Ordu’da Brusellos Hastalığında Artış

Medical Park Ordu Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Bostancı, son iki yıldır Ordu ve çevresinde hastalıklı hayvanların sütlerinin çiğ kullanılması ile bulaşan brusellos (brucella-hayvan hastalığı) hastalığında artış görüldüğünü belirterek, “Diğer bölgelerden Ordu’ya hayvan girişinin olmasından kaynaklandığını düşünüyoruz” dedi.
Bruselloz hastalığının hayvanlardan insanlara geçen bir hastalık olduğunu, özellikle koyun, keçi, sığır ve manda gibi hayvanları etkilediğini, bu hayvanlardan insanlara direkt ve endirekt yollarla bulaşabildiğini belirten Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Bostancı, “Hasta hayvanların idrarında, sütünde ve ayrıca bruselloz hastalığı nedeniyle düşük yapan hasta hayvanların plasenta ve diğer materyallerinde brusella bakterisi bulunur. Bulaşma yolları, derideki sıyrık ve kesiklerden enfekte hayvan veya sekresyonları ile direkt temas veya taze peynir, krema, tereyağ, dondurma gibi pastorize olmayan süt ve süt ürünlerinin ağız yoluyla alınmasıdır. Ayrıca kan transfüzyonu ile de bulaştığı bilinmektedir” diye konuştu.
“HAYVAN BRUZELLOSU KONTROL EDİLMELİ”
Hayvanlarda brusellozun kontrolünün, insan brusellozunun kontrolü için son derece önemli olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Fatih Bostancı, “Hastaların çoğunda ateş, terleme, yorgunluk, iştahsızlık, baş ağrısı, sırt ağrısı görülür. İştahsızlık, bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal veya kabızlık gibi sindirim sistemi şikayetleri Bruselloz hastalarının yaklaşık yüzde 70’inde vardır. Eklem ağrısı hastaların yüzde 85’inde izlenir. Hastalarda depresyon da izlenebilir. Hastalar genellikle Bruselloz tanısı konmadan önce ateş nedeni ile nonspesifik antibiyotik tedavisi aldıkları için klinik tabloda farklılıklar görülmekte ve kan kültüründe bakteriyi izole etme oranı düşmektedir. İnsan brusellozunun kontrolü için evcil hayvanlarda hastalığın kontrolü ve eliminasyonu gereklidir” şeklinde konuştu.

Haberleri