Orman Ve Su İşleri Bakanlığı’ndan Avcılara Duyuru

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 14.Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Van Şube Müdürlüğü’nden avcılara yönelik bir duyuru yayınladı.
Van Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, “Ülkemizde kara avcılığını düzenleyen yasa 11. 07.2003 tarihinde yürürlüğe giren 4915 Sayılı Kara Avcılığı Kanunu’dur. Kanun, av ve yaban hayvanlarını ve yaşam ortamları ile birlikte korunması ve geliştirmesini amaçlamaktadır. Dünyanın ortak mirası olan ve her geçen gün nesilleri tehlike altına giren av ve yabancıl kaynakları sürdürebilir kılarak gelecek kuşaklara aktarmaktır. Bakanlığımızın yanı sıra tüm kurum ve kuruluşların ortak hedefi olmalıdır. Ülkemizde 18 yaşını doldurmuş silah taşıma ehliyetine sahip av ve yaban hayatı ile ilgili eğitim alarak sınavda başarılı olan avcılar, avcılık belgesi ve avlanma izin kartı alma şartıyla yasal olarak av yapabilmektedir. Kanunu’nun 3. maddesi uyarınca oluşturulan Merkez Av Komisyonu (MAK) her yıl av ve yaban hayatının korunması ve geliştirilmesi için karar almaktadır. 20 Mayıs 2014 tarihinde toplanan MAK 2014-2015 av döneminde avcılığının düzenlenmesine ilişkin 13 sayılı kararı almıştır” denildi.
Karara göre 2014-2015 av döneminde ülke genelinde avlanma 16 Ağustos 2014 tarihinde yaban domuzu ve çakal ile başlayacağı belirtilen açıklamada, “Avlanma süreleri içinde ve avlanma günlerinde Çarşamba, Cumartesi , Pazar ve resmi tatillerde avlanmak serbesttir. Ayrıca yaban domuzu, bıldırcın ve üvelik avı bu avlanma günlerine ek olarak salı gününde yapılabilecektir. Avcı başına bazı haynalar, hayvanlarının günlük avlanma limitleri; Bıldırcın 10, üvelik 8, Karatavuk-Sakarca 3, Çulluk- Sakarmeke 4, yabani tavşan 1, kınalı keklik-kum kekliği ve çil kekliği toplam 2,Yeşilbaş-boz ördek-fiyu-çamurcun-macar ördeği-tepeli pakta-elmaba pakta ve çıkrıkçın toplamda 6. Ada tavşanı-kaya sansarı 2, yaban domuzu 2, tilki 2 adet olarak belirlenmiştir. Avlanma örnek ve özel avlaklarda yürürlükteki mevzuat çerçevesinde devlet ve genel avlaklarında ise bakanlıkça avlak bazında belirlenen yıllık avlanma kotalarının kullanımı şeklinde gerçekleştirilecektir. Birbirini izleyen bir günden fazla süren avlanmalarda, avlanan av hayvanlarını avlaklarda ve av dönüşünde nakil vasıtası veya avcıların üzerinde taşınabilecek en fazla miktarı; her bir avcı için yukarıda belirlenen bir günlük avlanma limitlerini aşamazlar. Ancak bulunduğu ilin dışında avlanmaya gidecek avcılar beyanları doğrultusunda birbirini takip eden ava açık iki gün, av dönüşlerinde bagajlarında avcı başına iki günlük limiti bulundurabilirler” denildi.
Açıklamada, “49 15 sayılı kanun ve MAK kararı uyarınca, namlu hariç hazinesi iki fişek alacak şekilde sınırlandırılmış otomatik yarı otomatik pompalı yivsiz av tüfekleri ile havalı tüfek ve tabancalar. Canlı mühre ve çığırtkanlar, mekanik, elektronik hareket kabiliyetine sahip mühreler ile uçurtma şeklindeki mühreler, elektronik görüntü büyütücü ve görüntü değiştiriciden oluşan gece avı cihazlarla avlanma araç ve gereci olarak kullanılmaz. Zehirli veya uyuşturucu yem, ilaç gibi malzemeler avlanmada kullanılmaz. Bakanlıkça izin verilen geleneksel avcılık hariç, her türlü kapan olta, ilmek, ağ, ökse, alaca, kafes ve tuzaklar avlanmada kullanılamaz. Kişilerin kendi ihtiyaçlarını karşılayacak mahiyetteki kullandıkları aydınlatma araçları hariç, ışık yayan araç ve gereçler, şarjlı el projektörleri ve sabit projektörler, akü ile çalışan el projektörleri, petrol türevleri ile çalışan her türlü ışık kaynağı avda kullanılamaz. Avlaklarda vasıta için bulundurulamaz. Tekne ve benzeri motorsuz araçlar avda kullanılabilir. Ancak bu araçlar üzerleri kapatılarak güme haline getirilemez. Yivli av tüfekleri kuş avında kullanılamaz” denildi.
