Orhan Veli, Doğduğu Beykoz’da Anıldı

Ünlü Şair Orhan Veli Kanık, vefatının 64’üncü yıldönümü, doğumunun ise 100’üncü yıldönümü dolayısıyla doğduğu Beykoz’da anıldı.
Türk Şiiri’nin “Garip Şairi” Orhan Veli Kanık için vefatının 64’üncü yıldönümü, doğumunun ise 100’üncü yıldönümü dolayısıyla, doğduğu Beykoz’da anma programı düzenlendi. Beykoz Belediyesi tarafından Prof. Dr. Necmettin Erbakan Kültür Merkezi’nde düzenlenen programda Orhan Veli’nin hayatı, şiirleri konuşuldu.
Hayatından kesitlerin yer aldığı fotoğraflardan oluşan sergiyle başlayan programın moderatörlüğünü Gazeteci-Yazar Dilek Yaraş, konuşmacı olarak ise İstanbul Üniversitesi Türk Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Şükrü Çoruk, Tarihçi-Yazar Prof.Dr. Haluk Oral ve Şair-Yazar Adnan Özer yer aldı.
“BEYKOZLU ORHAN VELİ’YE SAHİP ÇIKIYORUZ”
Orhan Veli Kanık’ın eserleriyle Türk Şiiri’nde unutulmaz bir yer edindiğini ifade eden Beykoz Belediye Başkan Yardımcısı Muharrem Kaşıtoğlu, “Orhan Veli’yi vefat yıldönümünde, aynı zamanda doğumunun 100’üncü yılını da anmış oluyoruz. 36 yıllık kısacık hayatında edebiyatımız bu kadar derin izler bırakan, kelimeleri bu kadar güzel kullanan şair çok azdır. Orhan Veli, Türk insanının duygularına çok iyi dokunmuştur. Şairin Beykozlu olması hasebiyle, elbette böyle bir etkinlik Beykoz’da yapılmalıydı. Her yıl daha farklı etkinliklerle anmaya devam edeceğiz” dedi.
“HER SIRADAN İNSAN KENDİNİ ORHAN VELİ’NİN ŞİİRİNDE BULABİLİR”
Şair’in kendini sıradan bir insan olarak gördüğünü belirten Prof.Dr. Ali Şükrü Çoruk, ‘Sıradan İnsanın Serüveni’ başlığıyla Orhan Veli’yi incelerken, gündelik hayatın içindeki insanı şiirlerine yansıtmasından yola çıkarak, balıkçılar, işçiler, daha iyi yaşam kurmak isteyen ev hanımlarının hayallerindeki saflığı, temizliği, hayata inanç ve yaşama tutunmadaki enerji ve çabalarına değindi.
Prof. Çoruk, Şâir’in ‘Kitabe-i Sengi Mezar’ eserini yorumlarken, kendini sıradan bir insan olarak gördüğünü anlatarak, Orhan Veli’nin şiirlerindeki mananın, ustalığının son mısralarda görülebileceğini ve kendimizden her zaman bir şeyler bulabileceğimiz tespitini yaptı.
“ORHAN VELİ 16 YAŞINDA YAZDIĞI KOMPOZİSYONDA BEYKOZ’U ANLATMIŞTIR”
Araştırmacı-Yazar Prof. Dr. Haluk Oral ise, ‘Orhan Veli’nin Hayatı ve Yaşamına Dair’ başlığıyla sunduğu konuşmasında; “Garip şiir akımı, eski şiiri çok iyi inceledikten sonra yeni bir yola çıkmak için okunan bir yangındı bence. O yangından, sonra başka şairler de gelerek yeni akımlar oluşturdu“ diye belirterek, Orhan Veli’nin bir tiyatro eserini de Beykoz’daki yalısında yazdığını ifade etti. Şairin, lise yıllarında 16 yaşlarında Beykoz’da geçirdiği günleri anlatan bir kompozisyon yazısını da dinleyicilerle paylaştı.
“ MİLLET OLARAK ORHAN VELİ’Yİ SEVDİK”
Konuşmacılardan Şâir Yazar Adnan Özer de yaptığı konuşmada, millet olarak Orhan Veli’yi ve O’nun şiirlerini sevdiğini, sahiplendiğine vurgu yaparak, ‘Söz Altında Şehir ve Orhan Veli’ açılımında şiir ve vatandaş düşüncesi üzerinden Orhan Veli’yi inceledi. Şehir insanından çeşitli örnekler veren Özer, şairin bestesi yapılan şiirlerinden bahsederek, Şair’in halkı asgari bir deha gördüğünü, şiir ve dinin aynı kaynaktan geldiğini keşfettiğini belirtti. Soruları yanıtlayan Özer, Orhan Veli’nin 16 yaşında yazdığı kompozisyonların ders kitaplarında da yer alması gerektiğini vurguladı.
Programın sonunda konuşmacılara Beykoz’un simgesi Çeşm-i Bülbül hediye edilirken, Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek’e, Orhan Veli’ye gösterilen vefadan dolayı da teşekkür ettiler.

Haberleri