Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay, “Kardeş kavgası çıkarmak isteyenlere en güzel cevap bir ve beraber olmamızdır” dedi.
Özellikle de öğrencilerine seslenen Prof. Dr. Orbay, “Sınırlarımız dışında mezhepsel ve ırksal şiddet olayları yaşanmaktadır. Bu coğrafyalarla kültürel kardeşliğimiz vardır ve oralarda yaşanan acılar bizleri derinden yaralamaktadır. Bu ateşi ülkemize taşıma gayretleri de vardır. Kardeş kavgası çıkarmak isteyenlere en güzel cevap bir ve beraber olmamızdır. Çünkü buna tarih, coğrafya, edebi kardeşliğimiz bizi mecbur kılıyor. Hepimizin kişisel hayal ve beklentilerimiz dışında tek bir hedefi var. o da daha güçlü bir Türkiye” diye konuştu.
Amasya Üniversitesi’nin diğer üniversitelerden ayıran en temel özelliğin akademik ve idari personeliyle el ele verip sanayici, iş adamı, esnaflar ve tüm paydaşlarla saha araştırması yaparak istihdam odaklı büyümeyi kendisine hedef edinmesi olduğunu anlatan Rektör Orbay, “Bilindiği gibi yükseköğretim kurumlarında arz-talep dengesi bozulduğunda mezuniyet sonrası istihdam problemleri ortaya çıkmaktadır. Biz de bölgemizdeki, ülkemizdeki ve dünyadaki gelişmeleri yakından takip ederek istihdam problemleri yaşanmayan bölümler açma gayreti içindeyiz. Öncelikle değişen ve gelişen dünyaya entegre olmak adına 2006 yılında sadece 27 olan program sayımızı artırmamız gerekiyordu. 2014-2015 akademik yılı itibariyle program sayımız 84’e ulaşmıştır. Yine 2006 yılında lisansüstü eğitim programımız yokken bugün 18 lisansüstü programımızla öğrencimizin karşısına çıkıyoruz. Bu programlardan 4 tanesi ise doktora programıdır. Açtığımız programlarda nitelikli eğitim sağlayabilmek için öğretim üyesi, elemanı sayımızı kurulduğumuz 2006 yılından bugüne yüzde 176 artırdık” şeklinde konuştu.
Amasya’nın bir kültür ve tarih şehri olduğuna değinen Orbay, şunları kaydetti: “Bu marka şehri üniversite şehri yapabilmek için öğrenciyle donatmamız gerekiyordu. 2010-2011 yılında 6364 olan öğrenci sayımız yüzde 112’lik bir artış göstererek bugün 13 bin 528 olmuştur. Burada şunu da belirmek isterim ki Hitit ve Sinop Üniversitelerinin formasyon eğitimini de Amasya Üniversitesi vermektedir. Formasyon öğrencilerimizi de eklediğimizde öğrenci sayımız 15 bini aşmaktadır. Bu öğrencilerimizin sadece yüzde 20’sini Amasyalı gençlerimiz oluştururken öğrencilerimizin yüzde 80’i şehir dışından gelmektedir. Biz bu sayının her geçen gün artmasını arzu ediyoruz. 2014-2015 akademik yılında komşu ve bölge üniversitelerinde doluluk oranına baktığımızda Amasya Üniversitesinin doluluk oranı ÖSYM verilere göre Türkiye ortalamasının üzerindedir. Üniversitelerin asli unsurlarından bir tanesi de bilimsel araştırma projelerine verdiği destektir. 2010 yılında herhangi bir bilimsel araştırma projesi desteği kayıtlarımızda görünmezken 2014 yılı itibariyle bu rakam 1 milyon 833 bin Türk Lirası’dır. Erasmus, Mevlana ve Farabi değişim programlarından öğrencilerimiz ve öğretim üyelerimiz etkin bir şekilde yararlanmaktadır. Amasya Üniversitesi olarak 18 farklı ülkeden öğrenciyi üniversitemize kabul ettik. Amasya Üniversitesi bir şehir üniversitesi. Şehrin tüm paydaşlarıyla valiliğimizle, belediyemizle, sivil toplum örgütlerimizle işbirliği içerisinde çalışıyoruz. Şehirle bir bütün olmayı arzu ediyoruz. İyi bir nokta, ivme kazandığımızı düşünüyoruz ve bu ivmenin daha da artırılması için tüm birimlerimizle topyekün çalışıyoruz. Amasya Üniversitesi olarak sosyal, kültürel, sportif ve bilimsel birçok etkinliğe ev sahipliği yapıyoruz. Amasyalı vatandaşlarımız için de birer nefes alma, eğlenme, gelişme zemini olan etkinliklerimiz ücretsiz olup kapılarımız her zaman açıktır.”