Muğla’da Açık İş Oranı Yüzde 2,9

Muğla İş Kur Müdürlüğü tarafından Muğla genelinde işgücünün yapısı, sektörler bazında çalışanların mesleklere ve cinsiyete göre dağılımları, ihtiyaç duyulan işgücü için talep edilen eğitim ve beceri durumları, temininde güçlük çekilen meslekler ve teminin de güçlük çekme nedenleri, 2015 yılı ortasında işgücü piyasasında mesleki değişim beklentilerine ilişkin bilgiler derlendi. 10 işçi ve üzerinde işçi çalıştıran toplam 2 bin 537 işyerinde gerçekleştirilen ve Türkiye İstatistik Kurumu ile birlikte tespit yürütülen çalışmada, Muğla’da tam sayım yöntemi ile çalışıldığı açıklandı. Toplam 2 bin 537 işyeri bizzat ziyaret edildi.
İŞÇİ KADROSU AÇIK İŞYERİ ORANI 2,9
Çalışma kapsamında Muğla genelinde 1984 kişilik açık iş bulunduğu açıklanırken, buna ek olarak, Muğla’nın “Açık iş oranı” yüzde 2,9 olarak hesaplandı. Çalışma ve İş Kur Muğla Müdürü İlyas Sarıyerli, “Muğla’da her 100 kişilik kadronun 97,1’si dolu, 2,9’i ise boş olup doldurulmaya hazırdır. Saha çalışmasında ziyaret edilen işyerlerinin yüzde 19,9 açık işi olduğunu belirtmiştir. Başka bir deyişle, her 5 işyerinden 1’inin açık işi bulunmaktadır. Açık işler için yaklaşık olarak yüzde 56,1 oranında asgari bir eğitim düzeyi talep edilmektedir. Açık işler için yüzde 1,2 oranında çıraklık eğitimi, yüzde 15,8 oranında lise altı eğitimliler, yüzde 32,4 lise ve dengi eğitimler ve yüzde 6,7 lise üstü eğitimliler talep edilmektedir. Açık işler için talep edilen ek beceriler incelendiğinde, açık işlerin yüzde 17,6’sı için yabancı dil yeterliliği, yüzde 12,6’sı için bilgisayar kullanımı, yüzde 9,4’ü için satış ve pazarlama, yüzde 10,4’ü için proje tabanlı çalışma, yüzde 16,5’i için etkin hesap yapabilme, yüzde 16,1’i için sorun çözme ve bağımsız karar verme becerileri, yüzde 37’si için iletişim ve ifade etme, yüzde 42,2’si için takım çalışması becerileri, yüzde 62,1’i için mesleğe ilişkin yeterli bilgi ve yüzde 58,1’i için fiziksel yeterlilik talep edildiği tespit edilmiştir” dedi.
GARSON AÇIĞI İLK SIRADA
İş-Kur Müdürü Sarıyerli, sektörlere göre en yüksek açık iş oranının yüzde 15,4 ile elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektöründe tespit edildiğini belirtti. Sarıyerli, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörünü yüzde 5,4 açık iş oranı ile diğer hizmet faaliyetleri sektörü ve yüzde 3,7’lik açık iş oranı ile idari ve destek hizmet faaliyetleri sektörünün izlediğini belirterek "Muğla’da açık işlerin en fazla olduğu mesleklerin garson (servis elemanı) komi (garson yardımcısı,) oda görevlisi (turizm), meydancı, resepsiyon görevlisi (Ön büro elemanı), mermer işçisi, şoför-yük taşıma, tat hizmetleri elemanı/kat görevlisi satış danışmanı ve beden işçisi olduğu tespit edilmiştir" diye konuştu.
ELEMAN TEMİNİNDE GÜÇLÜK ÇEKİLİYOR
Muğla İşgücü Piyasası Talep Araştırmasına göre, işverenlerin Muğla’da ilk 6 ayda 4 bin 12 kişinin temininde güçlük çektikleri sonucuna ulaşılmıştır. Çalışma kapsamında ziyaret edilen işyerlerinin yüzde 35,1 eleman temininde güçlük çektiğini belirtmiştir. Başka bir deyişle, yaklaşık her 3 işverenden 1’i işgücü piyasasında aradığı elemanı bulurken zorlanmıştır. Muğla İşgücü Piyasası Talep Araştırması sonuçları 30 Haziran 2015 tarihi itibariyle istihdamda 2 bin 3 kişilik net artış bekleniyor. Başka bir deyişle, işverenler bugüne kıyasla, 30 Haziran 2015 tarihinde istihdamın net olarak yüzde 3 artmasını beklediği ifade edildi.
MUĞLA İŞGÜCÜ PİYASASI ANALİZİ RAPORLAŞTIRILIYOR
Muğla Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü Muğla İşgücü Piyasası Talep Araştırması ile bilimsel temelden yoksun bir konu durumunda olan yerel işgücü piyasa yapılarının ve işgücü piyasası ihtiyaçlarının daha iyi anlaşılması hedefleniyor. Önümüzdeki dönemde de, Muğla Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından her yıl en az bir defa bu yönde ve bu kapsamda araştırma yapılması hedefleniyor.

Haberleri