Rize’de öğrencilere hitaben konuşan Nasuh Mahruki, Türkiye’de eğitim sisteminin herkesi aynı tornadan geçirmeye çalışarak, gençlerin içerisindeki potansiyeli kısıtladığını söyledi.
Rize Valiliği tarafından yürütülen Rize’de Eğitime Nitelik Kazandırma (RENK) projesi kapsamında Rize Anadolu Lisesi’nin misafiri olarak Rize’ye gelen AKUT’un kurucu başkanı ve dünyaca ünlü doğa sporcusu Nasuh Mahruki Rize İsmail Kahraman Kültür Merkezi’nde kişisel gelişim üzerine “Kendi Everestinizi oluşturun” konulu bir konferans verdi.
Rize Valisi Ersin Yazıcı’nın da katıldığı konferansı yüzlerce öğrenci dinledi. Mahruki’den önce Vali Ersin Yazıcı bir konuşma yaptı. Yazıcı, konuşmasında gençlerden, hedeflerini kendileri için belirlemelerini ve hedeflerine varmak için neler yapılması gerekiyorsa onları yapmalarını istedi. Yazıcı, “Hayallerinizi oluştururken, hedeflerinizi koyarken, bunları asla bir başkası için yapmayın. Kendiniz için yapın. Kendi gönlünüzden geçtiği için yapın. Anne ve baba evladı için en iyi olanı yapmayı ister. Bende öyle istiyorum. Hayatta mutlaka ulaşmak istediğiniz bir Everestiniz olsun. Ama gönlünüze yatan bir Everest olsun. Bir başkası için kendinize Everest belirlemeyin. Kendinize belirlediğiniz hedefinize ulaşmak için ne yapmanız gerekiyorsa lütfen onu yapın. O hedefe ulaşmak için günün 5-6 saatini sosyal medyada geçirmeniz gerekiyor ise onu yapın. 3-4 saat televizyon izlemeniz gerekiyor ise onu yapın. Ama o hedefe ulaşmak için ders çalışmanız gerekiyor ise onu yapın. Ne yapmanız gerekiyor ise lütfen onu yapın. Ham hayaller ile işimiz olmaz. Hayal zirveye ulaşmanın ilk adımıdır” dedi.
"DÜNYAYA BİR KEZ GELİYORUZ"
Mahruki, gençlere hitaben yaptığı konuşmasında insanların dünyadaki hayat deneyimini sadece bir kez yaşayabileceklerine vurgu yaparak gençlikte alınacak yanlış kararların gelecekte telafisinin zor olacağına vurgu yaptı. Mahruki, “Bir kere dünyaya geliyoruz. Bir kere çocuk oluyoruz. Bir kere ergen ve yetişkin olup bir kere ölüyoruz. Bu yalnızca bir kere yaşayacağınız bir yaşam deneyimi. Bunun tekrarı yok. Telafisi de yok. Provası da yok. O nedenle erken yaşlarda hata yaparsak bu hataları geri döndürmemiz gerçekten çok zor. 77-78 milyonluk bir ülkede yaşıyoruz. Aşağı yukarı 30 yaşında altında 35 milyon insan var bu ülkede. Genç nüfusumuz ile orantılı bir başarı grafiğini hiçbir disiplinde elde edemiyoruz. Türkiye son Londra ve Çin olimpiyatlarına büyük kafileler ile gitti. Ama nüfusumuz ile doğru orantılı bir başarı grafiği elde edemeden geri döndük. Atletizm de iki başarı elde ettik. Birinde sporcumuz dopingli çıktı” diye konuştu.
HERKES AYNI TORNADAN GEÇİRİLMEK İSTENİYOR
Türkiye’deki eğitim sistemini eleştiren Mahruki, eğitim sisteminin herkesi aynı tornadan geçirmeye çalışarak, gençlerin içerisindeki potansiyeli kısıtladığını söyledi. Mahruki, “Avrupa’da başta olmak üzere gelişmiş ülkelerde toplum nüfusu 10 milyon bile olmayan bizden çok daha küçük ülkeler, genç nüfusunu ele alınsanız 3 milyon bile genç nüfus çıkartamayacakları halde biz 39 milyon gencimiz ile onların 3 milyon genci ile rekabet bile edemiyoruz. Yanlarına bile yaklaşamıyoruz. Neden dersiniz. Türk insanı kabiliyetsiz olduğu için mi? Yok. Dünyada kabiliyetli veya kabiliyetsiz milletler diye bir ayrım yok. Gençlerin sahip olduğu potansiyeli erken keşfetmiş ve buna göre sistemini kuran devletler ve milletler vardır. Yada bu sistemi kurmayan ve kuramayan devletler ve milletler vardır. Türkiye maalesef ikinci kategoride. Türkiye’de gençlerin içerisindeki özel yetenekleri ortaya çıkartmayı sağlayacak bir sistem maalesef yok. Herkesi aynı tornadan geçirmeye çalışan. Herkesi birbirine benzetmeye çalışan. Bir sisteme sahibiz. Bu hepinizin içerisindeki potansiyeli kısıtlayan bir sistem” şeklinde konuştu.