Rusya’ya Rağmen İhracat Yüzde 6 Arttı

Antalya, Isparta ve Burdur’u kapsayan Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği, 2014 yılı ihracatını değerlendirdi. BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, Rusya’da yaşanan krize rağmen bölge ihracatının 2013 yılına göre yüzde 6.1 oranında arttığını söyledi. Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkan Yardımcısı Hakkı Bahar ise Rusya’daki firmaların hemen hepsinin zarar gördüğünü belirterek son 2 ayda Türkiye genelinde yaş sebze meyve ihracatında 55 milyon dolarlık ihracat kaybının olduğunu kaydetti.
2013 YILINA ORANLA İHRACATTA YÜZDE 6.1 ARTIŞ SAĞLANDI
BAİB toplantı salonunda konuşan BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, Antalya, Burdur ve Isparta’nın 2014 yılında ihracatta yüzde 6.1 oranında artış sağladığını kaydetti. Zor koşullara rağmen 151 ülkeye ihracat yaptıklarını belirten Satıcı, "Antalya, Burdur ve Isparta ihracatı 2013 yılına göre yüzde 6.1 oranında artışla 1 milyar 628 milyon 432 bin dolar olarak gerçekleşti. Zor koşullara rağmen ihracatımız devam ediyor. Bölgemizden toplam 151 ülkeye ihracat gerçekleştirdik. 2014 yılında ilk defa 13 ülkeye ihracat yaptık. Bu anlamda bu yıl ilkler anlamında iyi bir yıldı. Türkiye’nin 2014 ihracatının yüzde 4 oranında arttığı bir dönemde biz burada yüzde 50 daha fazla bir artış sağlayarak Türkiye’nin de önünde bir artış sağlayarak tamamladık" dedi.
YAŞ MEYVE SEBZEDE 650 BİN TON İHRACAT
İhracatta önde gelen yaş sebze meyve sektöründe 2014 yılında yüzde 1.9 oranında 650 bin ton üzerinde sebze meyve ihraç ettiklerini belirten Satıcı, sektörün yılı 544 milyon dolarlık bir gelirle kapattığını kaydetti. Domatesten sonra en çok biber ihraç ettiklerini de ifade eden Satıcı, şöyle konuştu:
"Yaş sebze meyve sektörü yüzde 1.9 artışla 650 bin tonun üzerinde bir ihracatla yaklaşık 544 milyon dolarlık bir gelir ile tamamladı. Domatesten sonra biber, nar, salatalık ve üzüm ihracatı yaptık.Rusya Federasyonu ile yapılan yüzde 100 analiz uygulamasını da çabalarımız sayesinde beli oranlara düşürdük. Buda ihracatçılarımızın rekabet gücünü arttırmaya yaradı. Rusya ile ihracatımız daha işler hale geldi. Şu an gümrüklerimizde herhangi bir sıkıntımız yok."
"RUSYA İLE İHRACATIMIZDA YÜZDE 1 GERİLEME OLDU"
Mermer sektörünün ihracatına ilişkinde açıklama yapan Satıcı, maden sektörünün ihracatını yüzde 32.4 oranında arttırdığını ve 336 milyon dolar üzerinde gelirle yılı tamamladığını kaydetti. 2014 yılı içerisinde Rus Rublesi’nin ABD Doları karşısında değer kaybetmesinden kaynaklanan krizde ihracatın yüzde 1 oranında düştüğünü kaydeden Satıcı, "2014 yılında her ne kadar kriz yaşansa da Rusya ile ihracatımızda yüzde 1 bir azalma oldu. Bu da bu anlamda pazar payımızı koruduğumuz anlamına geliyor. 80 Rubleye çıkan dolar paritesi biraz geriledi bu nedenle pazarın düzelmesini bekliyoruz. Ve ticaretin Ruble ve TL ile yapılması için Ekonomi Bakanlığı ile görüşüyoruz" dedi.
2015 YILI İHRACAT HEDEFİ: 2 MİLYAR DOLAR
2015 yılı içerisinde ihracat faaliyetlerinin artması için çalışmalarının devam ettiğini de vurgulayan Satıcı, "2015 yılında da faaliyetlerimiz devam edecek ve birtakım ülkelere de çalışmalar hazırlıyoruz. Birtakım riskler var. Piyasada para arzının azalmasından kaynaklanan bir takım sıkıntılar var. 2015 yılında 1.8 milyar dolar ile 2 milyar dolar arasında bir ihracatımızı tamamlamayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.
"RUSYA’DAKİ FİRMALARIMIZIN HEPSİ ZARAR GÖRDÜ"
Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkan Yardımcısı Hakkı Bahar ise 2014 yılında yaşanan sıkıntıların pazarları etkilediğini ve Rusya’daki firmaların hemen hepsinin zarar gördüğünü belirterek şöyle konuştu:
"Pazarların hemen hepsinde büyük sıkıntılarımız var. Rusya’daki firmalarımızın hemen hepsi zarar gördü. Orta Doğu’nun pozisyonu belli zaten. Avrupa’da da daralma var. Buna rağmen yaş sebze pazarımız bir artış gösterdi. Ay bazında değerlendirilirse Türkiye toplamında son 2 ayda yaş sebze meyve pazarında 55 milyon dolarlık ihracat kaybı oldu."

Haberleri