Sulak sahalarda saz, kamış, diken, ot, çuval gibi şeylerle yapılmış veya toprakta çukur açılarak hazırlanmış üstü açık gümeler hariç, hariç özel mülkiyetteki arazilerde dahil, her türlü üstü kapalı korunaklı gümeler yapılamaz veya kurulamaz ve buralarda avlanılmayacağı belirtilen açıklamada, “Kara ve hala araçlarıyla hareket halindeyken avlanılamaz. Bu araçlar içerisinde avlaklarda tüfekler kılıfında taşımak zorundadır. Yaban hayvanların yavrularını yakalayarak alıkoymak; boş dahi olsa yaban hayvanlarının yumurtalarını toplamak ve bulundurmak yasaktır. Av ve yaban hayvanlarını, tuzak, kapan ilmek gibi araç ve gereçlerle canlı yada yaralı olarak avlamak yasaktır. Herhangi bir şekilde canlı yakalanan av hayvanları döndürülemez, alıkonamaz. İzin almaksızın av ve yaban hayvanlarını beslemek büyütmek, üretmek ve bulundurmak yasaktır. Ürünlerini ve hayvanlarını korumak için tarla, bağ ve bahçelerinde arı kovanlarının bulunduğu yerde ve ormanda çalıştıkları için çadır ve barınaklarında, kendilerini korumak amacıyla ruhsatlı yivli veya yivsiz tüfekleri bulunduracaklar. Şube müdürlüklerinin koruma amaçlı av tüfeği taşıma belgesi almak zorundadırlar. Ancak bu kişiler yanlarında tek kurşun fişek dışındaki diğer fişekleri bulunduramazlar. Bu kişiler tarla, bağ ve bahçelerine, arılarına, kendilerine zarar veren yaban domuzu veya diğer av ve yaban hayvanlarını ürkütmek ve uzaklaştırmak istemlerine rağmen öldürmek mecburiyetinde kalmaları halinde, derhal şube müdürlüğü veya orman işletme müdürlüklerine veya güvenlik güçlerine haber vermek ve olay tespit tutanağı tutmak zorundadırlar” denildi.
"AVLAKLARDA KEDİ VE KÖPEKLER BAŞIBOŞ BIRAKILMAZ"
Mülki amirler, köy muhtarları, köy ihtiyar heyetleri, yerel avcılık kuruluşları ve diğer kuruluşlar kendi bölgelerdeki avlakları, avcılara yasaklayamazlar, avlanmanın yasaklandığı sahalarda avlanmaya izin veremeyecekleri belirtilen açıklamada, “Bu karadaki yasaklara, kısıtlamalara ve düzenlemelere aykırı hareket edenler hakkında kanun 5326 Sayılı Kabahatlar Kanunu’n 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu 2872 sayılı Çevre Kanunu ve diğer mevzuata göre yasal işlem yapılır. 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu’nda men edilen fiilleri işleyenler ile Merkez Av Komisyonunca belirlenen avlanma esas ve usullerine uymayanlar hakkında her bir aykırılık için 27 TL ile 15 bin 226 TL arasında idari para cezası verilecek. Ayrıca av hayvanının türüne göre 50 TL ile 60 bin TL arasında değişen tazminat bedelleri talep edilecektir. Avcıların avlanma hakkını elde edebilmeleri için avcılık belgesi almaları ve belirlenen avlanma izni ücretini şube müdürlüğü döner sermaye hesaplarına yatırmaları, Merkez Av Komisyonunun 28 Mayıs 2014 tarihli ve 29013 sayılı resmi gazetede yayımlanan 13 sayılı kararındaki diğer avlanma esas ve usulleri ne uymaları zorunludur” ifadelerine yer verildi.

Haberleri