Rize’de Glokom Hastalığına Lazerli Çözüm

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Kemal Türkyılmaz, 40 yaşından sonra her 100 kişiden 1’inde göz tansiyonu hastalığı görüldüğünü belirterek; ”Göz tansiyonu hastalığının tedavisinde hedef göz tansiyonunu düşürmektir, bu amaçla göz damlası şeklinde ilaç kullanılıyor, damlalar etkisiz kaldığında ameliyat yapılması gerekiyor, bununla birlikte son yıllarda lazer tedavisi ön plana çıkmaktadır“ dedi.
Seçici lazer tedavisi (SLT) olarak bilinen bu tedavinin göz tansiyonuna bağlı göz içi basıncını düşüren basit ve etkili bir yöntem olduğunu vurgulayan Türkyılmaz; "lazer muayene odasında ameliyathane şartları gerekmeden 5 dakikadan az bir süre zarfında uygulanmaktadır, işlem sırasında hasta hiçbir şekilde ağrı duymaz, işlem sonrası hastanın yatmasına gerek yoktur, hasta günlük faaliyetlerine devam edebilir."
Tamamen zararsız olmasının SLT’nin en faydalı yanı olduğunu belirten Türkyılmaz; "SLT ile göz tansiyonu hastalığında tıkanan kanalcıklar lazer yöntemiyle açılmaktadır, burada lazerin en önemli özelliği ise sadece gerekli bölgelere etki etmesi gözün sağlam olan diğer kısımlarına hiçbir surette hasar vermemesidir" diye konuştu.
Doç.Dr. Kemal Türkyılmaz, SLT’nin hemen hemen tüm göz tansiyonu hastalarına uygulanabileceğini, özellikle damla kullanamayan hamilelerde, göz damlalarına karşı alerji gelişen, ilaçları taşımakta, uygulamakta güçlük çeken, damla sayısını azaltmak isteyen veya ameliyat için süre kazanılması gereken hastalarda güzel bir alternatif olduğunu belirtti.
Türkyılmaz, kliniğe, ayrıca göz tansiyonu şüphesi bulunan, yaşlı nüfusun yoğun olduğu bölgede coğrafi ekonomik ve sosyal şartları nedeniyle kontrole gelmekte güçlük çeken hastalarına SLT uygulamakta olduklarını söyledi. Aynı zamanda göz tansiyonu tedavisine yeni başlanmış olan hiç ilaç kullanmadan tedavi olmak isteyen hastalara SLT yapılabildiğini anlatan Türkyılmaz, şunları söyledi: "Zira SLT bir damlanın yapacağı etki kadar etkili olmakta olup yüzde 80 oranında başarılı olmaktadır. Yöntemin en önemli dezavantajı ise etkisinin süreli olmasıdır. Bununla birlikte yöntem tekrar tekrar zararsız şekilde uygulanabilir “
SLT cihazının bölgede devlet hastaneleri içinde sadece Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Kliniğinde aktif olarak kullanıldığını belirten Doç.Dr.Kemal Türkyılmaz, cihazın yaptığı proje kapsamında kliniğe kazandırılmasında emeği geçen üniversite yönetimi başta olmak üzere Rize Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği ve hastane yönetimine teşekkür etti.

Haberleri