Mmo’dan “karbonmonoksit Zehirlemesi” Uyarısı

Makina Mühendisleri Odası(MMO) Samsun Şube Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Özkan Er, özellikle alçak basınçlı-lodoslu havaların sık yaşandığı sonbahar ve kış aylarında karbonmonoksit zehirlenmelerinin arttığına dikkat çekerek, vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.
Özkan Er yaptığı açıklamada, “Bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden her yıl binlerce insanımız soba, şofben, kombi ve bacalardan dolayı karbon monoksit zehirlenmesine maruz kalmaktadır. Hidrokarbon içeren kömür ve doğal gaz gibi fosil yakıtların soba-baca veya şofben-baca bağlantısı içindeki yanlış kullanımı özellikle alçak basınçlı-lodoslu havaların sık yaşandığı kış aylarında artmaktadır. Soba-baca ve şofben-baca bağlantısının yanlış yapılması, sobaların yanlış yakılması ve yanlış kullanımı, baca temizliğinin yaptırılmaması, bacalar ile soba ve şofben cihazlarının standartlara uygun olmaması veya yanlış montajdan dolayı özellikle alçak basınçlı-lodoslu havaların sık yaşandığı sonbahar ve kış aylarında karbonmonoksit zehirlenmeleri artmaktadır. Kokusuz, renksiz, tatsız bir gaz olan karbonmonoksit zehirlenmelerinin özellikle uykuda iken farkına varılmasının güçlüğü, bu zehirlenmeye karşı önlemlerde toplumun bilinçli olmasını ve aşağıdaki hususlara dikkat etmeyi gerektirmektedir” dedi.
SOBA KULLANIMINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Özkan Er, soba kullanımında dikkat edilecek hususları şöyle sıraladı: “Soba alımında TS 4900 standartlarında ve CE işaretlemelerine uygunluk belgesine sahip, üzerinde etiketi bulunan ve ısıtılacak yerin büyüklüğüne göre seçilmesine dikkat edilmeli, bacalar standartlara uygun ve yalıtımlı olmalı, dumanın geri tepmesini önlemek için bacaların en üst noktasının çatının en üst noktasından 1metre daha yüksekte olması sağlanmalı ve baca şapkası mutlaka takılmalı, kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu kontrol edilmeli, kalitesiz kömür tercih edilmemeli, izin belgesi olmayan satıcılardan kömür satın alınmamalı, soba borularının birbiriyle birleştirilmesinde hava ve baca gazı sızdırmazlığı sağlanmalı, sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalı, sönmekte olan sobaya asla tutuşması güç yakıtlar konulmamalı, yakıt yavaş yavaş ilave edilmeli, yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalıdır. Uyku esnasında vücut karbonmonoksit zehirlenmesini algılayamaz ve ölüm olayları genellikle gece saatlerinde meydana gelmekte ve evde yaşayan tüm kişileri etkileyerek bir ailenin yok olmasına sebebiyet vermektedir. Bu tür zehirlenmelerde ilk yapılacak işlemler; sakin olunmalı, gazdan etkilenen kişi temiz havaya çıkarılmalı, pencere ve kapılar açılarak ortam havalandırılmalı, 112 Acil Servis aranarak sağlık ekibi istenmelidir. Makina Mühendisleri Odası Samsun Şubesi olarak, ölümlerin yaşanmaması için halkımızı yukarıda belirttiğimiz önlemleri almaya çağırıyor ve özellikle alçak basınçlı havalarda, bacası uygun olmayan evlerde soba yakılmaması konusunda bir kez daha uyarıyoruz.”

Haberleri