı olan hizmet aksamaları ve Gümrük Bakanlığımızın son dönemde yürürlüğe koyduğu ’varış bildirimi, artan muayene, tam tespit, X-ray uygulamaları, antrepolarda yaşanan sıkıntılar’ olduğu sayılar ve örnekler ile anlatılmıştır" denildi.
Ayrıca toplantıda, 2007 yılında işletim hakları devralınan Mersin Limanı’na, alındığı andan bu güne altyapı, makine ekipman, bilgi işlem ve insan kaynağı gibi pek çok alanda gerek yenileme, gerekse kapasite ve hizmet kalitesi artırımına dönük yapılan yatırımların katılımcılar ile paylaşıldığı kaydedildi.
2007 yılında işletim hakları karşılığı ödenen 755 milyon dolara ilaveten bu güne kadar yapılan toplam 250 milyon liralık yatırım ve şu anda inşaatı devam eden büyüme projesi kapsamında harcanacak 170 milyon dolar ile toplamda yatırım bedelinin 1 milyar doların üzerine çıkacağı bilgisinin verildiği dile getirilen açıklamada, şöyle denildi; "Gerek hissedarların katkısı gerekse bahsedilen bu yatırımların bir sonucu olarak, Mersin Limanı’nın bu gün 110 hektarlık alanı ile ülkemizde en geniş alanda faaliyet gösteren, en fazla ithalat ihracat konteynerinin elleçlendiği, toplam tonajda en fazla yükün elleçlendiği, en fazla istihdamın sağlandığı, konteyner hizmetlerinin yanında, dökme yük, proje yükleri, genel kargo, Ro-Ro, canlı hayvan, yolcu ve sıvı yük gibi bir çok liman hizmetinin aynı anda sunulduğu ve hizmet verdiği 17 konteyner operatörü ile birlikte 100’den fazla limana bağlantı kurarak ülkemiz ticaretinin en önemli lojistik halkası haline geldiği, tüm konteyner ve diğer operasyonların artan hizmet kalitesi ile sorunsuz devam ettiği tüm detayları ile anlatılmıştır. Ayrıca yine Mersin Limanı tarafından uygulanan fiyat politikası karşılaştırmalı olarak tüm katılımcılara aktarılmış ve son 4 yılda liman kullanıcıları lehine geliştirilen teşvik sistemleri konusunda bilgi paylaşılmıştır. Sonuç olarak, son dönemde sebepleri belli olan konvansiyonel yük gemilerinin beklemesine dönük aksaklıkların ve eleştirilerin gündeme taşındığı bu toplantıda, Mersin Limanı Yönetim Kurulu Başkanı ve liman yönetimince tüm sebepler ve gerekçeler bütün şeffaflığı ile paylaşılmıştır. Gerekli önlemlerin alınabilmesi için tüm paydaşların üzerine düşen görevi yapmasına karar verilerek toplantı sonuçlandırılmıştır."