“organ Bağışı Ve Nakli Hakkında Her Şey” Paneli

Samsun Valiliği koordinasyonunda Sağlık Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından EDES programı kapsamında finanse edilen “Bağışlayın Engelleri Aşalım” projesi kapsamında hazırlanan “Organ Bağışı ve Nakli Hakkında Her Şey” konulu panel düzenlendi.
Büyük Samsun Oteli’nde düzenlenen panele İl Sağlık Müdürü Yusuf Köksal, Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Ertan Uzun, OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof.Dr. Mustafa Bekir Selçuk, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Necmettin Aygün, il müftü yardımcıları, din görevlileri ve sağlık çalışanları katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan İl Sağlık Müdürü Yusuf Köksal, “Organ bağışı, insanların hayatındayken yapabileceği en güzel hareketlerden bir tanesidir. İnsanın gerek kendi, gerekse çok değer verdiği bir yakınının organlarının bağışlanması tarifi imkansız bir hadisedir. Çünkü insanlar canından bir can kopararak organlarını bağışlıyorlar. Son 1 yıldan beri organ bağışı ve nakli ile ilgili çok çeşitli faaliyetler yapmaktayız. Bizim amacımız bu farkındalığı Samsun’da oluşturmak, Samsun gündemine bunu bir şekilde yerleştirmektir. Bizim isteklerimizden bir tanesi, insanlarımız insanlar bizim bu tür faaliyetlerimize katıldıktan sonra evlerinde veya ortamlarında organ bağışı ile ilgili konuşmalarıdır. Ancak bu şekilde biz organ bağışını yaygınlaştırabiliriz. Samsun’da bu faaliyetlerimizin hiçbiri boşuna gitmedi. Son 1 senede organ bağışı noktasında çok iyi bir yere geldik. Samsun’da organ bağışı şu anda 4 - 5 bin rakamlarına ulaştı. Organ bağışında normal bir sıralamaya göre Türkiye’de 5. veya 6. geliyoruz. Ama nüfusa oranla baktığımız zaman belki biz Türkiye’de birinciyiz. Türkiye’de yaklaşık 40 binin üzerinde organ sırası bekleyen vatandaşlarımız var. 40 bin kişi büyük bir ümitle organ bağışı sırasında organlarını bekliyorlar. Bizde onlara yaptığımız programlarla bir ümit ışığı olmak istiyoruz. Halkımızı bilinçlendirmek istiyoruz. Bizim gayemiz hem Samsun’da hem de Türkiye’de bu organ bağışı sayılarını ve nakli sayılarını da arttırmak istiyoruz” dedi.
Ardından Organ ve Doku Nakli Samsun Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Dr. Mehmet Kazak da ‘Organ Bağışı ve Nakli Hakkında Her Şey’ konulu sunumunu gerçekleştirdi. Kazak, “Ülkemizde yaklaşık 40 bine yakın organ ve doku bekleyen var ama 58 bine yakın da diyaliz hastamız var. Bunun dışında 58 bin diyaliz hastamızın da 21 bini organ bekleme sırasında. Maalesef bu sayı her geçen gün artmaktadır. En çok sıra bekleyen hastalarımız da böbrek, kornea, karaciğer, kalp ve pankreas diye devam etmektedir. Bu insanlarımızın bir kısmını maalesef kaybetmekteyiz. Böbrek hastalarımızın yaklaşık yüzde 4.5, karaciğer ve kalpte bekleyin hastalarımızın yüzde 12 - 15 arasındaki bekleme sırasındaki hastalarımızı maalesef kaybetmekteyiz. Bu insanlarımıza nakil yapabilsek belki yaşamlarına devam edebilecekler. Geçen sene ülkemizde 400 binin üzerinde ölüm olmuştur. Bunun sadece bin 500 tanesi beyin ölümüdür. Samsun’dan çeşitli illere 2014 yılında 10 adet kalp nakli gerçekleştirdik” diye konuştu.
Konuşmaların ardından yakınlarının organlarını bağışlayanlar duygularını dile getirdikten sonra beyin ölümü hakkında OMÜ Anestezi ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Dilek, organ bağışı ve naklinin dini yönü hakkında da İl Müftülüğü Vaizi Hacı Mehmet Akdoğan katılımcılara sunum yaptı.

Haberleri