Özel Dünyam Hastanesi’nden Diyetisyen Esma Birkol, "Yeni Yıl akşamı yediklerinize dikkat ederek yeni yılı daha sağlıklı karşılayın" uyarısında bulundu.
Birkol, "2015’i Karşılarken iyisiyle, kötüsüyle, hüzünlerle, sevinçlerle, aldığımız-verdiğimiz kilolarla, sağlıkla ve bazen hastalıklarla koca bir yılı geride bıraktık. Şimdi ise telaşımız 2015’i karşılamak için öncelikle 2014’nin son akşamında ne yenmeli, nerde ve nasıl yenmeli diye düşünüyoruz.
Elbette ki yılbaşı sofrasının hem göze hem mideye hitap etmesi gerektiği kaçınılmaz bir gerçek. Ancak bu geceyi rahat geçirebilmemiz ve yeni yıla sağlıklı bir şekilde girebilmemiz için dikkat etmemiz gereken birkaç ayrıntı var" dedi.
Birkol, "Yılbaşını rahat geçirebilmenin ilk kuralı; gün içerisinde mideyi rahatlatacak öğünler tüketmektir.
Akşam öğününde tüketilecek besinlerin enerji yoğunluğunun yüksek olduğunu düşünürsek, gün içerisinde yenilecek besinleri daha hafif, daha düşük kalorili olarak tercih etmekte yarar var.
Güne başlarken;hafif bir kahvaltı, gün içerisinde hafif bir öğle yemeği ve aralarda yapacağımız küçük atıştırmalar hem kan şekerimizi düzenleyecek, hem bizi zinde tutacak, hem de akşam öğününe daha tok girmemizi sağlayacaktır" diyerek şu uyarılarda bulundu:
"Yemeklerinizi kısa bir zaman diliminde tüketmeyin. Bu durum midenize fazla yük bindirir ve sizi rahatsız eder. Uzun bir zaman aralığında yavaş ve iyi çiğneyerek yemeklerinizi tüketmeye özen gösterin.
Yemek esnasında porsiyon ölçülerini ayarlamanız ise en önemli kuralımız. Her şeyin tadına bakabilirsiniz ancak kesinlikle midenizi tıka basa doldurmamalısınız.
Gün içerisinde tüketeceğimiz 2- 2,5 lt su metabolizmamızı düzenlememize yardımcı olur. Vücuttaki toksinlerden arınmamızı sağlar.
Yılbaşı akşamının hem göze hem mideye hitap eden gösterişli sofrasında, ağır kızartmalar yerine fırın ya da ızgara et yemeklerini ve buharda pişmiş sebzeleri tercih etmemiz daha yararlı olacaktır.
Yemeğe güzel hafif bir çorba ile başlamak mide gerginliğini azaltacak ve midenin bir sonraki yemeğe hazırlanmasını sağlayacaktır. Çorbaların ağır, unlu, kremalı, yağlı olmamasına özen gösteriniz.
Yılbaşı akşamının olmazsa olmazı et yemekleridir. Yemekte 1-1,5 porsiyon et yemeği tüketmek lezzet açısından bizi doyuma ulaştıracaktır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta; Kırmızı et yerine balık, tavuk ve hindiyi tercih edin. Ancak et miktarlarına ve pişirme şekline mutlaka dikkat edin. et yağlı ve yanmış olmalıdır. Yağlı et; kolesterol ve diğer kan yağlarınızın yükselmesine sebep olur, baş ağrısı, ağırlık, terleme gibi sıkıntılara yol açabilir.
Güzel bir et yemeğini lezzetli mezelerle süslemek şart tabi ki. Sağlıklı bir yılbaşı öğünü için zeytinyağlı mezeler iyi bir seçenek olabilir. Besin değeri yüksek olan kısır, barbunya pilaki, taze fasulye, haydari, yeşil mercimek salatası, közlenmiş sebze salatası, kırmızı biber ezmesi gibi meze seçenekleri; kızartmalar, şakşuka, rus salatası gibi yağlı mezelerin yerine tercih edilebilir.
Yılbaşı sofralarında şarküteri ürünlerinin tüketilmesini önermiyorum. İçeriğindeki doymuş yağ asitleri özellikle kalp damar sağlığını olumsuz etkilemektedir. Eğer tüketilmek istenilirse miktarını minimumda tutarak ve beraberinde C vitamininden zengin yiyecekleri de bulundurmaya özen gösteriniz. İçeriğindeki nitrit ve nitratın etkilerini minimuma indirmek için domates, limon, yeşil biber, maydanozdan oluşan bir salata uygun bir seçenek olacaktır.
Öğünün karbonhidrat yoğunluğunu dengelemek adına eğer; pilav, makarna veya börek türü bir besin tüketecekseniz, ekmek tüketmemeniz daha uygun bir tercih olur.
Az yağlı, bol yeşillikli bir salata hem sofranızı süsler, hem de midenizde hacim kaplayarak tokluk hissi oluşturur.
Eğer kilo probleminiz varsa içecek tercihinizi light ürünlerden yana kullanabilirsiniz. Sağlık açısından ayran veya şeker ilavesiz meyve suları ölçülü olmak koşuluyla tavsiye edilebilir.
Eğer alkollü bir içki alacaksanız; kadınlar için 1 ölçü, erkekler için 2 ölçü içki ideal olanıdır.
Fazla alkol alınması vücudumuzda ödem oluşmasına neden olmaktadır. Bundan dolayı su atıcı ve toksinlerden arındırıcı bir beslenme programı uygulanması gerekmektedir.
Yılbaşı gecesi alkol fazla alacaksak; ağır mezelerden, kızartma türü yiyeceklerden, deniz mahsullerinden uzak duralım.
Kuruyemişler yemekten 1 ya da 1,5 saat sonra en fazla bir avuç içi kadar, karışık olarak tüketilebilir. 2 ceviz, 5 badem, 5 fındık ve 1 avuca yakın kabak çekirdeği yeterli olacaktır.
Yemekten 2- 2.5 saat kadar sonra meyve yenebilir. 2 dilim ananas ve 1 muz ile oluşturulmuş meyve tabağı hem mutluluk hormonu salgılanmasına hem de yorgunluk hissinin kaybolmasına katkıda bulunur.
Tatlınızı yemeğin hemen ardından değil, yemekten en az yarım saat sonra tüketin. Şerbetli ve hamurlu ağır tatlılar yerine sütlü tatlılar veya meyve tatlılarını tercih etmeniz, geceyi rahat geçirmenize yardımcı olacaktır."