Mersin Üniversitesi (MEÜ) Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, göreve geldiği günden bu yana geçen 1,5 ayda tüm kentin kendilerini sahiplendiğini ve bundan büyük mutluluk duyduğunu söyledi. MEÜ’nün şu an para sıkıntısı olmadığını, 2 yıllığına 25 milyon lira ödenek aldıklarını belirten Çamsarı, şu anda en büyük sorunlarının hastanede personel eksikliği olduğunu ifade ederek, “Hastanemizin personel sorununda şu an felç durumdayız” dedi.
MEÜ Rektörlüğü’nü yaklaşık 1,5 ay önce devralan Prof. Dr. Çamsarı, bugün Mersin basını ile buluşma toplantısı düzenledi. Rektörlük Senato Odası’nda gerçekleştirilen toplantıya, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İsmail Yağcı, Prof. Dr. Hakan Arslan, Prof. Dr. Ali Kaya, Genel Sekreter Vedat Güngör ve Basın Danışmanı Doç. Dr. Aslıhan Doğan Topçu ile birlikte katılan Rektör Çamsarı, yeni dönemdeki planlarını ve hedeflerini paylaştı.
Mersin basınının yoğun ilgi gösterdiği toplantıda, MEÜ’nün 4. rektörü olarak göreve başladığını belirten Çamsarı, Mersin ve üniversiteyle ilgili birçok planları olduğunu, bunları mümkün olduğunca şeffaf ve iyi ilişkiler içinde yapmak istediklerini vurguladı. “İlimiz, ülkemiz, vatanımız, üniversitemiz için elimizden geleni az hatayla yapmaya çalışacağız” diyen Çamsarı, kısa açış konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Çiftlikköy Kampüsü’nün etrafının tel örgü ile çevrilmesine yönelik soru üzerine Çamsarı, şu anda üniversite sınırlarının kesin anlamda çizilmesiyle ilgili çalışma yaptıkları bilgisini verdi. Bütün büyük üniversitelerde bunun dikkatle uygulanan bir yöntem olduğunu dile getiren Çamsarı, “Çünkü bizim güvenlikle ilgili daha hassas olmamız lazım. Burada binlerce öğrencimiz yaşıyor, onların güvenliğinden de biz sorumluyuz, buradaki menkullerin ve gayrimenkullerin güvenliğinden de biz sorumluyuz. Güvenlik altyapısıyla ilgili yaptığımız uygulamaların bir kolu etrafı tel örgüyle çevirme. Sınırlarımız belli olsun istiyoruz, çünkü kampüsle ilgili planlamada bizim tasarruflarımı da olacak, yeni yapılacak okullar olacak, merkeze taşınan fakülteler olacak. Bunların hepsinin yerleşim planını kara düzen değil, birlikte istişare ile yapmak istiyoruz. Tel örgü de bu hareketlerin bir sonucu” diye konuştu.
“BİNA EKSİĞİNİN TAMAMLANMASI, YENİ BÖLÜMLER VE KANSER HASTANESİ ÖNCELİKLİ KONULARIMIZ”
Öncelikli olarak neler yapacağına yönelik soruya, üniversitenin çok ciddi bir altyapı eksikliği olduğu yanıtını veren Çamsarı, Türkiye’de ilk kurulan üniversiteler daha önceden yapılmış binaları kullanarak hizmete girdikleri içini bunun doğal olduğunu kaydetti. Yenişehir Kampüsü’nün bu konumda olduğunu ve yağmur yağdığında birçok sorun yaşadıklarına ve 2-3 fakültenin aynı binada hizmet verdiğine dikkat çeken Çamsarı, “Bizim bir an evvel, fiziksel koşulları, bina eksiğini, altyapıyı ve laboratuvar ihtiyaçlarını acilen gidermemiz lazım. Mevcut okulların adamakıllı eğitim verebilmeleri için bu olmazsa olmazımız. İkinci önceliğimiz, bundan sonra bölgenin ihtiyaç duyduğu okullara eğilmemiz lazım. Üniversitenin su ürünleri, denizcilik, ziraat gibi bazı konularda Mersin’e ışık tutması lazım ve bu konularda üniversite olması gereken yerden daha geride. Bu ihtiyaçları gidebilmek için mevcut okullarımızın güçlendirilmesi, mevcut olmayan okulların da programlarının açılması önceliğimiz. Üçüncüsü de bir an
kanser hastanemizi bölgeye kazandırmamız lazım. Çünkü bütün bölgede merkez olarak böyle bir merkez yok. Nüfusa yeterli seviyede cevap verecek ve bölge ihtiyaçlarını giderebilecek bir merkez olsun istiyoruz. Bunları önümüzdeki 4 yıllık süreçte tamamlamaya çalışacağız” şeklinde konuştu.
Denizcilik Fakültesi’ne çok önem verdiklerini, ancak yetişmiş öğretim üyesi bulmakta zorlandıklarını da dile getiren Çamsarı, önümüzdeki yıl fakülteye öğrenci alımına başlayacaklarını bildirdi. Rektörlüğe seçilmesinin 1. haftasında döner sermayenin soyulduğunu ve 300 kiloluk bir kasanın çalındığını aktaran Çamsarı, kasanın içinde ihaleleri ilgilendiren ve büyük kısmının yerine konabilir belgeler olduğunu kaydederek, “Ama telafisi zor olan belgeler de vardı. Kasa şehir dışında, havaya uçurulmuş olarak bulundu. Bu tür şeylerin hizmetimizi veya kontrolümüzü aksatmasına izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.
