İstanbul’da, danışmanlık şirketi adı altında hizmet veren ve telefonla ulaştıkları vatandaşları ‘kredi kartı aidatının geri ödenmesi’ yöntemi ile dolandıran şirketi kendi personeli ele verdi. Yaşanan mağduriyeti ses kayıtları ve şirket içi yazışmalarla ortaya çıkaran Can Muştu şirketin aralarında başsavcı yakınını da dolandırdığını ve başsavcının şirketi bizzat kendisinin aradığını söyledi. Dolandırıcılıkta sadece aylık 100 bin TL’lik haksız kazanç elde edildiğini açıklayan Muştu, birçok kişinin hukuki yola başvurduğunu açıkladı.
Yargıtay’ın kredi kartı kullanıcılarının bankalara ödedikleri yıllık üyelik aidatları geri alabilme kolaylığını fırsata dönüştüren dolandırıcılar birçok kişiyi telefonda dolandırıcılık yöntemiyle mağdur etti. İstanbul’da vergi levhası bulundurdukları danışmanlık şirketi adı altında vatandaşları dolandıran şirketi kendi personeli ele verdi. İnternet üzerinden bulduğu iş ilanı şirkete başvuran 19 yaşındaki Can Muştu çalıştığı iki haftalık süreçte vatandaşların kredi kartı bilgilerine ulaşıldığını saptadı. Durumdan rahatsız olan genç önce şirket yetkilisine durumu izah etti ancak cevap alamadı.
NASIL ÇALIŞIYORLAR?
Sadece aylık 100 bin TL’yi bulan haksız kazancın elde edildiği şirketin çalışma şekline ilişkin açıklama yapan 19 yaşındaki Can Muştu, şöyle konuştu: “İlk olarak vatandaşların telefonuna bankalara zamanında ödedikleri kart aidatını geri alabileceklerini bildiren sesli mesaj gönderiliyor. Mesaja geri dönen vatandaşların kart bilgileri alınıp danışmanlık ücreti olan 180 TL’yi ödemeleri şartı sunarak tüm işlemleri taraflarınca yürütüp vatandaşa kolaylık sağlamak istiyorlar. Önceden kart aidatlarını alıyorlardı. Örneğin bir kredi kartınız var 10 yıldan beri kullanıyorsunuz ve toplam 600 TL alacağınız oluyor. Sizden alacakları olan danışmanlık ücreti 180 TL. Vatandaşlara az bir miktar olarak geliyor ve direk olarak işlemleri onaylıyordu. Şuan bambaşka bir temaya geçmişler, ‘VIP müşterimizsiniz puan kazandınız dizüstü bilgisayar göndereceğiz, tablet göndereceğiz’ diyerek daha yüksek para çekmeye başlamışlar. Hatta bir mailden okudum 900 lira gibi bir miktarı bir müşteriden çekim yapmışlardı. Dışarıdan baktığınız zaman legal bir şirket çünkü ofisleri var vergi levhaları var her şey devlete uygun görünüyor. Fakat müşterilerin kredi kartı bilgilerini bir hafta boyunca topluyorlar daha sonra şirketin gerekli yerlerine o kart bilgilerini yolluyorlar ki asıl mevzu zaten burada başlıyor müşterilerin kart bilgileri ile illegal çekim yapıyorlar.”
BAŞSAVCININ YAKININI BİLE DOLANDIRDILAR
Birçok kişiyi dolandıran şirket, bir başsavcının yakınını da tuzağa düşürdü. Başsavcının bizzat şirketi aradığını belirten Muştu, şunları söyledi: “Başsavcı olduğunu söyleyen bir kişi bizzat telefonla aradı. Şans eseri benim hattıma düşmüştü. ‘Kart aidatınız geri alacağız’ diye kredi kartı bilgilerini almışlar. Ancak o dönem olayın farkında olmadığım için şirket yetkililerini kişilere yönlendirmiştim."
VATANDAŞLARA ÇAĞRIDA BULUNDU
14 gün çalıştığı yerde mağduriyet yaşayan yüzlerce kişinin hukuki süreç başlattığını belirten Muştu, söz konusu yöntemlere karşı vatandaşları şu sözlerle uyardı: “Vatandaşlarımız kesinlikle telefondan arayan hiç kimseye kredi kartı bilgilerini vermesin paylaşmasın. Çünkü kartınızın ön yüzünde 16 haneli numara, son kullanma tarihi, isim ve soy isim, arkadaki güvenlik kodunu verdiğiniz takdirde artık yapabileceğiniz pek bir şey kalmamıştır. Böyle bir olay yaşadıysanız ve kartınızdan hâla bir çekim yapılmamışsa hemen kartınızı kapatınız. Ödedikleri aidatları geri almak isteyen vatandaşlar bankadan kredi kartlarının kart ekstresini alıp kaymakamlığa gittikleri takdir de bütün işlemleri görevliler zaten ücretsiz yapıyorlar.”
VATANDAŞLAR KONUŞTU
Kredi kartı kullanan birçok vatandaş benzeri durumlara tanık olduklarını dile getirdi. Arkadaşının ‘kartınız terör örgütü tarafından ele geçirildi’ denilerek dolandırıldığını ve 3 bin TL’sinin alındığını söyleyen Şuayip Toptan isimli vatandaş, aidatların geri ödenmesi uygulamasıyla ilgili Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcıya şöyle seslendi: “Sayın bakanım Hayati beye bir temennide bulunuyorum, bu kanun çıkarılırken insanları zorlamaya gerek yok. Bankalara bir talimat verilebilirdi. Her banka aldığı hesap işletim ücretini veya dosya masrafı adı altında aldığı ücretlerini müşterilerin hesaplarına geri iade edebilirdi.”