Tokat Devlet Hastanesi’nde prematüre bebeklerde retinopati hastalığı tanısı konularak tedavisinin yapılmaya başlandığı bildirildi.
Gelişmiş ülkelerde çocukluk çağının en önemli körlük nedeni olan ve prematüre doğan bebeklerde görülen prematüre retinopati göz hastalığı erken dönemde tedavi edilmediğinde körlüğe neden olabiliyor. 37 gebelik haftasından önce doğan bebeklerde erken tanı önem taşıyor. Tokat Devlet Hastanesi Yöneticisi Dr. Cengiz Yakıt, bu anlamda ihtiyacı hissedilen indirekt oftalmoskop cihazını Tokat Devlet Hastanesi’ne kazandırdıklarını söyledi. Bu cihazla artık risk altına olan prematüre bebeklerin devlet hastanesinden başka bir hastaneye sevk edilmeden göz muayenesinin yapılabileceğini ifade eden Yakıt, “Anne karnında düşük oksijenli ortamda yavaş yavaş gelişen göz damarlarının gelişimi, erken doğum ile birlikte dış dünyanın yüksek oksijenli ortamında olumsuz etkilenmektedir. Bir süre sonra körlüğe kadar gidebilen olumsuz değişiklikler görülebilmektedir. Bu hastalığa prematür retinopatisi demekteyiz. Doğum ağırlığı 1500 gr altında ve 32 haftadan küçük doğan tüm bebekler risk altındadır. Özellikle genel durumu bozuk ve yoğun bakımda oksijen tedavisi alan bebekler daha fazla riske sahiptir” dedi.
Hastalığın geç dönemde tespit edilirse ilerleyerek körlüğe neden olabileceğinin altını çizen Yakıt, prematüre bebeklerde ilk ROP muayenesi doğumdan 4-6 hafta sonra yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.