Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu Öğretim Görevlisi ve Arama Kurtarma Derneği (AKUT) Antalya Birim Sorumlusu Yılmaz Sevgül, boğulma tehlikesi geçiren bir kişiye 1.5 dakika içinde müdahale edilmesi gerektiğini belirterek, "Boğulmaları önlemek için mutlaka kamu spotu yayınlanmalıdır" dedi.
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu Öğretim Görevlisi ve AKUT Antalya Birim Sorumlusu Yılmaz Sevgül, Türkiye’de yaz mevsiminde artış gösteren boğulma vakalarının nedenleri ve alınması gereken önlemler hakkında açıklama yaptı. Yılmaz Sevgül, yüzmeyle ilgili birkaç noktanın çok iyi bilinmesi gerektiğinin altını çizerek, yaz mevsiminde boğulma sonucu birçok ailenin canının yandığına dikkati çekti.
DENİZ VE TATLI SUYUN KALDIRMA KUVVETİNE DİKKAT EDİLMELİ
Yüzmeye yeni başlayanların denizin kaldırma kuvveti daha yüksek olduğu için yüzmeyi bildiğini zannettiğini dile getiren Sevgül, "Tatlı suya girildiğinde suyun kaldırma kuvveti daha düşüktür. Bu boğulma riskini tetikliyor. Bu unsuru iyi bilmek, belki de anlatmak lazım. Kamu spotu ile anlatılabilir" dedi.
BOĞULMAYLA İLGİLİ KAMU SPOTU ŞART
Boğulma noktasında önlemlerin yetersiz olmasından yakınan Sevgül, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu suya girmeyin tehlikeli ve yasaktır’ yazısını görüyoruz ama çevresinde tel örgü yok. Yangın söndürme havuzlarında çocukların boğulduğunu görüyoruz. Bu konuyla ilgili çok hızlı bir şekilde kamu spotu hazırlanmalıdır. Nasıl sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenmelerin önüne geçmek için nasıl kamu spotu hazırlandıysa, aynı şekilde boğulmalarla ilgili de kamu spotu hazırlanmalıdır.”
Boğulmakta olan bir kişiye nasıl davranılması gerektiğini anlatan Sevgül, sözlerine şöyle devam etti: "Çok basit bir takım yapılacak şeyler var. Boğulan bir kişiye atlayıp temas etmekten çok bir nesne uzatmalı ya da atmalıyız. Ardından o nesne ile şahsı çekmeliyiz. Boğulan bir kişinin bulunduğu yere 4 kişi atlayarak yaşamını yitirdi. Boğulan bir kişiye 1.5 dakika içinde atılacak bir ip ya da uzun bir nesne onu hayata bağlar. Çünkü şahıs ona, nesneye sarılacak. En azından bu bilgiyi vermek bile birçok kişinin hayatını kurtarabilir. Çok iyi yüzme biliyorsunuz, suya atlamaktan başka seçeneğiniz kalmadıysa boğulan kişiye arkadan yaklaşılması gerekir. Önden yaklaşmak ölümcül bir hatadır."
"BOĞULMALARIN ÖNÜNE GEÇİLEBİLİR"
Bu konuların geliştirilip bir kamu spotu hazırlanmasının önemine dikkat çeken Sevgül, sözlerini şöyle tamamladı: "Kamu spotu çok etkili olacaktır. Bu travmalarda yaşanmayacaktır. Yüzlerce insan Türkiye’de her yıl boğularak hayatını kaybediyor ve hiçbir tedbir almıyoruz. Bu spot hazırlanırsa boğulmaların belirli oranda önüne geçebiliriz."