Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Süleyman Onatça, iş hayatına hazırlanan gençlere sadece başarı öykülerinin değil, başarısız girişimlerin de anlatılması gerektiğini söyledi.
Tarsus Rotary Kulübü tarafından gerçekleştirilen "Gençler İçin Liderlik Eğitim Semineri" kapsamında kursiyerlere iş yaşamından kesitler sunan TÜRKONFED Başkanı Onatça, 3 temel olguyla başlayan girişimlerin mutlaka başarılı olacağını söyledi.
“Önce sağlıklı olmanız lazım. Hem fizik hem ruhsal olarak. Çünkü, sağlığınız yoksa her şeye sahip olsanız bile anlamı yok” diyen Onatça, ikinci unsurun evrensel ahlak kurallarına uyan, değerlere sahip çıkan insan olma olgusu olduğunu söyledi. Bütün bunların yanı sıra donanımlı olunması gerektiğini anlatan Onatça, gençlere eğitim alırken staj imkanlarını iyi değerlendirmelerini istedi.
"BAŞARISIZLIK DA ÖNEMLİ"
Zaman ve kaynak israfından kaçınmanın en kolay yolunun kötü tecrübelerden yararlanmak olduğunu belirten Onatça, “Ne yazık ki iş insanlarımız sadece başardığı işleri, projeleri anlatıyor. Oysa her girişim başarılı değil. İş insanının her aldığı karar doğru mu? Attığımız her adım kazanç mı getiriyor? Değil elbette. Bence yanlışlarımızı çekinmeden anlatmak, bu bedeli ağır deneyimleri gençlerle paylaşmak gerek” dedi.
"’DELİ’ DEĞİL, ’CESUR’ OLUN"
Başarısında çok çalışmanın ve sabırlı olmanın önemli katkısı olduğunu belirten Onatça, cesaretli olmanın ve risk almanın da girişimciliğin temel sıfatları arasında yer aldığını söyledi.
Risk almak gerektiğini ancak bunun ‘çılgınca’ hale getirilmemesi gerektiğini belirten Onatça, “Çok sevdiğim bir söz var. Gölün derinliği iki ayakla test edilmez. Başarılı bir girişimci olmak için risk alınır ama çılgınca değil. Cesaretli olunur ama deli cesareti olmaz” diye konuştu.
"AİLENİZİ İHMAL ETMEYİN"
Kendisinin, bisiklet özlemi çekerken dünyanın en ünlü otomobil markalarının distribütörlüğünü yapan, inşaat, sigorta gibi sektörlerde faaliyet gösteren şirketlere sahip olduğunu anlatan Onatça, “Kendinize, ailenize ve hobilerinize vakit ayırmayı ihmal etmeyin. Yararlı olacağınıza inandığınız sivil toplum kuruluşlarına üye olun. Hatta yönetimlerinde bulunun. Ben iş hayatım boyunca burada elde ettiğim network ağından, deneyim paylaşımlarından çok yararlandım. Hem işimi hem kendimi geliştirdim. Danışmaktan, öğrenmekten, araştırmaktan hiç sıkılmadım” ifadelerini kullandı.