Uluslararası para transferlerini takibe alan bir çete, hesabına para yatan vatandaşların kimlik bilgilerine ulaşarak vatandaştan önce bankaya giderek parayı çekiyor. Yüzlerce kişiyi dolandıran çetenin parayı almaları için ise bankalara sahte kimliklerle siyahi göçmenleri gönderdiği öğrenildi.
Uluslararası hızlı para transferi yapan kuruluşlar yoluyla yurtdışından hesabına para yatırılan onlarca kişi dolandırıldı. Hızlı para transferinden daha hızlı hareket geden dolandırıcılık şebekesi, İstanbul’un çeşitli ilçelerinde hesap ve adına para yatırılan kişinin bütün kişisel bilgileriyle kuruluşlardan paraları çekerek kayıplara karıştı. Şebekenin yöntemi, paralarını çekmek için kuruluşlara gelen mağdurların "Paranızı çekmişsiniz" cevabı alması üzerine ortaya çıktı. Şebekenin, parayı yatıran ve parayı alması gereken kişilerin bütün kimlik bilgilerini elde ederek kısa sürede sahte pasaport ya da kimlik yaptıkları da belirledi. Parayı kuruluşlardan çekmek için ise genellikle siyahi insanların kullanıldığı da tespit edildi. Dolandırıcıları yakalamak için harekete geçen İstanbul Emniyeti sistemin hacklenerek kişisel bilgilere sızılmış olabileceği ihtimali üzerinde duruyor. Şebekenin bu yöntemle 100 bin doların üzerinde parayı hesabına geçirdiği düşünülüyor.
PARA HAREKETİNİ ANINDA ÖĞRENİYORLAR
Transfer hareketlerini anında öğrenen şebeke parayı gönderen ve alacak olan kişilerin kişisel bilgilerini elde ediyor. Şebeke üyelerinin çok güvenli olarak bilinen sisteme nasıl sızdığı belirlenemezken, kişisel bilgilerin yanı sıra parayı çekmek için gerekli olan referans numarası da elde ediliyor. Adına para yatırılan kişinin kuruluşa gelmeden önce harekete geçen şebeke üyeleri elde ettikleri bilgilerle çok kısa sürede sahte pasaport ya da kimlik düzenliyorlar. Sahte pasaport ve referans numarasıyla kuruluşa başvuran dolandırıcıların parayı çekmesi için önlerinde hiçbir engel kalmıyor.
SİYAHİ İNSANLAR KULLANILIYOR
Şebekenin genellikle Nijerya pasaportu düzenlediği belirlenirken, parayı kuruluşlardan çekmek için ise genellikle siyahi insanları kullandığı tespit edildi. Emniyet yetkilileri şebekenin siyahi insanları seçmesinin nedeninin bu insanların Türkiye’de herhangi bir kaydının bulunmaması olduğunu belirtti. Dolandırıcılık sistemi, adına para yatırılan kişilerin transferi gerçekleştiren kuruluşlara gitmesiyle ortaya çıktı. Parayı çekmek istediğinde "Paranızı zaten çekmişsiniz" cevabı alan mağdurlar soluğu poliste aldı. Şebekenin mağduru olan onlarca kişinin kayıpları ise 100 bin doların üzerinde.
KAMERA KAYITLARI İNCELENDİ
Dolandırıcılık şebekesini yakalamak için harekete geçen İstanbul Emniyeti kuruluşlardaki güvenlik kameralarını incelemeye aldı. Şebekenin gün yüzüne çıkan tek kısmı ise parayı kuruluşlardan çekmeye gelen kişiler. Polis öncelikle parayı çekmeye gelen kişilerin kimliklerini belirlemeye çalışıyor. Polis şebekenin kişisel bilgilere ve parayı çekebilmek için gerekli olan referans numaralarına nasıl ulaştığını da araştırıyor. Sistemin hacklenmiş olabileceğini belirten emniyet yetkilileri içerde çalışan kötü niyetli kişilerin de bulunabileceği ihtimali üzerinde duruyor.
SİSTEM HACLENMİŞ OLABİLİR
Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Adli Bilişim uzmanı Mustafa Sansar, uluslararası para transferi yapan firmaların sistemlerinin aslında çok güvenli olduğunu söyledi. Sistemin hacklenmiş olabileceğini belirten Sansar, "Kuruluşların içinde kötü niyetli kişiler tarafından bilgiler dışarıya sızdırılmıyorsa, şu anda sistemde bir ya da daha fazla güvenlik açığı olduğu gözüküyor. Bu son günlerde giderek artan bir dolandırıcılık yöntemidir. Bu eyleme baktığınız zaman size yurt dışından gelen parayı tüm kimlik bilgileriniz, parayı gönderen kişilerin bilgileri ve referans numaraları ile birlikte tamamı birilerinin eline geçiyor. Bu noktada sizden önce size gelen para çekiliyor. Şimdiye kadar onlarca mağdur olduğunu tespit ettik” dedi.
Bu dolandırıcılıkta iki olasılığın ön plana çıktığını belirten Sansar, ‘‘Birincisi ya buradaki sistemler çeşitli hackerler tarafından hack edilmiş ve içerdeki bilgiler bu şekilde dışarıya çıkıyor yada içerde çeteye yardım eden bir veya birkaç kişi var. Bunun önlenmesi için sistemin mutlaka gözden geçirilmesi, güvenlik açıklarının ne olduğunun belirlenmesi ve çeşitli testlerden geçirilmesi gerekiyor. Önlem olarak alınacak bir diğer durum ise para transferi gerçekleştirildiği andan itibaren parayı çekecek kişiye SMS gönderilebilir” diye konuştu.
Çetenin parayı almak için siyahi vatandaşları kullandığını belirten Sansar, “Bunlar genelde Türkiye’ye kaçak olarak Afrika ülkelerinden gelen vatandaşlardan oluşuyor. Burada yapılan işlem para gelir gelme bu siyahilere çete tarafından sahte pasaport ve kimlik düzenleniyor. Şahıslarla bu belgelerle bankaya gidip gelen parayı alıyor’’ şeklinde konuştu.