Taksim İstiklal Caddesi’nde elinde sadece bir baston tutan adamın saatlerce havada bağdaş kurarak durduğunu gören vatandaşlar şaşkına döndü.
Hindistan'da ilk kez 1830 yılında görülen ve Avrupa’nın büyük kentlerinde hızlıca yayılan “hava duran adam” gösterisi, insanları şaşırtmayı hala başarıyor. Taksim İstiklal Caddesi’nde ise elinde bir baston tutan adamın saatlerce havada bağdaş kurarak durduğunu gören vatandaşlar şaşkına döndü. Hint kıyafetleriyle cadde üzerinde gösteri yapan kişinin yanındaki arkadaşı, “Yoga mı bu? Eğitim gerektiriyor mu? Sadece bir gösteri” yazılı bir kartonla vatandaşlara ücretsiz bir gösteri sundu. Fondaki bir müzik eşliğinde ücretsiz olarak sunulan “havada duran adam” gösterisi, vatandaşların büyük ilgisini çekti. Gösteriyi büyük bir şaşkınlıkla izleyen vatandaşlar gösteriyi cep telefonlarıyla görüntülemeyi de ihmal etmedi.
NASIL YAPILIYOR?
Havaya yükselerek veya bir cisme dokunup havada kalma gösterisinden tarihte ilk kez 1830 yılında bahsediliyor. Hindistan'ın Madras olarak bilinen Chennai kentinde "Shesal" adlı bir kişinin, yerden 1,2 metre yüksekte oturduğu ve görenleri hayretler içinde bıraktığı ifade ediliyor. Bunu yaparken kişinin, yere teması olan bir cisme dokunduğu belirtiliyor.
Kişinin havada kalmasını sağlayan aslında çelikten bir konstrüksiyon. Alttaki kişi örtüyle gizlenen çelik bir kalıbın üzerinde oturuyor. Adamın çamaşırlarının ve kolunun içinden geçen çelik bağlantı, baston süsü verilmiş çelik sütuna bağlanıyor. Gösteriyi yapan kişilerin özellikle bol kıyafetler giymesinin nedeni de bu. Aynı şekilde üstteki kişinin kolundan geçen bağlantı, üzerinde oturduğu çelik kalıbı havada tutuyor. Yani üstteki kişi aslında sandalye benzeri bir düzeneğin üzerinde duruyor.