Soğuk kış günlerinde ısınmak için dikkatsizce kullanılan ısıtıcıların özellikle çocuklarda ciddi yanıklara neden olduğu belirtilerek yanıkların sonra kalıcı izlere neden olduğu kaydedildi.
Plastik Cerrahi Uzmanı Opr.Dr. Mustafa Çapar, yanık yerin soğuk suyun altına tutularak etkisinin azaltılmaya çalışılması daha sonra temiz bir bezle örtülmesi gerektiğini söyledi.
Dr. Çapar, kış ayları yaklaşırken ev kazalarından birinin de ısıtıcılardan kaynaklı yanıklar olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Bu yanıklara bağlı olarak gerçekleşen yara izleri, soğuk kış günlerinde ısınmak için kullanılan ısıtıcılar özellikle çocuklar için ciddi yanıklara yol açmakta, bu yanıklar sonra çocuklarda kalıcı izlere neden olmaktadır. Yanıklardan korunmakta temel ilke yanığa neden olabilecek nesnelerden uzak kalmak ve yanık geliştiğinde gerekli tedaviyi eksiksiz yerine getirmektir. Yanıklar özellikle ev kazalarının önemli bir kısmını oluşturmakta ve genellikle kurbanları da çoğunlukla çocuklar olmakta, yanıklar vücudun el, yüz, eklem bölgeleri gibi belli kısımlarında olduğunda daha da önem kazanmakta çocuğun hayatının ileri dönemlerinde kalıcı fiziksel ve psikolojik problemlere yol açmaktadır. Biz plastik cerrahların en sık karşılaştığı ve çözümünün en zor olduğu ’özellikle yüz, el, eklem bölgesi gibi’ konulardan biri de yanıklardır.”
NE YAPILMALI
Yanığın tedavisinin derecesine göre değiştiğini ifade eden Dr. Çapar, şunları söyledi: “Öncelikle yanık yeri soğuk suyun altına tutulmalı ve yanığın etkisi azaltılmaya çalışılmalı sonra da temiz bir bezle örtülmeli. Sonraki tedavi yanığın derecesine göre değişir. 1. derece yanıklarda basit antibiyotikli pomatla tedavi yapılabilir. İleri yanıklarda 2. ve 3. derece yanıklarda bu işle uğraşan bir doktorun görmesi gereklidir. Yanığa bağlı gelişen yüzdeki izler ya da elde gelişen yapışıklıkların tedavisi plastik cerrah da gelişen teknikler sayesinde eskiye oranla daha başarılı sonuçlar alınmakta sonuçlar daha yüz güldürücü olmaktadır.Vücutta gelişen ve geniş iz bırakan yanıklarda uygulanan deri greftleri (yamaları), doku genişleticileri (tissue expader ya da balon tedavisi) daha bunun gibi birçok plastik cerrahi yöntem yanık sonucu gelişen deformitelerin tedavisinde kullanmaktayız.”