(özel Haber) 300 Yıllık Tarihi Caminin Onarılmasını İstiyorlar

Kastamonu’da Çayözü köyü sakinleri 300 yıllık tarihi caminin onarılmasını istiyor.
Kastamonu’nun Daday ilçesinde Çayözü köyünde bulanan ve yaklaşık 300 yıllık bir tarihe sahip cami, zamanla tahrip olmasından dolayı tadilat bekliyor. Çayözü köyü sakinlerinden Hüseyen Arslan (44), caminin yaklaşık 300 yıllık olduğunu belirterek, “Köylülerimizin en yaşlıları henüz bu caminin tam olarak ne zaman yapıldığını bilmiyor. Caminin bu şeklini gördüğümüz zaman canımız çok sıkılıyor. Ama ne yazık ki, tarihe hitaben buradaki gelecek nesillere hitap edecek bir anı, bir eser bırakmak istiyoruz. Devlet büyüklerimizden de bu caminin restore edilmesini, onarılmasını istiyoruz” dedi.
Caminin şu andaki görüntüsünün kendileri için çok üzüntü verici olduğunu söyleyen Hüseyin Arslan, caminin içerisinde arı kovanlarının bulunduğunu göstererek, “Ayrıca kenarda caminin minberi bulunuyordu, bu sökülmüş içler acısı bir durum. Şu anda köyümüzün sakinlerinde bu caminin restore edilmesi için gereken imkan yok. Daday Kaymakamlığımıza gereken müracaatlarımızı yaptık. Fakat Kaymakamlığımız, restore için gereken ödeneğin olmadığını söyledi. Bu yüzden buranın bir sponsor veya hayırsever iş adamlarımızın katkılarıyla restore ettirmek istiyoruz. Bu sayede camimizin tekrar tarihe kazandırılmasını hedefliyoruz. İnşallah bu amacımıza da ulaşırız ve camimizi gelecek nesillere, 300 yıllık tarihe tekrar kazandırırız” diye konuştu.
Caminin 2004 yılına kadar ibadete açık olduğunu vurgulayan Arslan, "Camimiz, 2004 yılına kadar köylülerimiz tarafından kullanılıyordu. Vakit namazları ve Cuma namazları bu camimizde kılınıyordu. Bu camimiz, 2004 yılına kadar ibadete açıktı. Fakat camimiz, zamanla kullanılmadığı için büyük bir tahribata yol açmıştır. Camimiz, görüldüğü gibi çok fazla bir restorasyona ihtiyaç yoktur. Ufak tefek bir çalışmayla köy odasına veya cami olarak tekrar kullanılabilir” dedi.
CAMİNİN BAHÇESİNDE BÜYÜK ZATLARIN OLDUĞUNA İNANILIYOR
Caminin tarihine ışık tutan en büyük nedenlerden bir tanesinin cami bahçesinde bulunan mezarların olduğuna dikkat çeken Arslan, şunları söyledi: “Camimizin tarihine ışık tutan en büyük nedenlerden bir tanesi, camimizin çevresinde yatan büyük zatların olmasıdır. Burada mezarlıkta bulunan taşların çok eski tarihe sahip talar olduğunu söylenmektedir. Ama bunların bu şekilde kalması, tahrip edilmesi köylüler olarak bizlere üzmektedir. Mezar başındaki taşların, büyük zatların olduğunu, mollaların olduğunu beyan etmektedir”.
Daday İlçe Müftüsünün köylerine gelerek camide ve mezarlarda incelemelerde bulunduğunu anlatan Hüseyin Arslan, şöyle devam etti: “Zaten burada, büyük zatların, evliyaların olduğunu geçtiğimiz yıl köyümüze gelen Daday İlçe Müftümüz bizzat burada incelemelerde bulanarak bizlere kendisi söylemiştir. Daday İlçe Müftümüz, burada çok eski evliyaların, zatların yattığını kabir başındaki taşlardan yola çıkarak bizlere söylemiştir. Yaklaşık olarak 300-400 yıllık mezarlar bulunuyor, bunları bizler bilmiyoruz ama kabir başındaki taşlardan bunlar tespit edilebiliniyor. Bizlerde, bu büyük zatların yüzü hürmetine tahrip olmuş camimizin tekrar restorasyonu veya onarımı yapılarak günümüze kazandırılmasını devlet büyüklerimizden talep ediyoruz.”

Haberleri