Uzakdoğu’dan gelen ayakkabıları alırken iki kere düşünülmesi gerektiğini ifade eden Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, ayaktaki nemin kanserojen maddeyi daha hızlı aktif hale getirdiği için kışlık ayakkabı alırken dikkat etmek gerektiğini söyledi.
Kanserojen madde içeren 33 bin ayakkabının kaçak yollarla piyasaya sürüldüğü bilgisinin kamuoyuna yansımasının ardından vatandaşlar arasında endişe meydana geldi. Özellikle kış aylarıyla beraber ihtiyaç duyulan botlar ve çizmeler sahip oldukları kanserojen riski nedeniyle vatandaşların korkulu rüyası oldu. Vücudun en çok terleyen bölgesinin ayak olması ve kanserojen maddelerin nemli ortamda daha aktif hale gelmesi nedeniyle ayakkabı seçerken çok dikkat edilmesi gerektiğini belirten Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Ortamdan ve yağmurdan ıslanan kışlık ayakkabıda kanserojen maddeler daha hızlı aktif hale geliyor. Yazın giyilen bez ayakkabılarda ise ayağın terlemesinden dolayı aktif oluyor ve cilde ciddi hasarlar verebiliyor. Önümüz kış olduğu için vatandaşlar bot veya çizmeye ihtiyaç duyacak.” ifadelerini kullandı.
AYAKKABI SEÇERKEN DİKKAT
Şu anda on binlerce kişinin ‘Acaba ayakkabımda kanserojen madde var mı?’ endişesine sahip olduğunu söyleyen Aydın Ağaoğlu, tüketicilerin ayakkabı seçerken şu hususlara dikkat etmeleri gerektiğini söyledi: “Tüketicilerin öncelikle ayakkabının dilinin altına bakmalarını ve şayet Uzakdoğu menşeli bir ürün ise iki kere düşünmelerini tavsiye ederim. Marka sevdasından vazgeçip kalite ve sağlığımıza öncelik vermeliyiz. Marka merakı yüzünden yerli ayakkabının 3-4 katı ücrete aldığımız bu ayakkabılar hayatımız ve sağlığımız için tehdit olabilir. Marka peşinde koşmayı bırakarak kaliteyi aramamız gerekiyor. Yerli bir üreticinin piyasaya kanserojenli ürün sunması halinde tüketiciler o firmanın bir daha belini doğrultmasına imkan tanımazlar. Şu anda Çin’e gidip bu fabrikayı bulup sahibinden hesap soramayız. Ama laboratuar sonuçlarında tespit edildikten ve kesinleştikten sonra şeffaflık ve bilgilenme hakkı gereğince bu firmanın markasını açıklayacağız.”
AYAKKABI MAĞDURLARI BU YOLU İZLEMELİ!
Aldığı ayakkabı yüzünden ayağı kızaran, yara olan ve kaşınan insanların tereddüt etmeden tüketici derneklerine başvurmaları gerektiğini ifade eden Aydın Ağaoğlu, “Tüketiciler mutlaka haklarını aramalı. Ayakkabılarının fişlerini ve faturalarını kesinlikle muhafaza etsinler. Firmaya başvurup ayakkabıyı iade etmek yerine ayaklarındaki yaraların analizinin yapılması için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na, il müdürlüklerine ve tüketici örgütlerine başvurarak haklarını arasınlar. O ayakkabının bedelini geri alabilecekleri gibi ayaklarında oluşan yaralarda ötürü yaptıkları her türlü sağlık giderini ve ilaç bedelini geri alabilecekler. Hatta iş kaybı olduğu durumlarda bununla da ilgili ücretleri tahsil edilecek” dedi.
“HALK SAĞLIĞI TEHDİT EDİLİYOR”
33 bin ayakkabının imha edilmeleri yerine piyasaya sürüldüğünü söyleyen Aydın Ağaoğlu, “Halk sağlığı açıkça tehdit ediliyor. Bir genç kızımız ayakkabıları nedeniyle son derece rahatsız oldu ve ayağında yaralar çıktı. Bu yaralar iyileşmediği takdirde kangren olup ayağın kesilmesine dahi yol açabilir. Ayakkabıları analiz ettireceğiz ve Tüketici Kanunu’nun 74. maddesinin Tüketici Dernekleri’ne tanıdığı hak ile toplatılması yönünde dava açacağız” diye konuştu.