Prof. Demir: “su Konusunda Oluşan Yanlış Algılar Giderilmeli”

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yusuf Demir, Samsun’daki en büyük riskin suyun azalmasından da daha önemli olarak kamuoyunun kafasında oluşan yanlış algılar olduğunu söyledi.
Samsun Gelişim Merkezi (SAGEM) Derneği Başkanı Kürşad Gündoğdu, OMÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Başkanı Prof.Dr. Yusuf Demir ile birlikte Çakmak Barajı’na giderek Samsun’un içme suyunu yerinde incelediler.
Barajda yaptıkları incelemelerin ardından konuşan Prof. Dr. Yusuf Demir, “Büyükşehir Belediyesi, içme suyuyla ilgili vatandaşları devamlı bilgilendirmeli. Çünkü bir takım dedikodular var. İnsanların farklı bilgilenmeleri sonucunda ister istemez yanlış yöne doğru bir kamuoyu oluşumu meydana gelebilir. Bu da insanlarda tehlike ve korkuyu oluşturur. Şu anda Samsun’daki en büyük risk, suyun azalmasından da daha önemli olan kamuoyunun kafasında oluşan yanlış algılardır. Bunu giderecek olan da ilgili ve yetkililerdir. Yetkililerin çıkıp bu konuda kamuoyunu bilgilendirmesi gerekir” dedi.
Sudaki koku hakkında da bilgi veren Demir, “Koku, gerekli tedbirler alınıyorsa sağlık açısından risk oluşturmayabilir. Ama bu tedbirlerin açıklanması lazım, bu kokunun kaynağının açıklanması gerekir. Ancak bu konuda ilgilerin şu ana kadar kamuoyunu bilgilendirici bir açıklamalarının olmadığını hepimiz görüyoruz. İnşallah önümüzdeki günlerde bu açıklamalar yapılır. Şu anda burada gördüğümüz gibi Büyükşehir Belediyesi haklı olarak metropol şehri olan Samsunlu vatandaşlarının su ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik yoğun bir çalışma içerisindeler. Bunu takdirle karşılamak gerekir. Çünkü önce vatandaşa kokulu veya kokusuz su temini sağlanmalı. Çünkü kuraklık riski halen Türkiye’de devam ediyor” diye konuştu.
SAGEM Derneği Başkanı Kürşad Gündoğdu ise Çakmak Barajı’na diğer barajlardan su getirilmesinin önemine vurgu yaptı.

Haberleri