Kocasinan Belediyesi tarafından yapılan Ortayol Projesi’nin tanıtımı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Ortayol Projesi’nin tanıtımına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TBMM Başkan Vekili Sadık Yakut, Vali Orhan Düzgün, AK Parti Milletvekilleri Yaşar Karayel ve İsmail Tamer, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ile çok sayıda davetli ve vatandaşlar katıldı.
Törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “, “Yol medeniyettir. İktidara geldiğimizden bu yana bütün yolları tek tek elden geçiriyoruz. Yıllar yılı trafik kazalarında vatandaşımızı tek şeritli yollarda yitirdik. Adeta ömürler tükendi. 12 yıl öncesine kadar Türkiye’de bölünmüş yol uzunluğu 6 bin 100 kilometreydi biz 12 yılda 17 bin bölünmüş yol inşa ettik. 12 yılda 117 kilometre uzunluğunda tünel kazmış olduk.
Kayseri’de büyük bir sorun olan Mimarsinan kavşağı da bizim için sıkıntı noktasıydı bu da giderildi. Yamula Barajı üzerinde Yaşar Karayel viyadüğü yapıldı. Kuzey Çevre Yolu bizim dönemimizde yapıldı. 63 milyon TL’ye mal olan bu yolun tamamlanması ile şehir trafiği önemli bir ölçüde rahatladı. Kayseri gerçekten bir çok sektörde ilerledi ve ulaşımda çağ atladı. Daha önceki hükümetler döneminde kabul edilmeyen projeler kabul edildi ve bu günlere gelindi” dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ise, “Özhaseki, Değerli başkanımız seçim öncesinde ortaya koyduğu projeleri yavaş yavaş hayata geçiriyor. Bu projeler artık ete kemiğe bürünüyor. Seçim döneminde zaten sizler için ne yapacaksak onlarla sizin huzurunuza çıktık. Yapamayacağımız hiçbir sözü vermedik. İleride tarih iki binli yıllardan çok bahsedecek. Bu şehirde ilk başladığımızda şehrin yüzde 60’ının kanalı yoktu. Bu memleketin arıtma tesisi yoktu. Belediyeler borçluydu. Bizim Büyükşehir Belediyesi sanayiye gidip iki tane lastik alamıyordu. Başlayan mücadele şu noktada yüz ağartıcı. Marka şehir haline geldik ve bu şehrin altyapı sorunu artık kalmadı. Bütün yollar elden geçti. 3 bin civarında Cumhuriyet tarihinde yapılan yol vardı. Biz 4 bin yol yaptık. Bu gün 850 tane parkımız var. Üst yapıda gayretlerimiz devam ediyor. Devasa projeler bu dönemde ortaya çıktı.
İleride Erciyes Dağı ile Kayseri bir kayak şehri olarak adlandırılacak. Bunlar kolay olmuyor. Ekibimiz ile gece gündüz çalışıyoruz. Biz bunlardan hoşnut oluyoruz. Çünkü ortaya bir iş çıkıyor. İlçelerimizin hepsinde büyük çalışmalar yapıyoruz. 16 ilçemizde de aynı hayat standardını Kayseri merkezdeki gibi yapmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
Kocasinan Belediye Başkanı Mustafa Çelik de, “Bir açılış değil, bildiğiniz gibi Nisan ayında göreve başladık. Vakit buldukça seçim beyannamesinde taahhüt ettiğimiz projelerin çalışmasına başladık. Ortayol Projesi de taahhüt ettiğimiz projelerin en başındaydı.
Her zaman marka şehir olmak için çalışıyoruz. Kayseri bu yönde önde gidiyor. Bu marka imajını yakalamak için altta güçlü bir ürün olması lazım. Şehircilik de böyledir. Çok şükür bu noktada Kayseri’de büyükşehir belediyemiz ve diğer belediyelerimiz de bu yönde çalışıyor. Tüm şehrin trafik yükünü çeken iki ana aksımız var. Birisi eski çevre yolu diğeri de Kuzey çevre Yolu. Eski çevre yolu yeteri kadar yükünü aldı. Kuzey Çevre yolu daha rahat ama bir miktar uzak. Dolayısıyla üçüncü çevre yolu gibi bir yol planlaması gerekiyordu. Mevcut araç trafiğini bir yana bıraktığınızda en fazla 3 yıl içinde doğu batı ekseninde yeni bir trafik yükü oluşacak.
Yeni bölge hastanesi yapılıyor ve bin 500 yataklı. Günlük 60 bin kişi buraya taşınacak. Yeni yapılan bin 100 adet mobilya sitesi yapılıyor. Bu aksın üzerinde esnaf siteleri var, dökümcüler sitesi var. Bunların tamamı bu orta yolun aksına trafik kaynağı oluşturacak bölgeler.
İnşallah bu yolu bitirelim. Bu yol kendi trafiğini sırtlayıp götürecek inşallah. 17 kilometrelik 3 gidiş ve 3 geliş olacak. Bir yolun en düşük istimlak bedeli 200 milyon TL ediyor. Burada bizim şehrimizin ana taşkın koruma kanalı olan sarımsaklı sulama suyu var. Böyle bir kanalın olması bizim işimizi rahatlattı. Bu kanalın etrafı istimlak edilmiş. Daha ucuz bir şekilde yaptık.
Daha önceleri de kullanılan yol zaman zaman çökmüş ve asfaltı bozulmuş vaziyetteydi.
Tamamı bittiğinde 17 kilometre uzunluğu olacak bu yolun 8 kilometrelik bölümü 2 gidiş ve iki geliş olacak. Bulunduğumuz noktadan bölge hastanesine kadar olan bölüm bizim birinci etabımız. Hızlı bitsin diye 3 ayrı müteahhide ihale ettik. Eş zamanlı olarak hepsi birden yürüyor. Önümüzdeki yıl da Hastaneden Oymaağaç bölümüne kadar olan bölümü bitireceğiz. Bu trafiğin kesintisiz olarak akması için bazı kavşaklara katlı kavşaklar yapılması gerekiyor. İnşallah paramız oldukça yavaş yavaş yapacağız. Bu yol ileriki dönemlerde iz bırakacak çalışmaların başında geliyor” diye konuştu.