Mtso, Kasım Ayı Meclis Toplantısını Yaptı

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, "Bu ülkenin üretimden başka şansı yoktur" dedi.
Ticaret ve Sanayi Odası, Kasım ayı meclis toplantısını yaptı. TSO toplantı salonunda Meclis Başkanı Sami Payza başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda gündeme ilişkin maddeler görüşülerek oylandı. Meclis toplantısında gündeme dair açıklamalarda bulunan TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, "Son dönemde hükümet tarafından ana başlıklar halinde açıklanan ’Reform Paketi’ özellikle iş dünyasını yakından ilgilendiriyor. İstihdam politikalarında radikal değişiklikleri ön gören paket içerisinde yine öncelikle üretimde verimliliğin arttırılması var. Hep diyoruz, bu ülkenin üretimden başka şansı yoktur. Çünkü diğer ülkeler gibi bizim petrol ve doğalgazımız yok. Kalkınmanın yolu, üretimden geçiyor. Ülke olarak üretmekten başka bir şansa sahip değiliz. Onun için üretmek zorundayız. Tabi üretirken de dünya rakipleriyle rekabet edebilme şansını da yakalamamız lazım. Bu şansı da, hükümetimizin, devletimizin iş dünyasına vermesi gerekiyor. Çünkü devasa rakiplerimiz var. Üretirken hem kaliteli hem ucuz üretmek hem de dünya pazarlarına girmek zorundasınız" ifadelerini kullandı.
"2. OSB’DE MESLEK LİSESİ AÇILDI"
Erkoç, Malatya 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde açılan Meslek Lisesi’nin 300 öğrenciyle eğitim verdiğini kaydederek şunları söyledi:
"2. Organize Sanayi Bölgesine geçen hafta Sayın Malatya Milletvekillerimizle bir gezi düzenledik. Orada sosyal donatı alanı içerisinde Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü tarafından Meslek Lisesi yeri tahsis edildi. Türkiye’de örnek gösterilebilecek organizelerden birisi olarak Meslek Lisesi açılmış oldu. Buranın 300 tanede öğrencisi var. Sanayicinin ara elaman sıkıntısının giderilmesi ve kalifiye eleman sıkıntısının ortadan kalkması için bu tür liseleri önemsiyorduk. Gelişmiş ülkelerde Meslek Liseleri’ndeki okuma oranı yüzde 70’lerde. Türkiye’de, son yıllarda verilen desteklere rağmen halen yüzde 45’lerdeyiz. Türkiye’de geçmişteki siyasi problemlerden dolayı Meslek Liseleri’nin önü kapatıldı. Oysa bu ülke ekonomisine ve kalifiye eleman yetişmesine ciddi sıkıntılar verdi. Özellikle zorunlu eğitimden sonra çocuklarımızın beceri ve kabiliyetine göre analizlerinin yapılıp ve o beceri ve kabiliyet noktasında çocuklarımızın meslek okullarına yönlendirmemiz, ülkenin kalkınmasında ve gelişmesine katkı sağlayacaktır. Tabii bu ekonomik büyümede de ciddi roller oynayacaktır. Zor şartlarda çocuklarımızı üniversiteye gönderiyoruz ve mezun ediyoruz. Sonuç olarak beyaz önlüklü olarak işsizler ordusuna çocuklarımızı katmış oluyoruz. Hiçbir meslekleri yok. Şuanda OSB’lerde de kalifiye eleman sıkıntısı ciddi şekilde hissediliyor. Bunun önüne geçmenin yolu da özellikle Meslek Liseleri’ndeki okuma oranlarını yukarıya çekmekle mümkün."
"MEDİKAL SEKTÖRÜNÜN MALATYA’DA BÜYÜMESİ LAZIM"
Malatya’nın medikalde atağa geçmesi gerektiğine dikkat çeken Erkoç, "Turgut Özal Tıp Merkezi gibi dünyaca ünlü bir merkezimiz var. Türkiye’de önemsenen bir hastanemiz. Ama Türkiye’deki sağlık malzemelerinin yüzde 80’i ithalata dayalı. Ancak yüzde 20’sini yerli üretim yapıyoruz. Yerli üretimde de Samsun belli bir başarıyı yakalamış. Medikalle ilgili Meslek Komitemizin bir çalışma yaparak, Türkiye’de medikal grubundaki yatırım yapacak firmaları Malatya’ya davet ederek, buradaki imkanları onlara sunmalıyız. Bu imkanlar Elazığ, Diyarbakır ve Adıyaman’da yok ama Malatya’da dünyaca ünlü bir hastanemiz var. Bu hastanemizin ürünlere ihtiyacı var. Özellikle medikal sektörünün bu bölgede büyümesi lazım. Malatya’yı geleceğe taşıyacak sektörlerin başında, sağlık sektörünün önemli bir rol üstlenmesi gerekiyor. Bu noktada da hepimize ciddi görevler düşüyor" diye konuştu.
"TEKNOKENT MALATYA İÇİN EKONOMİK BİR KATKI SUNACAKTIR"
Üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde Teknokent’in kurulduğunu ifade eden Erkoç, "Teknokent’in kurulması noktasındaki fikir olarak gerekli adımları atmıştık. Ama işin asıl sahibinin Malatya İnönü Üniversitesi olduğunu söyledik. Üniversitemiz, ciddi zorlanmalara rağmen Teknokent’i gerçekleştirdi. Şuanda 13 firmamız faal haldedir. 20’ye yakında müracaat var. Yönetim müracaatları değerlendiriyor. Teknokent Malatya için ekonomik bir katkı sunacaktır. Teknokent, üniversite-sanayi işbirliği ve sanayileşme noktasında önemli bir görev üstlenecek" dedi.
"HERKESİN ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMASI GEREKİYOR"
Malatya’nın sanayileşmesi ve büyümesi için herkesin taşın altına elini koyması gerektiğine dikkat çeken Erkoç, "Malatya’nın daha çok sanayileşmesini, büyümesini ve refah seviyesini yükseltmesini arzu ediyoruz. Ama bu sadece bir kuruluşla olmaz. Özellikle şehri yönetenlerin, seçilmiş ve atanmışların, herkesin şehrin kalkınması için ellerini taşın altına koyması gerekiyor. Şehrin menfaati söz konusu olduğu zaman kişisel menfaatleri bir kenara itmesini bilmeliyiz. Bu konuda her kuruma ciddi görevler düşüyor. Son yıllarda Malatya, sosyal altyapısı güçlenen, gelişen; ticaret altyapısı ve sanayi iklimi oluşan bir kent oldu. Ama buna rağmen hala arzu ettiğimiz noktada değiliz" ifadelerini kullandı.

Haberleri