Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, Van Gölü’nde su seviyesinin her geçen yıl biraz daha azaldığını ifade ederek, “Bu düşüş Van Gölü haritasını değiştiriyor. Bununla ilgili bir çalışmamız da var” dedi.
İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, Van Gölü’ndeki çekilmeyle birlikte yeni bir harita oluşturmaya çalıştıklarını söyledi. Doç. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, “Bu düşüş Van Gölü haritasını değiştiriyor. Bununla ilgili bir çalışmamız da var. Hem çekilmenin derecesini göstermek için hem de olası bir ihtimal su artışında mesafe olursa nereye kadar ilerleyebilir. Tehditin her iki boyutu da incelendi ancak çalışma henüz bitmedi. Şundan dolayı bitmedi: Havzanın tamamını yapamadık çünkü uydu görüntüleri ve belli hava fotoğraflarının alınma maliyetiyle alakalı bir durum. Eğer onları alabilirsek, yaptığımız modellemelerle gölün nereye kadar çekileceği, kaç metre çekileceğini de gösterme şansımız olabilir” dedi.
Van Gölü çevresinde yaptıkları gözlemleri de anlatan Doç. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, “Doğu kıyısı tamamının haritası değişecek. Kuzeydoğu kısmen, kuzey kısımlarının haritası da tamamen değişecek. Yani büyük oranda değişir. Yapacağımız modellemelerle de yalnızca bugünkü durumu göstermeyeceğiz. Projeksiyonlar yapacağız, belki 10 yıl, 20 yıl, belki 50 yıl hani ne olabilir, yani bu şekilde gerileme olursa muhtemel ne kadar çekilme olur sorularına da cevap arayacağız. Yani bütün o haritaları çıkarmaya çalışacağız. Van Gölü haritasında şu an belki küçük çaplı bir değişiklik var ama bu böyle devam ettiği sürece muhtemelen önemli değişiklikler olacak” ifadelerini kullandı.
Havzanın su kaybının temel sebebinin buharlaşma olduğunu da dile getiren Doç. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, buharlaşmayı engelleyecek, önleyecek hiçbir yöntem, hiçbir formülün olmadığını söyleyerek, “Önlem alamazsınız su da tahliye edilemez. Dolayısıyla Van Gölü’nün alanı küçülecek” şeklinde konuştu.