Erken çocukluk döneminde, şiddetli mide ve bağırsak iltihabının (gastroenterit) en yaygın nedeni olan rota virüsü, çocukların sağlığını önemli ölçüde tehdit ederken, uzmanlardan konuyla ilgili bilgiler gelmeye devam ediyor.
Özel Esentepe Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Münevver Uluba, rota virüsünün neden olduğu, mide ve bağırsakları tutan, kusma ve ishalle seyreden enfeksiyonların son derece bulaşıcı olduğunu belirterek, rota virüsü ile ilgili ailelere önemli uyarılarda bulundu.
Kış mevsiminde daha sık görülen ve akut ishalin de başlıca sorumlusu olan rota virüsü enfeksiyonunun, her yaşta görülebileceğini ancak en sık, ilk 5 yaş altındaki çocuklarda görüldüğünü kaydeden Dr. Münevver Uluba, “Rota virüsü, çocukluk yaş grubunda ishale neden olan en önemli viral enfeksiyon etkenidir. Bu virüsün neden olduğu hastalık oldukça bulaşıcıdır ve hızlıca yayılmaktadır. Virüs, hasta çocuğun kullandığı tuvaletlerden, oyuncaklardan veya dokunduğu yerlerden geçebiliyor. Ayrıca solunum yoluyla da bulaşabiliyor. Erken yaştaki çocuklarda daha ağır sonuçlara neden olabiliyor. Çünkü bu yaşlarda, çocukların bağışıklık sistemlerinin daha zayıf olması ve ishal ile kusmadan dolayı oluşan sıvı kaybını daha zor tolare edebilmelerinden dolayı, bu dönem çocuklarda vücutta kaybolan sıvı alımı yerine konmazsa, ölüme kadar giden sonuçlar ortaya çıkabiliyor” diye konuştu.
Hijyene dikkat edilmeli
Rota virüsü hastalığının belirtilerinin genellikle ishal, kusma ve ateş olduğunu kaydeden Dr. Uluba, ”Rotavirüs hastalığına yakalanan bazı bebeklerde (özellikle 3 aylıktan küçük), herhangi bir belirti söz konusu olmayabilir. Belirtiler genel olarak, virüse maruz kaldıktan 1 ila 3 gün kadar sonra ortaya çıkar. Rotavirüs hastalığına yakalanan sağlıklı kimselerin çoğu, 4-6 gün kadar hasta olurlar ve sonrasında tamamen iyileşirler. Bazı hallerde, şiddetli su kaybı ve (nadiren) ölüm olabiliyor. Toplu yaşam alanlarında, rota virüsten korunmak için hijyene mutlaka dikkat edilmesi gerekiyor” dedi.
En iyi yöntem aşı
Rota virüsüne karşı, hastalığın ağır seyretmemesi ve virüse karşı önlem alabilmek için kullanılan en önemli yöntemin aşı olduğunu sözlerine ekleyen Dr. Uluba, “Tedavide en önemli nokta, kaybedilen vücut sıvının yerine konmasıdır. Bu yüzden de çocuğun bol bol sıvı almasına özen gösterilmesi, ellerinin sık sık yıkanması ve evdeki tüm yüzeylerin de iyice temizlenmesi gerekiyor. Rota virüsünden korunmanın tek yolu ise aşıdır. Aşılar, rota virüsü enfeksiyonundan çocukları tam olarak korumaktadır. İlk doz aşılamaya 6. haftadan sonra başlanarak, 6. aydan önce de tamamlanmasında fayda var. 2 veya 3 doz olarak yapılan formları bulunmaktadır. Hangi form ile başlandıysa onunla devam edilmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.