Muğla’nın Sit Çilesi 2016 Yılında Bitiyor

Türkiye’nin en fazla doğal sit alanının bulunduğu Muğla’da, 40 yıldan bu yana bölge halkının en önemli sorunu haline gelen konu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün başlattığı proje ile 2016 yılında çözüme kavuşacak.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün Türkiye’deki bin 273 kayıtlı doğal sit alanının yeniden belirlenmesi projesi kapsamında, Marmaris’te bir otelde ’Muğla Doğal Sit Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi’nin eğitim toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Muğla Valisi Amir Çiçek, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Osman İyimaya, Marmaris Kaymakamı Celalettin Yüksel, proje çalışmalarında görev alan akademisyenler ve teknik personel katıldı. 3 gün sürecek eğitim çalışmasında, sunumlar gerçekleştirilip, teknik ekiple doğal sit alanlarında incelemelerde bulunulacağı belirtildi.
"YASAKLA KORUMA OLMAZ, BÖLGE HALKINA YAŞAMA HAKKI VERMEMİZ GEREKİR"
Doğal sit alanı eğitim toplantısında konuşan Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Osman İyimaya, “Yasaklarla doğal alanlarımızı koruyamayız. Sit alanlarındaki imar yasağı yüzünden bölge halkı yıllardır evlatlarını evlendiremiyor. Kırsaldaki bu insanlara çok küçük değerlerle de olsa yaşama hakkı verirsek, bu problemlerini çözecek bir değer oluşturursak, görevimizi yapmış olacağız” dedi.
Türkiye’deki en uzun kıyı uzunluğuna sahip Muğla’nın hem sanayi, hem de turizm baskısı altında olduğunu ve baskıların çeşitli tahriplere yol açacağını düşündüğünü ifade eden İyimaya, "Ürettiğimiz projeyle bin 273 olduğu belirtilen doğal sit alanının 2 bin 134 tane olduğunu tespit ettik. Bu doğal sitlerin aynı zamanda 49 bin 110 tarafı var. 49 bin 110 dosyanın muhataplarını göz önünde bulundurduğunuz zaman nüfusun önemli bir kısmının doğal sitlerle, tabiat varlıklarıyla ilgili problemleri var" ifadesini kullandı. Osman İyimaya, doğal sit alanlarının yeniden değerlendirildiğini, daha önce bilimsel olmayan şekilde tespit edilmiş alanların, başlattıkları bilimsel çalışmayla yerinde incelendiğini vurguladı.
ÇALIŞMALAR 2016 YILINDA KESİN SONUCA ULAŞACAK
Osman İyimaya yaptığı açıklamada, alanların doğal yapısı nedeniyle bir yıl içindeki 4 farklı dönemde bu gözlemlerin yapılacağına işaret ederek şunları söyledi:
"Bu incelemeler büyük ihtimalle yıl sonunda tamamlanacak. Önümüze gelen bu raporlar, bir yerin doğal sitten çıkması gerektiğini söylüyorsa, biz o alanları çıkartacağız. Eğer kesin korunması gerekiyorsa da o bölgede yaşayan vatandaşlarımızın mağduriyetlerini giderici tedbirler alacağız. Muğla’daki alanlarla ilgili değerlendirme, yıl sonunun ilk çeyreğinde netleşmiş olacak. Bu kesin karar olacak ve tartışılırlığı bulunmayacak."
BÖLGE HALKI ÇOCUKLARINI EVLENDİREBİLECEK
Muğla kırsalında yaşayan birçok vatandaşın, 1970’li yıllarda yeterli inceleme yapılmadan belirlenen sit alanları nedeniyle mağdur olduğu açıklandı. Bu yerleşim yerlerinden Ula’ya bağlı Gökçe köyünde bir vatandaşın, evinin bitişiğindeki ahırı eve dönüştürüp oğlunu evlendirdiği, Marmaris’e bağlı Bayır köyünde de birçok gencin sit yasağı nedeniyle evlenemediği öğrenildi. 2013 yılında başlayan çalışmaları duyan bölge halkının, 2016’da kesin karara bağlanacak sit alanlarının yeniden belirlenmesini umutla beklediği öğrenildi.

Haberleri