Sağlık Bakanlığı’ndan "damacana Su" Açıklaması

Sağlık Bakanlığı, “damacana sular” ile ilgili yapılan haberlere ilişkin, uygunsuzluk tespit edilmesi halinde su üreticisi firmanın derhal uyarılarak üretiminin durdurulduğunu, uygunsuzluk tespit edilen seriye ait tüm suların toplatıldığını ve Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün personeli gözetiminde imha edildiğini bildirdi.
Sağlık Bakanlığı, medyada “damacana sular” ile ilgili haberlerin yer alması üzerine yazılı açıklama yaptı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Ambalajlı sular, Bakanlığımız Halk Sağlığı Müdürlükleri tarafından gerek su üretim tesisleri, gerekse piyasa gözetimi ve denetimi kapsamında izlenmektedir. Sahada yaklaşık 3 bin 500 personel ile düzenli olarak kontrol izlemesi amaçlı su numuneleri alınmakta ve Halk Sağlığı Laboratuvarlarında analizleri yapılmaktadır. Analiz sonuçları, suyun üretildiği ilin Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne, üretici firmaya ve Halk Sağlığı Kurumumuza bildirilmektedir. Uygunsuzluk tespit edilmesi halinde su üreticisi firma derhal uyarılarak üretimi durdurulmaktadır. Uygunsuzluk tespit edilen seriye ait tüm sular toplatılmakta ve Halk Sağlığı Müdürlüğü personeli gözetiminde imha edilmektedir. Uygunsuzluk giderilene kadar firmanın piyasaya su arz etmesine izin verilmemektedir. Uygunsuzluğun giderilmediği tespit edilirse firmanın ruhsatı iptal edilmektedir. Haberlerde ifade edildiği gibi uygunsuzluk tespit edilmiş suların vatandaşlarımıza dağıtımı kesinlikle mümkün değildir” denildi.
Açıklamada şunlar kaydedildi:
“Halk Sağlığı Kurumumuzca uygunsuzluk tespit edilen ürünlere yönelik idari para cezası (15 bin 226 TL) uygulanmaktadır. 2014 yılında 8 milyon 557 bin 12 TL idari para cezası uygulanmıştır. Ayrıca 5 firmanın üretim ruhsatı iptal edilmiştir. 2013 yılında piyasa denetimlerinde alınan numunelerin yüzde 17,8’inde uygunsuzluk tespit edilmişken, 2014 yılının ilk yarısında bu oran yüzde 12,2’ye gerilemiştir. Bu durum denetimlerimizin etkinliğini göstermektedir. Halk Sağlığı Kurumumuz ve taşra teşkilatımızca yapılan etkili denetimler neticesinde uygunsuzluk oranı yaklaşık yüzde 30 civarında azalmıştır. Kimyasal uygunsuzluk yüzdesindeki artışın sebebi ise bromat ve bromoform düzeylerinde zaman zaman tespit edilen yüksekliktir. Bu da ambalajlı sularda mevzuatın izin verdiği ozonlama uygulamasının yapılmasından kaynaklanan bir durumdur. Bu uygunsuzluklar tespit edildiğinde, suların piyasadan toplatılması, üretimin durdurulması, idari para cezası gibi cezai müeyyideler uygulanmıştır. Mikrobiyolojik uygunsuzluklarda damacananın yeniden kullanılabilen bir malzeme olmasının da rol oynadığı düşünülmektedir. Bu kapsamda Halk Sağlığı Kurumumuz tarafından yenilikçi bir yönetim anlayışı benimsenerek damacana yıkama suyu sıcaklığının elektronik olarak izlenmesi, damacana dolum sayısına ve kullanım süresine kısıtlama getirilmesi, satış noktaları ve nakil araçlarının modernizasyonu ve Ambalajlı Su Takip Programı çalışmaları yürütülmektedir.”

Haberleri