İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal, hafta sonu Samsun’da yapacakları “Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Yaşam Yürüyüşü” etkinliğine Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu’nun da katılacağını söyledi.
Cumartesi günü Sevgi Cafe’nin önünden başlayacak olan Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Yaşam Yürüyüşü’ne tüm vatandaşları davet eden İl Sağlık Müdürü Köksal, “Bakanlığımız tarafından 2014 yılı ‘Sağlıklı Yaşam ve Hareket Yılı’ olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda fiziksel hareketsizliğin azaltılmasına yönelik olarak Sağlık Müdürlüğümüz tarafından 15 Kasım 2014 Cumartesi günü saat 08.00’de Sevgi Cafe önünden başlayacak olan ‘Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Yaşam Yürüyüşü’ temalı etkinlik gerçekleştirilecektir. Kendinize ve sevdiklerinize vakit ayırın. Bu hafta sonu Sağlık Bakanımız Dr. Mehmet Müezzinoğlu’nun iştirakleri ile gerçekleşecek olan yürüyüş etkinliğine tüm halkımız davetlidir” dedi.
Fiziksel aktivitenin, kas eklemlerini kullanarak enerji tüketimi ile gerçekleşen herhangi bir bedensel hareket olarak tanımlandığını belirten Köksal, “Bireylerin fiziksel ve ruhsal sağlığının geliştirilmesinde temel araçlardan birisidir. Bir halk sağlığı sorunu olmanın yanında, aynı zamanda toplum refahını, çevrenin korunmasını teşvik eder ve gelecek nesillere bir yatırım oluşturur. Kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan fiziksel inaktivit (fiziksel hareketsizlik), dünya genelindeki ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer almaktadır. Meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık yüzde 21 - 25’inin, diyabetin yüzde 27’sinin ve iskemik kalp hastalığının yüzde 30’unun ana nedeni olduğu tahmin edilmektedir. Obezitenin artmasına neden olan önemli faktörlerden biri hareketsiz yaşam tarzının yaygınlaşmasıdır. Fiziksel aktivite; kan basıncını azaltır, HDL seviyesini arttırır ve kilo kontrolü için anahtar role sahiptir. Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması’na yayımlanmamış ön raporuna göre, ülkemizde 12 yaş ve üzeri bireylerin yüzde 71.9’ u egzersiz yapmıyor. Yüzde 9.7’si haftada 1 - 2 kez, yüzde 10.8’i her gün yapıyor. Televizyon, bilgisayar ve internet başında geçirilen ortalama süreleri ise 2 - 5 yaş için 3 - 4 saat/gün ve 6 - 11 yaş için 6 saat/gündür. Günlük yeme alışkanlıklarının sağlıklı yöne kaydırılması, fiziksel aktivite düzeyinin yükseltilmesi ve diğer sağlıklı yaşam alışkanlıklarının kazandırılması, hastalıkları önleme gerekse tedavide önem taşımaktadır. Sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite herkesin hayat biçimi olmalıdır” diye konuştu.