Müsiad Elazığ Şubesi Dost Meclisi’nde Su Ürünleri Ve Tarım Konuşuldu

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Elazığ Şubesi’nin bu haftaki Dost Meclisi toplantısına Elazığ Su Ürünleri Araştırma İstasyonu Müdürü Hakan Akgün ve Elazığ İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Yaşar Erdoğan konuk oldu.
MÜSİAD Elazığ Şube binasında yapılan toplantıya Elazığ Su Ürünleri Araştırma İstasyonu Müdürü Hakan Akgün ve Elazığ İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Yaşar Erdoğan katıldı. Dost Meclisi konuklarını MÜSİAD Şube Başkanı Av. İbrahim Gök ve üyeleri karşıladı. Bir süre sohbet edilmesinin ardından katılımcılar çalışmalar hakkında bilgiler verdi.
Elazığ Su Ürünleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğünce ’Doğu ve Güneydoğu Anadolu İllerindeki Su Ürünleri Üretimini ve Verimliliğini Arttırma’ projesi kapsamında bilgi verdi. Akgün, "Su Ürünleri Ar-Ge Merkezi kurulması için çalışma başlatıldı. Pertek feribot iskelesine 4-5 kilometre mesafede bulunan 6 bin metrekarelik alan üzerinde kurulması planlanan Ar-Ge merkezi için arazi tesviye çalışmalarına başlandı. Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’na sunduğumuz projenin kabul edilmesinin ardından, 720 bin lira bütçeyle su ürünleri Ar-Ge merkezi kurma çalışmalarına başlanıldı" dedi.
Keban, Karakaya, Atatürk Baraj gölleriyle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki diğer iç sularda su ürünleri üretimini, verimliliğini ve çeşitliliğini arttırmayı hedeflediklerini dile getiren Akgün, "2015 Mayıs ayında tamamlayacağımız tam teşekküllü merkezimizde, sorumluluk sahamızdaki 21 şehre hitap edecek şekilde, Keban Baraj Gölü’nde yaşayan, ekonomik özelliğe sahip balık türlerinin üretilmesi, çoğaltılması ve yine bu illerdeki iç sulara aşılatılması çalışmaları yapılacaktır. Bu çalışmanın bir diğer amacı da balıkçılarımızın refah düzeyinin artırılması ve sosyoekonomik yapısının iyileştirilmesidir. Proje bütçesinin 350 bin lirası DAP Bölge Kalkınma İdaresince, geriye kalan kısmı ise proje ortaklarınca karşılanacak. Beklenmeyen giderlerle merkezin 1 milyon liraya mal olacağını tahmin ediyoruz. Ar-Ge merkezinin yılda 3 milyon yavru balık üretilebilme kapasitesine sahip olacak. Merkezde yaygın olarak üretimi yapılan balık türlerinin dışında yayın balığı, yerli turna, karabalık, şabut gibi ekonomik değeri yüksek alternatif balık türlerinin kültüre alınması noktasında da çalışmalar yürütülecek. Merkezde, üniversitelerin ve özel sektörün desteğiyle geleceğe yönelik bilimsel projeler de ortaya koyacağız. Deneme, araştırma ve uygulama ünitelerinde bilimsel çalışmalar yapılacak. Ar-Ge merkezinde yapılacak araştırmalar neticesinde bölgede balıkçılık sektörünün ihtiyaçlarının tespit edilecek ve balıkçılığının gelişimine büyük katkı sağlanacak" diye konuştu.
Elazığ İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Yaşar Erdoğan da, kurumla ilgili çalışmaları hakkında bilgiler verdi.
MÜSİAD Elazığ Şube Başkanı Av. İbrahim Gök ise, yapılan Ar-Ge çalışmalarıyla gelinen nokta itibariyle önemli olduğuna vurgu yaparak, anlatılan proje ile bazı balıkların ortamda geliştirmek suretiyle üretimi daha fazla artırılacağını ve projenin Elazığ için önemli olduğunu düşündüğünü söyledi.

Haberleri