Muhafazakar Düşünce Sempozyumu

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın, Türkiye’de kurumlar ve yayınların sürekliliğinin bir mesele olduğunu belirterek, "Bizim 50-100 yıllık yayınlar, projelerimiz ve programlarımız pek fazla yok. Bu, bizim millet olarak düşünmemiz gereken bir konu" dedi. Bu tartışmaya 1938 yılında Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu’nun yayımladığı bir makale üzerinden gitmek istediğini belirten Kalın, Fındıkoğlu’nun o dönemde dile getirdiği birçok hususun bugüne ışık tutacak nitelikte olduğunu söyledi.
Muhafazakar Düşünce Dergisi’nin 10. yılı dolayısıyla düzenlenen Muhafazakar Düşünce Sempozyumu, Rixos Otel’de gerçekleştirildi. Sempozyuma, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın, AK Parti Grup Başkanvekili ve Amasya Milletvekili Naci Bostancı, Muhafazakar Düşünce Dergisi Editörü Serhat Buhari Baytekin ve çok sayıda davetli katıldı. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Kalın yaptığı konuşmada, "Bizde hakikaten kurumların, yayınların sürekliliği bir meseledir. Bizim 50-100 yıllık yayınlar, projelerimiz ve programlarımız pek fazla yok. Bu, bizim millet olarak düşünmemiz gereken bir konu" dedi.
Bu tartışmaya 1938 yılında Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu’nun yayımladığı bir makale üzerinden gitmek istediğini belirten Kalın, Fındıkoğlu’nun o dönemde dile getirdiği birçok hususun bugüne ışık tutacak nitelikte olduğunu ifade etti. Fındıkoğlu’nun 1938 yılında yayınladığı makalenin başlığının ’Türkiye’deki ilmi ve felsefi hayatın intişafı, şartları’ olduğunu anlatan Kalın, "Fındıkoğlu’na göre hakikatin Avrupa’nın bize aynı zamanda kültürce, felsefece, ilmi zihniyetçe üstün olduğunu istemeyerek hazmetmeye mecbur kaldık. Parmak ısırarak durumun farkına varan nesiller, bu sefer çareyi tam taklitte arıyorlar. Taklit ikili bir zihniyet üretir, kendisi olamayan insanlar bir başka düşünceyi, yaşam tarzını, estetiği taklit etmeye çalışırlar" diye konuştu.
Fındıkoğlu’nun Türkiye’nin zihni bunalım ve kafa karışıklığından kurtulması için 4 ilkenin gerekli olduğunu söylediğini belirten Kalın, birinci ilkenin gelenek eksikliğinin giderilmesi olduğunu söyledi. Kalın, "İlmi ve fikri bir hareketin ortaya çıkması için gereken ikinci şart dini ve siyasi ihtirasları bir tarafa bırakarak ilmi ilim, felsefeyi felsefe olarak kabul etmek, ilmi ve felsefi faaliyeti başka çeşitli kıymetlerle karıştırmamaktır. Üçüncü şart, müellifimizin toprak düşünce arasındaki münasebet arasındaki konudur. Ziyaeddin Fahri, dördüncü şart olarak ilim ve fikir faaliyetlerinin merkeziyetçilikten kurtarılması gerektiğini söyler" dedi.
AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı ise, "Muhafazakar Düşünce Dergisi’ne katkı sağlayan, emek veren herkesi tebrik ediyorum. Katkı sağlayan deyince bu dergide yazan insanlar olduğu gibi okuyan insanları da kastediyorum. Dergi işi zordur. 10 yıl büyük bir süre. Nice 10 yılları temenni ediyoruz. Muhafazakarlık meselesine gelince Türkiye’de muhafazakarlık biraz kendisini okur yazar sayanların, biraz da sosyal efsaneler peşinde koşan gençlerin burunlarını bükerek baktıkları bir konudur ama hayatın gerçeklerinde hep öne çıkan, hatta gençliğinde burun bükenlerin de hayatta basmaya başladıklarında bir anda içinde sorguladıkları aslında muhafazakarlıktır. İnsan gelir sonuçta hikayesini ona bağlar. Hayat dediğimiz yolculukta dergici fikirlerin, muhafazakarlığın çok ötesinde dünyayı sabit bir şekilde görmeye çalışanların faydası vardır muhakkak, onlar da renk katarlar" ifadelerini kullandı.
Muhafazakar Düşünce Dergisi Editörü Serhat Buhari Baytekin, "Muhafazakar düşünce kökü mazide olan atidir. Muhafazakar düşüncesinin her devirde söyleyecek sözü vardır, önemli olan bu sözü güzel ve yerinde söylemek. Dergimizin yayın hayatına çıkışının esas misyonu budur. Dergimizin kadim değerleri günümüz insanına olarak hitap etmek istiyorum. Medeniyetimizin değerlerini günümüzle yeniden buluşturmak, taşımak, oradan da gelecek nesillere miras olarak bırakmak istiyorum. Dergi, siyasi oluşumu, kurum ve kişiyle doğrudan bağlantısı olmayan bilimsel bir dergidir. Temel ilgi alanımızın muhafazakarlığı anlamayı ve anlatmayı, Türkiye ve dünya meselelerini bu perspektifte algılamayı sağlayan çalışma olmakla birlikte, diğer ilgili konularda gündeme alan bir fikir dergisidir. Her türlü çalışma dergide kendini ifade etme şansı fayda bulmuştur. Kadim bir derginin yolculuğu devam ediyor" dedi.
Sempozyum öncesi Muhafazakar Düşünce Dergisi’nin tanıtım filmi izlendi. Açış konuşmalarının ardından sempozyuma geçildi. Sempozyumda Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürü Erkin Yılmaz’a plaket verildi.

Haberleri