Nazım Hikmet Ran doğumunun 113’üncü yıldönümünde Kartal’da düzenlenen özel programla anıldı.
Kartal Belediyesi Nazım Hikmet’i doğumunun 113’üncü yıldönümünde düzenlediği söyleşi, şiir dinletisi ve konserle andı. Kartal Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde düzenlenen geceye Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz ve eşi Feray Öz, Kartal Belediyesi Başkan Yardımcıları Ömer Fethi Gürer, Gülcemal Fidan, Av. Feyyaz Kaynak, Ömer Fethi Gürer, Kartal Belediyesi Meclis Grup Başkan vekili Ali Ekber Şahin, CHP Kartal Belediyesi Meclis üyeleri, CHP Kartal İlçe Başkanı Erdal Kıskanç, CHP Kadın Kolları Refika Öztürk, Kartal Cemevi Vakfı Başkanı İsmail Saçlı, Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Gürsel Öğüt, ressam ve şair Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun torunu Rahmi Eyüboğlu, Eyüboğlu Vakfı Başkanı Yakup Eyüboğlu, Kartal Belediyesi birim müdürleri, belediye çalışanları ve Kartallı vatandaşlar katıldı.
Fatih Mehmet Köroğlu’nun sunuculuğunu yaptığı gecede Nazım Hikmet Ran, şiirleri ve hayatıyla anıldı. Ataol Behramoğlu, Haluk Çetin, Tayfun Talipoğlu, İdris Akyüz ve Yılmaz Özdemir Nazım Hikmet’in şiirlerini okudu.
Ataol Behramoğlu, “Nazım Hikmet, çağdaş Türk şiirinde en önemli devrimi gerçekleştirmiş bir şairdir. Yaratıcılığının ilk dönemlerinde de siyasi görüşleri nedeniyle, siyasal yönetimlerin tepkisini çekmekle birlikte, özellikle sanat ortamında çok popüler olmuştu. Dönemin bütün sanatçılarının, her kuşaktan yazarların ve şairlerin ilgisini ve hayranlığını kazanmış bir şairdi. Büyük bir şair olmak, büyük bir sanatçı olmak kolay değildir. Eğer Nazım büyük bir şair, bir dil ustası olmasaydı kişisel yaşamı ya da toplumsal düşünceleri ilgi de çekse bu kadar karizmatik bir kişiliği olamazdı. Her şeyden önce şairliğinin etkisidir Nazım’ı bu günkü konuma yükselten. Nazım ele avuca sığmaz canlı kişiliği ve özellikle toplumsal alandaki eylemci ve düşünür kimliğiyle cesareti tüm bunların bir arada oluşu, Nazım Hikmet efsanesini doğurmuştur. Bu efsane bir gerçektir” dedi.
Tayfun Talipoğlu, Nazım’ın Kuvai Milliye destanındaki eserinden ‘Kuvai Milliyeci Kartallı Kazım kavgadan önce de bahçıvandı kavgadan sonra da bahçıvan’ şiirini okuması dinleyiciler tarafından ayakta alkışlanırken, Haluk Çetin, İdris Akyüz ve Yılmaz Özdemir’in Nazım şiirleri de izleyici tarafından büyük beğeni topladı.
Gurup Felüka’nın Nazım Hikmet’in şiirlerinden bestelenen şarkılarından oluşan konser de izleyicilerin beğenisini kazandı. Gurup Felüka’nın solisti K.T.Ü. Devlet Konservatuarı Öğretim Görevlisi Müzikoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Abdullah Akad’ın Nazım Hikmet’in şiirlerinden bestelenen şarkıları izleyiciler tarafından dakikalarca alkışlandı.
Geceye katılan sanatçılara Kartal heykelciği takdim eden Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz yaptığı konuşmada, “Bu gece burada olan herkese teşekkür ederim. Üstatlarımızın performansları, söyleşi ve şiirleri mükemmeldi. Bende bu vesile ile Nazım Hikmeti 113. doğum gününde bir kez daha rahmetle yâd ediyor, ruhu şad olsun diyorum. Söylenecek her şey söylendi. Bu ülke her on senede veya yirmi senede ya yurtsever olamıyor ya Atatürk sever olamıyor. 12 Eylül’den sonra ben Atatürkçü değilim diye kitap yazdırdılar inşallah bir daha yazdırmazlar” diye konuştu.
Başkan Altınok Öz’ün eşi Feray Öz de, Cumhuriyet’e yönelik yapılan eleştirilere karşılık olarak; “Bugün bir bayan milletvekilinin söylediği sözü dile getirdiler. O orada onu dile getirdiyse, onları oraya çıkaran Türk halkıdır. Türk halkının kadınıdır. Ben bir Türk kadınıyım, halktan bir kadınım. Burada salondakiler de öyle. Biz de Cumhuriyete sahip çıkacağımıza, Atatürk ilkelerine sahip çıkacağımıza söz veriyoruz. Onu geldiği gibi de gönderebiliriz” dedi.