Mısır Çarşısı patlamasına ilişkin 16 yıldır devam eden davada, Pınar Selek’in beraatine karar verildi. Savcı, Selek hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep etmişti.
Mısır Çarşısı’nda 7 kişinin ölümüne ve 127 kişinin yaralanmasına yol açan patlama davasında hakkında verilen üç beraat kararı Yargıtay tarafından bozulan ve daha sonra verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yine Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından bozulan Pınar Selek’in yargılanmasına devam edildi.
İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, sanıklar Abdulmecit Öztürk ve Pınar Selek katılmazken, Selek’i avukat babası Alp Selek ve kız kardeşi Seyda Selek’in de olduğu avukatları temsil etti.
“SAVCI AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS İSTEDİ”
Davada önceki celse mütalaasını açıklayan savcı Yılmaz Kıstı, sanıklar Pınar Selek ve Abdulmecit Öztürk’ün terör örgütü üyesi olduğu terör örgütünün amaç ve faaliyetleri doğrultusunda Mısır Çarşısındaki büfeye bomba yerleştirerek patlatmak suretiyle 7 kişinin ölümüne 127 kişinin yaralanmasında neden olduğunu belirtmişti. Savcı Kıstı, Selek ve Öztürk’ün ağırlaştırılmış müebbet hapis ile cezalandırılmasını istemişti.
Savcının mütalaasına karşın duruşmada savunma yapan Selek’in avukatı ve babası Alp Selek, Pınar Selek hakkında daha önce 3 kez beraat kararı verildiğini hatırlatarak mahkemenin bir kez daha beraat kararı vermesi gerektiğini belirtti. Duruşmada söz alan diğer avukatlarda, Selek hakkında beraat kararı verilmesi gerektiğini ifade etti.
“MAHKEME BERAAT KARARI VERDİ”
Davaya ilişkin kararını açıklayan İstanbul 15.Ağır Ceza Mahkemesi, Pınar Selek ve Abdulmecit Öztürk’ün beraatine karar verdi. Kararın ardından Pınar Selek’in babası avukat Alp Selek ve avukat kardeşi Seyda Selek kısa bir açıklama yaptı. Selek, “Karar açıklandı. 4’üncü kez beraat kararı verildi. Dosyayı inceleyen bir mahkeme beraat kararı vermekten başka bir şey yapamaz, eğer hukukçularsa. Bu mahkeme de anlaşılan dosyayı inceledi. Ve Pınar’ın hakkı olan beraat kararını verdi” diye konuştu.
Alp Selek, “Pınar Türkiye’ye dönecek mi” sorusuna, “Pınar her zaman dönebilir ama yurtdışında bir üniversite de yaptığı çalışmaları var. Bu çalışma Mart’a kadar sürebilir. Onu bitirdikten sonra düşüneceğiz” dedi.
Selek’in kız kardeşi avukat Seyda Selek ise, “16 yıldır süren bir dava. Adaletsiz bir süreç yaşadık. O yüzden adalet yerine geldi diyemiyorum ama en azından mağduriyet bitmiş oldu. Buna seviniyorum. Umarım bu burada biter ve artık Pınar özgür bir şekilde ülkesinde araştırmalarına devam eder ve yaşar. Ülkesini özledi ve dönmek istiyor” dedi.
Selek’e destek olmak için duruşmayı takip eden akademisyenler de beraat kararını sevinçle karşıladı. Birbirlerine sarılarak kararı kutlayan bir grup adliye çıkışında şarkılar söyledi.
DAVANIN GEÇMİŞİ
Selek için ilk beraat kararı 8 Haziran 2006 tarihinde verilmişti. Mısır Çarşısı’nda meydana gelen patlamaya bombanın mı yoksa LPG’nin mi neden olduğunun kesin tespiti yapılamadığı gerekçesiyle Pınar Selek beraat etmişti. Yargıtay 9. Ceza Dairesi ise, bomba olduğu görüşüyle kararı bozmuştu. Daha sonra heyet değişikliği ile yapılan yargılamada yine patlamanın nedeninin
belirlenemediği görüşünü tekrarlayan mahkeme, 23 Mayıs 2008 tarihinde Selek’in yine beraatına karar vermişti. Yargıtay bu kez Selek için “Müebbet hapis istemiyle yeniden yargılansın” demişti. Pınar Selek’in avukatlarının talebiyle Yargıtay Başsavcılığı bu karara itiraz etmişti. Bu itiraz üzerine dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu tarafından incelenmiş ve Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin kararı onaylanmıştı.
Bunun üzerine dosyaya yeniden bakan mahkeme, 9 Şubat 2011’de, Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk hakkında daha önce 2 kez verilen beraat yönündeki kararında direnilmesine hükmetmişti. 22 Kasım’da görülen duruşmada yine bir heyet değişikliği yaşandı. Bu heyet 22 Kasım 2012’de görülen duruşmada beraat kararından direnilmesine ilişkin kararı usule aykırı bulunarak oybirliği ile kaldırdı ve Selek’in yeniden yargılanmasına hükmetti.
Yargılama sonunda da Selek hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Dosya yeniden Yargıtay’a gönderildi ve Yargıtay bu sefer de esasa girmeden dosyayı usulen bozdu. Bu arada da davanın görüldüğü İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, yasal değişiklikle kapatıldı ve dosya İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’ne geldi. İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi bugün görülen son duruşmada Selek ve Öztürk hakkında beraat kararı verdi. Mahkeme, Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin 10 Mart 2009 tarihli kararına karşı direnme kararı verdiği için dosyanın Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na gönderilmesine hükmetti.