Prosopagnozi diğer adıyla “yüz körlüğü.” Dünyada her 50 kişiden birinde görülüyor. Bazen birini görürsünüz ve nereden tanıdığınızı hatırlayamazsınız. Bu durum normal olarak görülebilir. Ancak bu rahatsızlığa sahip olan kişiler bırakın kardeşinin, anne-babasının, eşinin yüzünü bazen aynada gördüğü kendisini bile tanıyamıyor. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ali Akalın ile hasta için sosyal açıdan sorun yaratan Prosopagnozi (yüz körlüğü) hakkında konuştuk.
Prosopagnozi (Yüz Körlüğü) nedir?
Yüz körlüğü olarak da bilinen Prosopagnozi, yüz kimliğinin tanınmasında bir bozulmadır. Yüz körü olan kişiler genellikle aile üyelerini, yakın arkadaşları ve hatta kendilerini tanımakta zorluk çeker. İnsan beyninde yüz tanıma ile ilgili özel bir bölüm bulunmaktadır. Onun için herkesin bulutlara, kahve falına, dağlara, desenlere baktığında bir anlam ifade etmeyecek şekilleri insan yüzüne benzetme eğilimi vardır. Ancak yüz körlüğü yaşayan hastalarda bu özellik olmaz. Bu sebeple de hastalık ciddi sosyal problemler yaratabilir.
Yaşamdan sahneler, arabalar ve yüzdeki duygu ifadeleri gibi diğer kategorileri etkileyen tanıma bozukluklarına eşlik edebilir, ancak yüz tanımama tek başına da görülür.