“HASTANENİN PERSONEL SORUNUNDA FELÇ DURUMDAYIZ”
Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nin sorunlarına da değinen Çamsarı, eksiklikleri giderildikten sonra ruhsatını alacakları hastanenin kanalizasyon, çok ciddi bir yol ve otopark sorunu olduğunu vurguladı. “Bunlar belediye başkanımız ile kurulacak güzel bir diyalogla peyderpey çözülecek” diyen Çamsarı, şöyle devam etti: “Hastaneye yeni alınan cihazlarla ilgili şu an bir sorun yok ama eski cihazlarda sorun var. Ama şu unutulmamalı, biz 350 yataktan 700 yatağa çıktık. Devlet, cihazlar için bu yıl tekrar 20 milyon liranın üstünde ödenek gönderiyor. Hastanemizin cihazdan ziyade personel sorunu var. Biz felç durumdayız şu an. Hocamız var, eksiğimiz yok, istersek fazlasını da alabiliyoruz. Binamız var ve cihazlarımız tam. Fakat çok komik bir durum, sağlık çalışanımız yok. Teknisyen, tekniker, hemşire konusunda çok büyük eksiğimiz var, bin 35 kadroya ihtiyacımız var ama devletin bunu bize vermesi çok güç. En az 300 kadroya ihtiyacımız var ki, hastanenin yoğun bakımlarını açabilelim, çocuk kuvözlerini maksimum çalıştırabilelim, gelen hastayı geri çevirmeyelim. Hemşire ve sağlık çalışanı ihtiyacımızı tamamlamamız lazım. Şu an Mersin’in en büyük sorunu bu.”
Yenişehir Kampüsü’nde yağmurda neredeyse su almayan bina olmadığına işaret eden Çamsarı, binaların iyileştirilmesi ya da okulların yeni binalara taşınmasıyla ilgili çalışma yaptıklarını, 2 yıl içerisinde bu sorunları çözmeyi planladıklarını söyledi. Şu anda 2 yıllığına yaklaşık 25 milyon lira ödenek aldıklarını ve kullanmaya başladıklarını belirten Çamsarı, para sıkıntıları olmadığını ve 2 yılda yeni binaları yapacaklarını kaydetti.
“SİYASETİN ‘S’SİNİ KAMPÜSE SOKMADIM”
Rektör Çamsarı, göreve gelmesi öncesinde hükümete yakın olduğu yönünde yapılan eleştirilerin anımsatılması üzerine ise şunları söyledi: “bu konuda tek cümle etmedim bugüne kadar. Siyasetin ‘s’sini de kampüsümüze sokmadım. Böyle bir şey hiç olmadı, hiçbir yayın kuruluşunda hiçbir ortamda bununla ilgili tek kelime etmedim. Biz burada siyaset üstü olmak zorundayız. Seçim zamanında beni destekleyen bir sürü kurum oldu, hepsine teşekkür ediyorum. Eğer merkez iktidar da bunlardan biriyse onlara da teşekkür ediyorum. Beni destekleyen birine ‘beni destekleme’ demek de zaten mantığa çelişki oluşturur. Ben istiyorum ki, her kesimden destek alayım. Çünkü okul, yol, kanalizasyon yapmayı konuşuyoruz. Bu konuda da kim taş üstüne taş koyarsa başımız üstünde yeri var. Rengine, siyasetine bakmadan onore eder, elimizden geldiğince diyalog içinde oluruz. Bu konuda da hiç kimseden çekinmeyiz. Bunu yaptığımız icraatlarda ve atamalarda da göreceksiniz. Burası ilimize yakışır bir üniversite olacak ve bunu siyaset dahil hiçbir kurumun engellemesine izin vermeyeceğiz.”
Üniversitede güneş enerjisi kullanımı ile ilgili harekete geçtiklerini ve fikir alışverişi yaptıklarını ifade eden Çamsarı, “İlk yaptığımız fizibilitede 5 megavatlık bir enerji üretimi için 15 milyon liralık altyapı yatırımı gerekiyor. Bu paranın büyük bir kısmını kredi çekerek bulabiliyoruz. Ancak bazı üniversiteler yaptıkları fizibilite çalışmalarında verimlilik elde edilemediğini ortaya koyuyor. Mersin’in güneş yoğunluğu fazla diye seviniyoruz ama bazı diğer faktörler de var. Bu projenin fizibilitesini yapmamız lazım. Şu an bu projeyle ilgili karar aşamasındayız. Attığımız taş ürküttüğümüz kurbağaya değecekse dakika düşünmeyiz ama bundan henüz emin olamadık” dedi.
Üniversiteye bağış konusunda çeşitli kurumlarla görüştüklerini, yerel yönetimden 1,5 ayda ne istedilerse yapıldığını da vurgulayan Çamsarı, “Bu bizi çok mutlu etti. Şu an çok mutluyum çünkü tüm kent bizi sahiplenmiş durumda. Kayseri, Konya, Malatya gibi illerdeki üniversitelere bağış yapmak isteyen insanlar sıraya girmiş durumda. Ben inanıyorum ki, 4 yılda biz de örnek verdiğim iller seviyesine çok rahat geliriz” diye konuştu.