Muşlu Öğretmenler Selçuklu Mezarlığı’nı Gezdi

Boyları 5 metreye varan ve Anadolu’nun Orhun Anıtları olarak da bilinen Bitlis’in Ahlat ilçesindeki Selçuklu Mezarlığı, her mevsim ziyaretçi ağırlama devam ediyor.
İlçenin tarihi ve doğal güzellikleri kente gelenleri büyülerken, özellikle Anadolu’nun Orhun abideleri olarak da nitelendirilen Selçuklu Mezarlığı’ndaki abidevi mezar taşları görenleri kendine hayran bırakıyor. Havaların soğumasıyla birlikte Ahlat’a gelen ziyaretçi sayısında düşüş gözlenmesine rağmen özellikle Selçuklu Mezarlığı’ndaki abidevi mezar taşlarına olan ilgi güncelliğini kaybetmiyor. Selçuklu Mezarlığı’na tatili fırsat bilerek Muş’tan gelen öğretmenler ise, ilçenin tarihi atmosferinden oldukça etkilendiklerini ifade ederek, böylesine tarih kokan kentin herkes tarafından görülmesi gerektiğini belirttiler. Öğretmenler daha sonra Kadılar Mezarlığı’ndaki abidevi mezar taşları önünde ise hatıra fotoğrafı çektirerek, ilçenin diğer tarihi mekanlarını gezdi.
Tarihi mezarlık, Van Gölü kıyısındaki Bitlis’in Ahlat ilçesinde bulunuyor. 210 bin metrekarelik düz bir alanda 11 ve 12. yüzyıldan günümüze gelmektedir. Dünyanın en büyük tarihi Müslüman Mezarlığı konumunda olan Selçuklu Mezarlığı’nda, Selçuklu Fotoğrafçılık Kulübü tarafından fotoğraflarla tespit edilen 8 bin 169 adet abidevi mezar taşı bulunuyor. Bilim adamlarının Ahlat’ın özellikle 13 ve 14. yüzyılların çok büyük ilim, kültür ve ticaret merkezi olduğunu belirterek, buranın Orta Çağ’da ’Mimarlar kenti’ olduğunu ifade etmesi ve mezar taşlarının üzerlerinde barındırdıkları kitabeler, bezemeler, yazılar ve şiirler burayı daha da önemli kılıyor.

Haberleri