'Şarka virüsü bir kez girserse savaşmak zor' Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Dr. Nevzat Birişik, "Şarka virüsünün gelmemesi lazım. Çünkü mücadelesi, ilacı, aşısı ve bir kez girdiğinde kurtuluşu olmayan bir hastalık. Pratik anlamıyla AIDS'ten hiçbir farkı yok" dedi. 30 Ocak 2015 O virüs bir kez Türkiye'ye girerse...
Birişik, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen "Şarka virüsü hastalığı ile mücadele ve bitki pasaportu uygulamaları" konulu panelde yaptığı konuşmada, kayısının, bu bölgenin geçim, ticaret, ve iş kaynağı olduğunu söyledi.
BU VİRÜS BİR KEZ GİRDİĞİNDE KURTULUŞU OLMAYAN BİR HASTALIK
İnsanoğlunun çok mesafe katettiğini ama bazı zararlı organizmalarla ya da hastalıklarla mücadele edemediğini belirten Birişik, şöyle konuştu:
"Yerküredeki bitkilere zararlı olma ihtimali olan toplam 100 bin canlı var. 100 bin zararlı organizma, potansiyel olarak yer kürede bulunmakta. Bunun 5 bini, dünyanın herhangi bir yerinde zarar yapmakta. Ülkemizde de 556 tane zararlı organizma var. Yani çoğu yok. Zirai mücadelede amaç, bir böceğin, bir hastalığın gelmesi ve sizin de onunla mücadele etmeniz değildir çünkü orada zaten savaşı kaybetmişsiniz demektir. Zaten bu sebeple doğaya ilaç atıyorsunuz demektir. Bu sebeple birileri ekonomik kayba uğruyor demektir. İşte şarka virüsünün gelmemesi lazım. Çünkü mücadelesi, ilacı, aşısı ve bir kez girdiğinde kurtuluşu olmayan bir hastalık. Pratik anlamıyla AIDS'ten hiçbir farkı yok".
BU VİRÜSLE MÜCADELEDE BAŞARILI HİÇBİR ÜLKE YOK
Birişik, şarka virüsüyle mücadele edip başarı elde eden hiçbir Avrupa ülkesi olmadığına dikkati çekti. Türkiye'de şarka virüsüyle mücadele merkezini Malatya'ya kurmak zorunda olduklarını vurgulayan Birişik, "Malatya'nın doğusu temiz, batısında Kayseri'de var, Kahramanmaraş'ta var. Girdiği gün, bunun telafisi yok" dedi.
Şarka virüsüyle mücadeleyi kazanan iki ülkenin Kanada ve ABD olduğunu belirten Birişik, onların da dar alanda yaygın olan virüsü erken tespit ettiklerini sözlerine ekledi