Piri Reis Balesi Sanatseverlerle Yeniden Buluşacak

Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB), müziği Can Atilla’ya ait, libretto ve koreografisini Armağan Davran ve Volkan Ersoy’un yaptığı ’Piri Reis’ balesini yeniden sahneleyecek.
MDOB’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Mersin Devlet Opera ve Balesi, dünya prömiyerini geçtiğimiz ay gerçekleştirdiği, Piri Reis balesini 27 Kasım 2014 Perşembe günü saat 20.00’de Mersin Kültür Merkezi’nde sanatseverlerle yeniden buluşturuyor. Eserin müziğini Can Atilla yaparken, libretto ve koreografisi Armağan Davran ve Volkan Ersoy’a, dekor tasarımı Savaş Camgöz’e, kostüm tasarımı Gülay Korkut’a, ışık tasarımı Tarı Deniz’e ait. Koreografi asistanlığını ise Ayşe Fidanlık yapıyor. Piri Reis karakterini Ender Üçdemir canlandırırken, eserde başlıca rolleri Özlem Şenormanlılar, Burak Serkan Cebeci, Büşra Ay, Beatrice Parma, Irakli Bakhtadze, Mahmut Akyol, Serbülent Biçer,Tutku Barın Tümen, Murat Koman, Tolga Ergen ve Tarkan Günal paylaşıyor.
UNESCO’nun, Piri Reis’in Dünya Haritası’nı çizmesinin 500. yılı olan 2013 yılını ’Piri Reis’i Anma Yılı’ olarak kabul nedeniyle, Mersin Devlet Opera ve Balesi’nin bir projesi olarak hazırlanan Piri Reis balesi, büyük denizci ve kartografı Piri Reis’in hayatını sahneye taşır. Asıl adı Muyiddin Piri Bey olan ünlü haritacı ve denizci Piri Reis, amcası Kemal Reis’in yanında Osmanlı Donanması’na girmiştir. Kemal Reis, özellikle Endülüs halkını katliamlardan kurtaran denizci olarak tanınmaktadır. Amcasını bir deniz kazasında kaybeden Piri, Gelibolu’ya yerleşerek iki yıl denizlerden uzak kalır. Bu süre içerisinde, sonradan dünya bilim tarihinin en önemli hazinelerine dönüşecek olan Eski Dünya Haritası ve Kitab-ı Bahriye adlı denizcilik kitabına yoğunlaşır. Başarılarla dolu denizcilik hayatı Kanuni Sultan Sülayman döneminde de artarak sürer. Rodos seferinden sonra, kılavuzluğunu yaptığı Mısır seferine katılır ve ünlü kitabı Kitab-ı Bahriye’yi İbrahim Paşa aracılığıyla Kanuni’ye sunar. Diğer bir ünlü denizci Barbaros Hayrettin Paşa’nın Kaptan-ı Derya olmasıyla Sancak Beyi ünvanını alır. Barbaros’un ölümüyle birlikte Mısır Kaptanlığına atanan Piri Reis, çıkmış olduğu bir seferin son durağı olan Basra’da tamire ve dinlenmeye muhtaç donanmayı bırakıp, ganimet yüklü üç gemiyle Mısır’a dönmesi üzerine burada tutuklanır. Döneminin politik ayak oyunlarına yenilen Piri’nin haklı gerekçeleri göz ardı edilerek, kusurlu bulunur. En son görev yerine atandığında 80 yaşının üzerinde olan Piri Reis, dünya bilimine armağan ettiği eski Dünya Haritası ve Kitap-ı Bahriye adlı denizcilik kitabıyla halen hayranlık uyandırmaktadır.

Haberleri