Öğretmen Yetiştirilmesinde Yaşanan Sorunlar Mersin’de Ele Alınıyor

Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü ile Mersin Üniversitesi’nin (MEÜ) organizasyonunda düzenlenen Öğretmen Yetiştiren Fakültelerin Dekanları ve Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanları Toplantısı, İl Milli Eğitim Müdürlüğünün ev sahipliğinde Mersin’de yapılıyor.
Mersin Hizmetiçi Eğitim Enstitüsünde düzenlenen toplantıya, Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Doç. Dr. Ali Yılmaz, YÖK Öğretmen Yetiştirme Çalışma Grubu Yürütücüsü Prof. Dr. Mustafa Safran, Eğitim Fakülteleri Dekanlar Konseyi Başkanı Prof. Dr. Hayati Akyol, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gül ile 27 üniversiteden gelen eğitim fakülteleri dekan ve eğitim bilimleri bölüm başkanları katıldı. Toplantının açılışında konuşan Doç. Dr. Ali Yılmaz, bu toplantının bir dizi toplantının üçüncüsü olduğunu belirterek, “Öğretmen yetiştirilmesine ilişkin ciddi manada eksiklikler olduğunu düşünüyorum. Özellikle öğretmen yetiştirme tarihi açısından baktığımızda geçmişimizde çok güzel modellerin olduğunu görüyor ve biliyoruz” dedi.
Son yıllarda öğretmen yetiştirilmesinde yaşanan sorunların herkesin malumu olduğu ifade eden Yılmaz, bu sorunun üstesinden gelebilmek adına bir dizi toplantı yapılmasına karar verdiklerini belirtti. İlk toplantıyı Samsun’da Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin ev sahipliğinde Karadeniz Bölgesinin katılımı ile gerçekleştirdiklerini ifade eden Yılmaz, “İkincisini Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinden uygun olanların katılımıyla Erzurum’da, üçüncüsünü ise Ege ve İç Anadolu’dan da iller almak suretiyle Mersin’de gerçekleştiriyoruz. Gerçekleştirdiğimiz toplantıların raporlarını ilgili birimlere, kurum ve kişilere sunuyoruz” diye konuştu.
Burada yapacakları toplantıyı Ankara’da Eylül ayının ikinci haftası yapmaya planladıkları toplantının bir hazırlığı olarak değerlendirdiklerinin altını çizen Yılmaz, öğretmen yetiştirmede yaşanan sorunları çözecek olanların Milli Eğitim Bakanlığı ve üniversiteler olduğunu vurguladı. Hem nitelik hem de nicelik problemine eğilmek istediklerini belirten Yılmaz, “Öğretmenlerimizin kalitesini artırmamız gerekiyor ki eğitim sistemlerimizde öğrenmenin yeri, önemi ve değeri hepimizin malumu. Bu nedenle bu toplantıları önemsiyoruz. Söyleyeceği sözü olan herkesin konuşmasını ve söylenenlerinde yerine ulaşmasını istiyoruz. Politika oluşturanlara veri oluşturmayı amaçlıyoruz. Bu verinin analizini de birlikte yapalım. Çalışmalarımızı Ankara’da yapacağımız bir çalıştay ile kapsamlı bir şekilde değerlendireceğimiz. Eğitimde politika oluşturan herkesin katılımını planlıyoruz. TBMM Eğitim Kültür Komisyon Başkanı ve üyeleri ile YÖK’ten yetkililer çağıracağımız toplantıyla öğretmen yetiştirme konusunda konuşulmayan kalmayacak diye ümit ediyorum” şeklinde konuştu.
İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gül ise son 10 yıl içerisinde eğitim alanında çok önemli değişim ve gelişimlerin yaşandığına dikkat çekerek, “Özellikle fiziki alt yapı, araç gereç, yöntem, teknik gibi konularda çok önemli gelişmeler ve iyileşmeler var. Mersin’de de 10 bin olan derslik sayısına son 10 yılda 3 bin 800 derslik ekledik. Eğitimin niteliğinin artırılması için öğretmenlerin hem okul hem de okul sonrası yetiştirilmesine büyük önem verilmesi gerekir. Öğretmenin başta mesleğini sevmesi, mesleğine ilgi göstermesi gerekiyor. Eğer mesleğini sevmiyorsa öğretmenlik mesleği başta onun için çekilmez hale geliyor. Bu nedenle bu organizasyonda öğretmenlerin de olması bizim için önem taşıyor. Bu noktada Öğretmen Yetiştirme Genel Müdürümüzü tebrik ediyordum. Böyle önemli bir konuda toplantı düzenlenmesini soruna parmak basma olarak algılıyorum. Bu çalıştayın şimdiden ilimize ve ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyorum" dedi.
Konuşmaların ardından Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ayşe Balcı Karaboğa‘nın oturum başkanı ile olarak görev aldığı toplantının gündem maddelerine geçildi.

Haberleri